Ivica Dačić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Presednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić vraća se definitivno na mesto ministra spoljnih poslova.

Lider SPS bi uskoro trebao da se obrati javnosti i da saopšti ko će sve iz njegove koalicije činiti novu izvršnu vlast.

Podsetimo, Ivica Dačić je u periodu od 2014. do 2020. godine bio na ovoj poziciji, da bi po formiranju druge vlade Ane Brnabić prešao na mesto predsednika Skupštine Srbije.

Pročitajte još....

Pred novim ministrom spoljnih poslova Srbije je, u ovakvim međunarodnim okolnostima, veliki posao. Vladu Srbije čekaju važne odluke po pitanju KiM i odnosa prema Rusiji, odnosno Evropskoj uniji. Ne treba zaboraviti da je Dačić, u svojstvu premijera, u aprilu 2013. godine potpisao Briselski sporazum sa Prištinom, koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, kosovsku policiju, integraciju pravosudnih vlasti, postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici, kao i da dve strane neće blokirati jedna drugu u evropskim integracijama. Nema sumnje da ga novi sporazumi čekaju i u ovoj vladi.

Dačić u diplomatskim krugovima ima veći kredibilitet i na istoku i na zapadu u odnosu na SNS i dosadašnjeg šefa diplomatije Nikolu Selakovića. I iako važi za proruski orijetisanog političara u Srbiji, Dačić se posle izbora sastao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, samo mesec dana po njegovom dolasku u Beograd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar