Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispred Skupštine Srbije održan je skup podrške lideru Dveri Bošku Obradoviću, koji osam dana štrajkuje glađu, i njegovom stranačkom kolegi Ivanu Kostiću, koji štrajkuje već šest dana.

Skup podrške Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću mogli ste da pratite uživo na našoj Facebook stranici. 

Protest je završen nešto posle 18 sati.

Okupljeni ispred RTS poručili su da žele da RTS bude javni servis svih građana.

Nakon što se niko nije pojavio na vratima Takovske, oni su zahteve zalepili na oba ulaza RTS-a.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nije lako kucati na zatvorena vrata, ali mnogo je teže nemati uma i sluha da ne otvorite vrata onome ko kuca“, rekao je Vesović i dodao da će on i koleginica Marija Janjušević doći i sutra pre podne u RTS, a nakon toga pozvao okupljene građane da naprave dva minuta najveće buke.

„Sutra neće biti vikend i neće moći da kažu da ne rade. Dolazićemo svaki dan ispred RTS. Ukoliko narednih dana ne budu čuli naše zahteve, ja ću vas pozvati da u još većem broju dođemo i uručimo im naše zahteve“, poručio je Vesović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Okupljenim građanima obratio se narodni poslanik Dveri Dragan Vesović, koji im je izrazio zahvalnost zbog iskazane podrške Obradoviću i Kostiću jer su ih večeras uverili „da nisu sami i da  je njihov cilj naš zajednički“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

„Već treći dan zaredom koleginica Marija Janjušević i ja dolazimo sa zahtevom da RTS počne da radi svoj posao. Ispred Skupštine Srbije smo pokazali razliku, da nismo i da nikada nećemo biti kao neki drugi. Pokazali smo da ima taman toliko pristojne Srbije da njima to smeta. Jedino što ćemo uraditi, kad Marija i ja zakucamo na vrata, jeste pištanje u pištaljke. Ne želimo ni jednu ružnu reč, niti ijedna ružni akt“, poručio je  Vesović.

Nakon toga su na ulaz Radio televizije Srbije iz Takovske ulice zalepili svoje zahteve u ime pokreta Dveri.

Foto: Nova.rs

„Kao što ste videli, na naše uporno zvonjenje na vrata RTS niko se nije javio. Meni je potpuno jasno da će reći da je danas nedelja. Mi ćemo pokazati strpljenje. Otići ćemo do ulaza iz Aberdareve ulice da vidimo da li ih ima tamo“, rekao Vesović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispred samog RTS-a, građani su počeli da skandiraju RTS-SNS.

Građani nose transparent na kojem piše “ Sloboda, sigurnost i pravda  za sve“.

Uzvikuju „Vučiću, lopove“ i „bando napredna“.

Okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do zgrade RTS -a u Takovskoj ulici  gde će predati pisani zahtev RTS da im se omogući emisija u večernjim satima u trajanju od 60 minuta kako bi izneli svoje zahteve. To je i bio jedan od zahteva Obradovića i Kostića.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako javlja reporter Nova.rs okupljeni građani pevaju himnu „Bože pravde“, a pridružio im se i lider Dveri.

On je u tom trenutku počeo da maše zastavom Srbije, zbog čega je ponovo pozdravljen velikim aplauzom, nakon čega je krenulo skandiranje “ Boško, Ivane, idemo do pobede!

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Građani i dalje pristižu i pored lošeg vremena. Na samom početku okupljanja došlo je do velikog aplauza upućenog Bošku Obradoviću.

Jedan od organizatora skupa zamolio je okupljene građane da stoje na mestima koja su obeležena ispred Skupštine Srbije  i drže socijalnu distancu da bi time pokazali da se razlikuju od  pristalica SNS koji su protestovali na istom mestu pre nekoliko dana i time dovodili u opasnost zdravlje građane.

Plato ispred Skupštine bio je obeležen sa X  da bi okupljeni poštovali distancu.

 

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Organizatori skupa insistiraju da se ne koriste pištaljke i da se ne pravi nikakva buka. Kako ističu, njihova namera je da čitav skup prođe mirno i dostojanstveno.

Od opozicionih lidera, skupu prisustvuju članovi SzS  Dragan Đilas, Janko Veselinović, Borko Stefanović i Marko Bastać. Đilas je Obradoviću doneo knjigu na poklon.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iz ograde koja odvaja građane od poslanika Dveri nalazi se oko 20-ak pripadnika MUP. Pristup na stepenište parlamenta nije dozvoljen ni novinarima.

Polovina okupljenih građana je zaista poslušala apel organizatora kad je u pitanju nošenje zaštitnih maski. Jedan od organizatora konstantno preko megafona upozorava ljude da drže socijalnu distancu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Poziv na skup podrške Obradoviću i Kostiću, pod nazivom „Sloboda, sigurnost i pravda za sve“, upućen je preko društvenih mreža od strane pokreta Dveri i njihovih simpatizera.

Obradović je naveo da nema ništa sa organizacijom pomenutog skupa, već da su se građani organizovali preko društvenih mreža. Ipak, on je apelovao na njih da se drže propisanih mera distance i da nose zaštitnu opremu, jer žele da pošalju poruku mirnog, dostojanstvenog i „gandijevskog“ protesta.

Poslanici Dveri su takođe danas poručili da će se povodom svog štrajka i zahteva, obratiti Evropskom parlamentu. Oni su rekli da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj se u jeku pandemije organizuju izbori zbog kojeg štrajkuju glađu poslanici, a da to nikoga nije briga.

Obradović je dodao da će se sa istim zahtevom obratiti i “istoku i zapadu”, jer su, kako kaže, iscrpeli sve mogućnosti obraćanja prema domaćim akterima i institucijama države Srbije.

„Punih osam dana postoji muk svih državnih institucija o našem štrajku glađu i o našim zahtevima. U ovom trenutku i posle osam dana postoji ignorisanje od svih predstvanika vlasti, od strane svih režimskih medija, od strane RTS-a kojoj smo ispostavili zahtev za jednu večernju emisiju u kojoj bismo izložili naše zahteve, ali, što je posebno problematično, i od strane Ustavnog suda i od strane Upravnog suda”, kazao je Obradović novinarima ispred Skupštine.

Podsetimo, lider Dver je ranije postavio pet uslova za prekid štrajka glađu: poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 po pitanju očuvanja Кosova i Metohije u sastavu Srbije, neselektivan rad tužilaštva i sudova, zaštitu eparhija SPC i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, oslobođenje medija, odlaganje izbora i stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

Predstavnici Dveri takođe su zahtevali da im se omogući pojavljivanje na Radio televiziji Srbije kako bi objasnili razloge svog štrajka. 

„Očekujemo da narednih dana nešto mora da se dogodi jer vlast neće moći još dugo ovaj štrajk da ignoriše“, rekao je lider Dveri Boško Obradović

Skup „Sloboda, sigurnost i pravda za sve“, drugi je koji se u samo nekoliko dana organizuje ispred Skupštine Srbije u vreme dok je još na snazi pandemija koronavirusa. Prethodno su pristalice Srpske napredne stranke, 11. maja, organizovale skup podrške narodnim poslanicima Aleksandru Martinoviću i Sandri Božić, koji su takođe štrajkovali glađu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare