Ivan Videnović Foto: Twitter/Ivan Videnovic

Moguće je da se među 200.000 ruskih izbeglica koje su utočište našle u Srbiji, nalaze i Putinovi agenti, te u tom smislu nije isključeno da je u Srbiji stvorena nova baza za delovanje ruske agenture koja može da putuje, koja ima pristup evropskim bankama, komunikacijama, tržištu i slično, istakao je profesor Beogradskog univerziteta i konsultant u Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju Ivan Videnović.

On je u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija, izrazio nadu da je među ruskim emigrantima više onih koji su došli bežeći od rata, sa idejom da zaštitite svoje biznise i probiju zid sankcija podignut oko Rusije.

Time bi srpsko-rusko prijateljstvo bilo potvrđeno i drugi put, primanjem drugog talasa izbeglica koje su „bežale pred poludelim ruskim režimima“: jedan dvadesetih godina prošlog veka, drugi dvadesetih godina 21. veka, ističe on.

„Da bismo zaštitili Ruse koji su došli u Srbiju, njihove poslove, njihovu egzistenciju, moramo biti jasno distancirani od režima u Moskvi“, naveo je Videnvić.

Komentarišući kako su pojedini ruski opozicinari prošli u Srbiji, Videnović je ocenio da je „beogradski režim izdao ruski narod“.

Videnović ukazuje da je zločin, odnosno „saučesništvo u zločinu“ to što je obaveštajna služba jedne države predala podatke o političkim protivnicima režima drugoj državi, nakon čega su opozicionari osuđeni na drakonske kazne.

„Ako hoćete prijateljstvo sa ruskim narodom, onda poštujmo obavezu da zaštitimo lične i ekonomske i interese onih koji su došli i potražili utočište u našoj zemlji; ako smo opredeljeni za prijateljstvo sa Putinom, onda smo neprijatelji onih koji su došli ovde i kojima nad glavom visi stalna opasnost da budu vraćeni u svoju zemlju“, upozorio je on.

Videnović je ocenio i da proputinovsku kampanju jednako vode mediji tabloidne orijentacije, kao i oni koji sebe nazivaju ozbiljnim, a da je ta kampanja „potpomognuta i finansirana iz finansijskih izvora NIS-a, koji pripada Ruskoj federaciji“, iako je i sam Putin više puta pokazao da je njegov režim neprijateljski prema Srbiji.

„Podsećam da je Rusija izvrgnula ruglu i odbacila presude srpskog pravosuđa koje je tražilo izručivanje porodice Slobodana Miloševića. To nije samo odbačeno, nego je ismejano u toj meri da je porodica Milošević u Rusiji dobila diplomatski status, odnosno diplomatsku zaštitu“, naveo je Videnović.

Kada je reč o ključnim problemima današnjice, o odnosu Srbije prema susedima, o Kosovu, Ukrajini, o EU, Videnović kaže da ne vidi „ozbiljnu razliku u izveštavanju tzv. nezavisnih medija i Vučićevih tabloida“.

BONUS VIDEO Tačno je da je Srbija sebe osakatila podrškom Rusije u ratu sa Ukrajinom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar