Ivan Vujacic
Ivan Vujačić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić rekao je da je jedini odgovor državnog vrha Srbije da "momentalno smeni" direktora BIA Aleksandra Vulina koji je stavljen na listu osoba koje se nalaze pod američkim sankcijama i pokrene istragu protiv njega.

Vulin se našao se na listi onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu SAD stavljaju umešanost u „organizovani kriminal, trgovinu narkoticima“ i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove „ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“, a Rusiji obezbeđivao „platformu za dalji, maligni uticaj u regionu“.

„Država mora nešto da preduzme povodom toga i to vrlo brzo“, rekao je Vujačić navodeći da bi jedini odgovor države bio da Vulina momentalno smeni jer, navodi SAD upućuju da je potrebna istraga u vezi sa tim čovekom.

Ako je sve tačno, u vezi sa drogom i kriminalom, to je ozbiljna poruka državi, ali i svima nama

„Imamo ministarstva sile koja su povezana sa kriminalnim radnjama“, rekao je Vujačić podsećajući da je, prema svedočenjima inspektora u postupku Jovanjica, i ministar policije Bratislav Gašić doveden u vezu sa tim slučajem.

Kako je naveo Vujačić, SAD ne mogu da razumeju da neko ostaje imun na ovakve optužbe.

„Ako ne mogu da se istraže ljudi koji su optuženi za ovakve stvari, onda nešto sa tom zemljom nije u redu“, navodi Vujačić i dodaje da nije normalno da se to ignoriše.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sankcije Vulinu „nisu zbog kriminala već zbog njegovog odnosa prema Ruskoj federaciji“.

„Nisam primetio da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Beloj kući“, kazao je Vzučić.

Prema oceni Vujačića, izjava predsednika Srbije je neka vrsta odbrane Vulina, da sve u vezi sa drogom, kriminalom nije nije važno, već da je zbog ruske politike stavljen na listu.

„To nije dobra reakcija“, kaže Vujačić uz ocenu da je „preterana i nediplomatska“.

BONUS VIDEO: Vučić o američkim sankcijama Vulinu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar