slabljenje korone
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nešto više od 57 odsto građana Srbije smatra da je vlast preduzela adekvatne mere u borbi protiv epidemije koronavirusa a njih 63 odsto smatra da bi zbog epidemije trebalo odložiti izbore za jesen, pokazuju rezultati istraživanja Nove srpske političke misli (NSPM) objavljeni u nedeljniku Vreme.

Učestvujući u telefonskoj anketi od 16. do 25. aprila, 27,5 odsto ispitanika je ocenilo da je vlast najpre kasnila a potom preterivala sa merama protiv epidemije.

Mere zabrane kretanja za penzionere i višednevnog karantina podržalo je 55,8 odsto anketiranih, protiv se izjasnilo njih 33,7 odsto dok oko 10 odsto nije znalo da odgovori ili nije imalo stav.

Nešto manje od 40 odsto građana navelo je da veruje u zvanične izveštaje o broju obolelih i umrlih dok je njih oko 38 odsto odgovorilo da ne veruje.

Rezultati su pokazali i da dve trećine građana smatra da bi izbore trebalo odložiti za jesen.

Upitani da ocene političare u Srbiji, ispitanici su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dali prosečnu ocenu 3,16, premijerki Ani Brnabić 2,95, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću 2,86, predsedniku Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandru Šapiću 2,47 a lideru radikala Vojislavu Šešelju ocenu 2,18 dok ostali političari imaju prosečnu ocenu manju od dva.

Ukoliko bi izbori bili raspisani naredne nedelje, na njih bi sigurno izašlo 53,9 odsto građana, verovatno ne bi izašlo 11,9 a ne bi glasalo 19,5 odsto ispitanika.

Od građana koji bi sigurno izašli na izbore, ne računajući one koji se nisu izjasnili, njih 57,6 odsto bi glasalo za koaliciju oko Srpske napredne stranke, nešto manje od 12 odsto za koaliciju SPS-JS, oko 7,2 odsto za Savez za Srbiju, za SRS 2,7 a za SPAS Aleksandra Šapića 2,5 odsto.

Kada se uzmu u obzir svi građani, bez onih koji se nisu izjasnili, za koaliciju oko SNS bi glasalo 41,6 odsto, za Savez za Srbiju 11,2 odsto, koaliciju SPS-JS 10, Pokret slobodnih građana i SPAS po 3,4 odsto a za SRS 3,1 odsto građana.

Oko 42 odsto ispitanika ocenilo je da Srbija trenutno ide više u dobrom pravcu a njih 33,5 odsto smatra da više ide u lošem pravcu.

Upitani da li danas žive bolje nego pre pet godina, 46,7 osto građana je navelo da živi isto, nešto manje od 25 odsto je navelo da živi bolje dok je 26 odsto njih navelo da danas živi lošije nego pre pet godina.

Podelu Kosova po kojoj bi Srbiji pripale opštine na severu pokrajine a Prištini stolica u UN i međunarodno priznanje podržalo bi 22 odsto građana dok je 60 odsto protiv takve opcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare