Foto: Ivan Dinić/Nova S/Vesna Lalić/Nemanja Jovanović/Zoran Lončarević/TANJUG/JADRANKA ILIC

Da se u nedelju održavaju beogradski izbori, stranke vladajuće koalicije SNS i SPS bi zajedno osvojile oko 42 odsto glasova, pokazalo je istraživanje koje je poručila koalicija “Moramo”. Rezultati pokazuju da bi osim te koalicije, zatim socijalista i naprednjaka, cenzus u Beogradu prošle još liste “Ujedinjeni za pobedu Beograda” i “Ajmo ljudi”.

Istraživanje koje je naručila koalicija “Moramo” rađeno je u periodu od 1. do 7. marta, terenski, na uzorku od 1.003 ispitanika.

Rezultati su pokazali, kako se i očekuje, da će trka za vlast u Beogradu do kraja biti neizvesna.

Sudeći po ovom istraživanju, a na uzorku onih koji sigurno izlaze na izbore, najveću podršku ima Srpska napredna stranka, koja bi osvojila 38,9 odsto glasova.

Sa druge strane, Socijalistička partija Srbije bi u glavnom gradu bila tek nešto iznad cenzusa – osvojila bi 3,2 odsto glasova.

Ovo istraživanje pokazalo je da u prestonici posle SNS trenutno najbolje stoji koalicija “Moramo za dobar grad” koju predvodi Dobrica Veselinović. Taj savez, okupljen oko NDMBG, Ekološkog ustanka i platforme Akcija, dobio bi podršku od 17,2 odsto.

Koalicija “Ujedinjeni za pobedu Beograda”, koju predvodi Vladeta Janković, a koju čine stranke oko SSP, DS i NS, osvojila bi 16,4 odsto glasova.

Izvor: Moramo

Cenzus u Beogradu bi još prošla lista “Ajmo ljudi”, čiji su nosioci Duško Vujošević i Boris Tadić. Za tu koaliciju, okupljenu oko SDS i Nove stranke, glasalo bi 3,2 odsto birača.

Na ivici cenzusa je koalicija NADA, koju prema ovom istraživanju podržava 2,9 odsto glasača, dok bi pokret Zavetnici dobio podršku od 2,5 odsto.

Neodlučnih je 8,3 odsto birača, dok je 6,9 procenata anketiranih odbilo da se izjasni.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, situacija je drugačija.

Da se parlamentarni izbori održavaju sledeće nedelje, za Srpsku naprednu stranku bi glasalo 45,6 odsto birača, dok bi se za socijaliste opredelilo 5,9 odsto građana.

Kada je reč o opozicionim listama, najbolje stoji koalicija “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, koju predvodi Marinika Tepić. Kako pokazuju rezultati ovog istraživanja, za tu listu bi glasalo 11,2 odsto birača.

Za listu “Moramo”, na čijem je čelu Nebojša Zelenović, opredelilo bi se 6,9 odsto građana.

Izvor: Moramo

I na republičkom nivou koalicija NADA je malo ispod cenzusa, i nju bi, kako pokazuju rezultati ovog istraživanja, podržalo 2,9 odsto birača.

Pokret Zavetnici dobio bi 2,7 odsto glasova, a ispod crte bi bila i koalicija “Ajmo ljudi” za koju bi glasalo 2,6 procenata birača.

Sudeći prema ovom istraživanju, cenzus ne bi prešao ni pokret Dveri Boška Obradovića, za koji bi se opredelilo 2,2 procenta građana.

I u ovoj anketi 6,1 procenat ispitanika odbio je da se izjasni za koga bi glasao, dok je 8,8 odsto neodlučnih.

Izvor: Moramo

Upitani da li misle da se stvari u Srbiji kreću u pravom ili pogrešnom smeru, 45 odsto anketiranih smatra da idu u pravom smeru. Oko 40 odsto ispitanika reklo je da Srbija ide pogrešnim smerom, dok je bez odgovora bilo 15 odsto građana.

BONUS VIDEO Ko zloupotrebljava politička istraživanja – gosti Jovanka Vukmirović i Milan Stevanović.mp4

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram