Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević i novinar Đorđe Vlajić ocenili su da je današnja sednica Skupštine Srbije bila "ružna za gledanje i slušanje", da je ekspoze premijerke Ane Brnabić koja je ona iznela pred poslanicima bio "isprazan", a da je polemika obilovala hvalospevima Vučiću i nedopuštanju opozicionim poslanicima da upute bilo kakvu kritiku na račun vlasti.

Milivojević je ocenio da imamo „logoreičnu premijerku koja je došla da upotpuni vreme i ne dozvoli opoziciji da bilo šta kaže“.

„Njene replike traju po 40-50 minuta. S obzirom da Vučić ima rekord, i da kada je prvi put bio predsednik Vlade imao je ekspoze koji je bio dug šest sati, ovo je bio ekspoze koji je trajao sat i deset minuta. Tamo sedi 27 kandidata za ministre, a interesantno je da je ta sala za sednice projektovana tako da ima 20 stolica za ministre, a sada su po prvi put od kada sam poslanik morali da donesu rezervne stolice, maltene hoklice, i da prvi red ministara sedi na hoklicama“, rekao je Milivojević.

Dodaje da je Brnabić imala „isprazan ekspoze“, kao i da je imala hvalospev Vučiću, koji je bio „neprimeren i nepotreban“.

„Iz ispraznih monologa Ane Brnabić ne možete nijedan zaključak da donesete. Važno je da smo imali incident koji su inicirali poslanici vladajuće stranke. Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS veoma vulgarno je počeo da proziva poslanika Narodne stranke Borislava Novakovića. Rekao mu je: ‘Dođi, dođi’. Novaković je krenuo ka njemu. Ja nikada nisam video u životu uplašenog čoveka kao Milenka Jovanova“, rekao je Milivojević.

Vlajić smatra da Srbija ima vladu i parlament kakav su građani izabrali.

„Ovo što su naprednjaci upriličili povodom ekspozea ja doživljavam kao ponižavanje parlamenta. Prošli saziv je bio glavni, ili prošireni odbor SNS-a, a sada je to isto neka proširena sednica nekog organa SNS-a, koji služi da panegirično hvali svog gazdu. Ali, ima i nekih čudnih gostiju koji postavljaju čudna pitanja i kvare atmosferu, pa onda moraju da se svađanju sa njima. I onda se sve to pretvara u ponižavanje parlamenta kao institucija. Parlament bi trebalo da ima kontrolnu ulogu nad izvršnom vlašću, odnosno vladom. A šef države bi prema parlamentu trebao da bude nekakva persona koja predstavlja državu i da ima veoma ograničena prava. a mi ovde to nemamo“, naveo je Vlajić.

Prema njegovim rečima, današnju sednicu je bilo „jako ružno i gledati slušati“.

Ocenjuje da je ekspoze napravljen prema „naprednjačkoj matrici, koja je vrlo jednostavna: ‘Mi smo uradili nešto, ali to što smo uradili je popravka štete koju su napravili pre nas’. Vlajić konstatuje da se vlast ponaša kao da nije 10 godina na vlasti, i kao da nije već šesta vlada ovog režima.

„Ovo je ponižavanje najvažnijih državnih institucija“, poručio je Vlajić.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Zelenović: Zamislite Gorana Vesića golog, Brnabić: Ne bih ga zamišljala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar