Foto:BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia; Ministrastvo finansija Srbije

Odavno pompezno najavljena gradnja Nacionalnog stadiona za sada skromnim koracima traži svoj put do Surčina, gde je planirano da fudbalska reprezentacija igra svoje utakmice. Do sada su raspisana samo dva tendera, dok još uvek nije niti raspisan tender, a samim tim ni odlučeno ko će biti izvođač radova. Procenjuje se da će cena gradnje biti oko 540 miliona evra, a kako tvrdi Fiskalni savet samo u 2023. godini biće izdvojeno 35 miliona evra. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će firma koja je gradila stadione u Kataru graditi i nacionalni stadion, ali za sada čekamo - neimare, kompletnu dokumentaciju i stadion.

Predsednik Aleksandar Vučić ponovo je govorio je o gradnji nacionalnog stadiona, a nedavno je na televiziji Pink pokazao fotografije kako bi nacionalni stadion trebalo da izgleda.

“Tražio sam od Čeferina (predsednik UEFA prim.aut), neću reći šta je njegov odgovor, to će biti jedan od najlepših stadiona sa 55.000 gledalaca, ista firma koja je radila tri katarska stadiona. Nešto izvanredno, sa zelenilom, drvenim gredama, potpuno sa svim ekološkim standardima. Verujem da ćemo napraviti sve bolje rezultate. Mađari godinama ulažu, ne ostvaruju rezultate i plasmane na velika takmičenja, ali konstantno napreduju”, izjavio je predsednik Srbije na televiziji Hepi.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Happy

Za razliku od tri stadiona u Leskovcu, Zaječaru i Loznici, koji su preko tendera dobili izvođače i koji se uveliko grade, a o čemu je Nova već pisala, još uvek nije poznato previše detalja o stadionu čija će adresa biti u Surčinu.

Nacionalni stadion
Nacionalni stadion. Foto: Ministarstvo finansija

Šta do sada znamo o nacionalnom stadionu?

Do sada su raspisana samo dva tendera za izgradnju stadiona u Surčinu. Prvi, tender raspisan je 4. juna 2022. godine za usluge upravljanja projektom i vršenje stručnog nadzora na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona na teritoriji Surčina.

Ugovor je dodeljen 18. avgusta 2022. godine InstitutU za puteve iz Beograda. U pitanju je firma koja je u vlasništvu države, a ovaj ugovor vredan je 966.000.000 dinara.

I za sada, drugi i poslednji tender raspisan je 28. decembra 2022. godine. U pitanju je tender koji se tiče tehničke kontrole tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnica S40, C38,i C62 sa infrastrukturom u privrednoj zoni autoputa u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu. Rok za podnošenje dokumentacije je do 27. januara 2023. godine, a ugovor je procenjen na 2.916.666 dinara.

Nakon pomenutog datuma biće poznato koji ponuđač će dobiti ugovor. Do sada, to su jedina dva dostupna dokumenta koja su objavljena na portalu Javnih nabavki, a koji se tiču izgradnje nacionalnog stadiona u Surčinu.

Gradnja planirana na 250 miliona evra, a ipak će koštati 540 miliona

Od početnih 250 miliona evra, cena izgradnje nacionalnog stadiona u Surčinu višestruko je porasla. Kako se navodi u rebalansu budžeta, za potrebe stadiona u planu je podizanje dva kredita u ukupnom iznosu od 540 miliona evra.

Još u septembru 2019. trebalo da je da krene gradnja nacionalnog stadiona, koji bi po rečima predsednika Aleksandra Vučića, trebalo da bude jedan od najlepših u Evropi. On je u julu 2018. rekao da će nas izgradnja koštati najmanje 200, 250 miliona evra.

Međutim, umesto najavljenih 200 – 250 miliona evra, ovaj projekat će nas koštati najmanje 540 miliona evra. To pokazuju cifre navedene u rebalansu budžeta, koji je danas usvojen.

U delu tog dokumenta u kome se pominje uzimanje zajmova piše da će da projekat za izgradnju urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama biti podignut kredit od čak 350 miliona evra.

To je za 100 miliona evra veća suma od one koja je za iste svrhe navedena u Zakonu o budžetu za 2022, koji je usvojen krajem prošle godine.

U rebalansu se međutim pominje još jedna stavka koje nije bilo u Zakonu o budžetu. Naime, biće podignut još jedan kredit od 190 miliona evra, a za „projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima u Surčinu“.

To znači, da će građani narednih godina otplaćivati dva kredita zbog izgradnje nacionalnog stadiona i to u ukupnom iznosu od 540 miliona evra.

Fiskalni savet: Samo u 2023. godini za Nacionalni stadion 65 miliona evra

Prilikom ocene u tom trenutku predloga budžeta za 2023. godinu, Fiskalni savet je saopštio da će samo u 2023. godini gradnja da košta oko 65 miliona evra, iako nije dokazana njegova ekonomska isplativost.

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

„Projekte iz sporta niti bilo koje druge oblasti ne bi trebalo automatski izbaciti sa liste prioriteta, ali bi njihovo prisustvo u budžetu trebalo potkrepiti studijama koje pokazuju da su baš oni najpotrebniji, što predviđa i zakonska regulativa“, navodi Fiskalni savet”, saopštio je u decembru 2022. godine Fiskalni savet.

Bonus video: Podcast Pitajte Đuru – Izgradnja nacionalnog stadiona će ugroziti kanal Galovica 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare