Nakon odlaska Miroslava Aleksića i još nekih članova rukovodstva, Narodna stranka mogla bi da se suoči sa gubitkom velikog dela članova. Iako funkcioneri bliski Aleksiću navode za Nova.rs da je uz njih većinski deo više od 100 odbora NS, u toj stranci za naš portal kažu da je konstatovan odlazak samo 264 člana od ukupno više od 10.000.

U nedelju je na Oplencu održan sastanak Miroslava Aleksića, funkcionera i predstavnika 107 opštinskih i gradskih odbora i povereništava koji su odlučili da napuste Narodnu stranku i formiraju Narodni pokret Srbije. Oni su u međuvremenu formirali i svoju poslaničku grupu u Skupštini Srbije, a isto će biti urađeno sa odborničkim klubom u beogradskom parlamentu.

Formiranje Narodnog pokreta Srbije mogao bi da bude veliki udarac za Narodnu stranku, koja bi mogla da ostane bez velikog broja članova. Postavlja se pitanje koliko njih će napustiti redove NS i krenuti za Aleksićem, a ocene iz jednog i drugog tabora su dramatično različite – kreću se od više stotina do čak 8.000 članova, koliko su nezvanične procene sa suprotne strane.

Stefan Jovanović, član Predsedništva i šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, kaže za Nova.rs da je do sada konstatovan odlazak 264 članova od ukupno više od 10.000.

“Hvala vam na neuobičajeno velikom interesovanju za unutrašnju organizaciju NS. Koristim ovu priliku da vas obavestim da svi odbori rade u punom kapacitetu i pripremaju se za izbornu skupštinu stranke zakazanu za 22.oktobar. Konstatovan je odlazak 264 članova od ukupno više od 10.000. Tih 264 članova bilo je prisutno na Oplencu, i njima je prestalo članstvo u Narodnoj stranci po sili Statuta“, istakao je Jovanović.

PREDSEDNIK I POTPREDSEDNICI. Kako su ministri istovremeno i poslanici, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Stefan Jović Foto: Nova S

On je dodao da ogromna većina članova NS nije vođena ličnim interesima.

“Oni ostaju dosledni svojim uverenjima i politici Narodne stranke – borbi za očuvanje nacionalnih interesa, pre svega suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, kao i uspostavljanju stabilne demokratije zasnovane na vladavini prava“, poručuje Jovanović.

Sa druge strane, sad već bivši članovi NS bliski Miroslavu Aleksiću imaju sasvim drugačije procene. Đorđe Stanković, koji je poslanik novoformiranog poslaničkog kluba Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije, kaže za naš portal da je aktuelno rukovodstvo Narodne izbrojalo 264 ljudi na slikama sa Oplenca, a da je broj onih koji će ući u Narodni pokret Srbije veći.

On ističe da 107 odbora i povereništava velikom većinom podržavaju Miroslava Aleksića, a da su samo njihovi predstavnici bili na Oplencu – negde je došao samo predsednik, a u nekim slučajevima i predsednik i potpredsednik.

Foto:privatna arhiva

“Na primer, niški odbor je imao 25 članova, a 23 će se priključiti novom pokretu, ne računajući sve članove iz Niša, kojih ima oko 500. Takođe, prelaze celi odbori iz Kragujevca, Subotice, a u Novom Sadu možda će samo dva člana gradskog odbroa ostati u NS”, navodi Stanković koji nije želeo da iznosi procene koliko će ukupno članova Narodne preći u Narodni pokret Srbije.

Inače, u Skupštini Srbije danas je formiran novi poslanički klub – “Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije”, čiji će predsednik biti Miroslav Aleksić, a njegov zamenik Miloš Parandilović, lider NLS koji je došao iz redova samostalnih poslanika. Članovi tog kluba biće još Borislav Novaković, Slavica Radovanović i Đorđe Stanković.

BONUS VIDEO Jeremić: Političke razlike dovele do trvenja, Aleksić je imao odrešene ruke u Narodnoj stranci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar