Ivo Josipovic i Boris Tadic
Ivo Josipović i Boris Tadić Foto:EPA/FEHIM DEMIR

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Beogradu da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić bio "evropejac i nada za Srbiju" i da je umnogome radio na procesu pomirenja i koji je popravio odnose između dve zemlje.

„Tadić je razumeo da je, nakon svega što je bilo, ipak prva stvar koju treba da uradi da se izvini za ono što se dogodilo na Ovčari pored Vukovara, pa smo posle toga zajedno otišli i u Paulin Dvor, gde smo se poklonili srpskim žrtvama. Odjek posete predsednika Tadića u Hrvatskoj je bio ogroman. Bila je drukčija atmosfera, drukčije se disalo, odnosi između Hrvatske i Srbije su bili puno bolji. Osećala se jedna dobra ‘vibra’, kako bismo rekli u Zagrebu“, rekao je Josipović.

On je na 14. Forumu za tranzicionu pravdu u beogradskom hotelu Metropol dodao da nema nijednog razloga da ne dođe do pomirenja i da narodi žive zajedno.

„Bolje je imati dobrog suseda, nego ne znam koliko visok zid“, poručio je Josipović i izrazio nadu da će u političkim elitama u regionu biti još više onih koji će razumeti koliko su važni dobrosusedski odnosi.

On je rekao da su pojedina istraživanja pokazala da su mlade generacije u Vukovaru manje sklone pomirenju od starijih jer su odrasli u gradu u kojem je sve podeljeno.

„Mi sa našim zločinima i mržnjama nismo raščistili“, ocenio je Josipović i pozvao mlade ljude da se bave „dobrom i poštenom politikom“.

Nekadašnji predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da na konferenciji u Beograd nije došao zbog pomirenja, već zbog nastavka borbe protiv onih koji su izgubili sve ratove, a ipak vladaju.

„Evropa je ovde ostavila ovde pse rata da nam vrate demokratiju. Ubice evropske ideje i demokratije su sada partneri sa Briselom. To su dijagnoze sa kojima se ne možemo lečiti“, kazao je Krivokapić.

On je ocenio da se svi nacionalisti obračunavaju sa jugoslovenstvom, ali sa kulturološkog, a ne političkog aspekta.

„A nije postojao bolji ekonomski-socijalni period u životu svih južnoslovenskih naroda, nego iz vremena druge Jugoslavije. Zato treba da se vratimo jugoslovenskim dostignućima koja smo imali, kako bismo mladima lakše objasnili kakvim vrednostima treba težiti“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, oni koji su odrastali u Jugoslaviji su odgojeni u „superiornoj kulturi“, u odnosu na kulturu u kojoj deca odrastaju nakon raspada Jugoslavije.

„Naša deca su, nažalost, školovana na Pinku, na Zadrugama… Duše naše dece se truju, istorija kod nas ide unazad. Ali, snaga liderstva to može da menja“, naveo je Krivokapić.

Nekadašnji poslanik Skupštine Srbije Balša Božović ocenio je da će srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ne samo otići sa vlasti, već će biti i procesuiran u nekoj bližoj budućnosti.

On je kritikovao pojedine ekološke lidere u Srbiji zbog njihovih nacionalističkih izjava.

„Ne može vam zdrava životna sredina biti važnija od zdravog razuma. Ne možete se zalagati za, recimo, zdravo zemljište, a ignorisati činjenicu da u Srbiji postoje masovne grobnice“, kazao je Božović.

Bonus video – Boris Tadić: Vučić ima problem – svako ko se razume u politiku to vidi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare