Urednik agencije Beta Ivan Protić ocenio je večeras da opsednutost Srba i Srbije Rusima nema nikakvu realnu osnovu i dodao da kada se istorijski pogleda kad god su Rusi mogli da nas iznevere u nečemu, to su učinili.

Ivan Protić je u emisiji „Među nama“ na TV Nova istakao da je Rusija velika sila koja gleda samo sopstvene interese.

„Ljubavi u politici nema, postoji samo interes, ali gomila sveta (u Srbiji) to ne shvata i smatra da će Rusi na poziv braće Srba da urade ne znam šta, a neće“, rekao je Protić i ocenio da „ne vidi da se smanjuje ruski uticaj u Srbiji“.

On je istakao da je ruska agresija na Ukrajinu nedopustiva i da je primer „bahatog ponašanja“.

Komentarišući navode medija da je Telekom Srbije isključen iz većine amandmana Evropskog parlamenta u kojima se pominjao, Protić je rekao da je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i ranije imao istupe koje su bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

„Bilčik je u meni budio sumnju još iz vremena kada je bio član komisije za izborne uslove i njegova istupanja su bila preterano bliska SNS-u. Oni jesu ista partijska grupa, narodnjaci, ali to je bliže nego što je to normalno. Čini mi se da je to u okviru onog projekta ‘stabilokratije’ koji EU sa Srbijom praktikuje već duže vreme. Njima (EU) je bitno da ovde bude stabilno, a stanje demokratije, ljudskih prava i pravne države nije im baš toliko bitno. U krajnjoj liniji to treba da brinemo mi, a ne oni“, istakao je urednik agencije Beta.

Protić je istakao da su Kosovo i Republika Srpska za Evropsku uniju u prvom planu jer su to „dva moguća žarišta na koje Srbija može da utiče“.

Foto: Nova

„To su te dve stvari koje su u prvom planu, a onda dosta daleko iza su pravna država, medijska situacija koja je katastrofalna“, ocenio je on.

„Naš problem je Kosovo, i to je izgleda najbitnije za Evopu. Ja razumem da EU ne želi da unese probleme, već je imala neke probleme sa Hrvatskom oko vraćanja imovine izbeglicama i tako dalje, a onda je imala korupciju u Rumuniji i Bugarskoj, tako da se ‘zasitila’ tih unetih problema“, ocenio je Protić.

On je ukazao da suština priče o Evropskoj uniji nije to da li ćemo ući u Uniju ili ne, već da je suština u tome da napravimo sistem koji će ličiti na uređenu demokratsku zemlju.

Pogledajte celo gostovanje na početku vesti.

***

BONUS VIDEO – Hrana na popustu – haos u prodavnici: Šta to govori?