Vuk Jeremić, Miroslav Aleksić i Asenije Savić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Privatna arhiva

Dan nakon što je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić demantovao navode da su četiri odbora raspuštena zbog podrške predsedničkoj kampanji Zdravka Ponoša, bivši šef Opštinskog odbora u Kostolcu Arsenije Savić za portal Nova.rs kaže da to nije istina. Prema njegovim rečima obračun sa članovima Narodne stranke koji su pružali podršku svom dojučerašnjem potpredsedniku u izbornoj kampanji, istog momenta su stavljeni na crnu listu, izbačeni su iz stranačke Viber grupe, a u konačnici su raspušteni celi odbori.

List Danas objavio je pre nekoliko dana informaciju da su četiri odbora Narodne stranke raspuštena zbog podrške predsedničkoj kampanji Zdravka Ponoša.

„Na sednici Izvršnog odbora Narodne stranke održane u četvrtak 7. aprila, ovo telo na čijem čelu je prvi poptredsednik partije Miroslav Aleksić, raspustilo je četiri lokalna odbora zbog učešća u kampanji Zdravka Ponoša“, pisao je Danas.

Raspušteni su, kako je dalje naveo Danas, odbori Sombor i Subotica, Kostolac i Žagubica, a razlog za raspuštanje ova četiri odbora jeste to što su aktivno učestvovali u predsedničkoj kampanji Zdravka Ponoša i pored izričite zabrane predsednika stranke Vuka Jeremića da se to ne radi.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić demantovao je ove informacije Danasa na konferenciji za novinare održanoj u utorak.

Vuk Jeremić, Konferencija Narodne stranke Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Raspušten je samo jedan odbor i to zbog nepoštovanja unutarstranačke procedure. Svi ostali odbori i povereništva Narodne stranke, a ima ih više od 100 u Srbiji, i dalje su u punoj funkciji. Ponosan sam na učinak Narodne stranke i na naš doprinos zajedničkoj borbi protiv autokratskog režima na prethodnim izborima“, rekao je Jeremić.

On je u prisustvu svih članova Predsedništva Narodne stranke i budućih narodnih poslanika i odbornika rekao da je i za njega, ali i za sve te ljude čista uvreda svaka insinuacija da Narodna stranka nije bezrezervno podržala Zdravka Ponoša.

Kako je rekao, dnevnom listu Danas podmetnuta je informacija o raspuštanju četiri odbora stranke zbog učešća u kampanji Zdravka Ponoša. Dodao je da su članovi Narodne stranke širom Srbije skupljali potpise, učestvovali u kampanji i branili glasove koalicije i predsedničkog kandidata, koga je Narodna stranka podržala, „uprkos tome što ga je jednostrano nametnuo Dragan Ðilas“.

„To smo učinili kako bismo sačuvali jedinstvo opozicije“, zaključio je Jeremić.

Sad već bivši predsednik Opštinskog odbora Kostolac Arsenije Savić za portal Nova.rs kaže da Jeremić nije govorio istinu i da je u toku odmazda protiv članova Narodne stranke koji su učestvovali u Ponoševoj kampanji.

Arsenije Savić Foto: Privatna arhiva

„Bio sam član Glavnog odbora stranke i jedno vreme koordinator Izvršnog odbora za Braničevski okrug kada sam uočio problem u Gradskom odboru Požarevac. Uvideo sam da više članova Gradskog odbora otvoreno sarađuje sa SNS i da za sve imamo dokaze. Tada počinju moji problemi u Narodnoj stranci, lično sam o tome izvestio vrh stranke, ali niko nije reagovao. Nije reagovao ni predsednik Izvršnog odbora, njemu je to očigledno bilo prihvatljivo, ta saradnja, a potpredsednik Izvršnog odbora je stao u zaštitu tih ljudi iz Požarevačkog odbora“, kaže Savić i dodaje:

„Lažirali su čak i bojkot izbora u Požarevcu jer su podržali Vlašku stranku MOST. Izbio je skandal, jer je odbornik tog MOST-a brat od tetke predsednika Gradskog odbora Narodne stranke i odmah je prešao u SNS, pa je čak i otac predsednika GO Narodne stranke Požarevac prvo prešao u MOST, pa u SNS i napustio Gradski odbor Narodne stranke“.

Kad je reč o podršci Zdravku Ponošu kao kandidatu Ujedinjene Srbije za predsednika države, Savić kaže da je od početka zbog toga imao probleme u Narodnoj stranci.

Vuk Jeremić i Zdravko Ponoš
Vuk Jeremić i Zdravko Ponoš Foto: Narodna stranka

„Od momenta kada se u medijima i na mrežama pojavila vest da je Zdravko Ponoš viđen kao kandidat opozicije, ja sam se obradovao što je javnost prepoznala kvalitete potpredsednika Narodne stranke i odmah sam to kao i moj odbor sa zadovoljstvom podržao. Posle mojih par objava na društvenim mrežama i otvorene podrške Zdravku, pa i podrške mog odbora, nama se više niko nije javljao, sa mnom su svi iz vrha Narodne stranke prekinuli komunikaciju, potpredsednik Izvršnog odbora izbacio me je iz svih viber grupa i već tad su plasirali priču kako je sa mnom gotovo i kako sam izbačen iz stranke zbog podrške Zdravku Ponošu“, navodi Savić za Nova.rs.

Uprkos tome, kako kaže, učestvovao je u Ponoševoj kampanji.

„U kampanji smo doslovce ginuli svakog dana, Kostolac je sakupio preko 250 potpisa podrške listi i predsedničkom kandidatu, lično sam koordinirao akciju i oko potpisa i oko kontrolora, ostvarili smo 15,5 odsto na parlamentsrnim izborima i 18,1 odsto na predsedničkim izborima. Da bi sada u medijima i na mrežama iznosili neistine kako su odbori raspušteni zbog loših rezultata. Ako je tako, zašto nije raspušten odbor Narodne stranke u Trsteniku koji je matični odbor potpredsednika stranke Miroslava Aleksića, a ostvario je mnogo lošiji rezultat od republičkog proseka“, pita Savić.

On i dalje stoji pri informaciji koja se nedavno pojavila u medijima, da su pojedini odbori Narodne stranke raspušteni zbog podrške kampanji Zdravka Ponoša.

„Lično sam od poznanika, člana Izvršnog odbora Narodne stranke a nakon sednice Izvršnog odbora telefonski obavešten da su četiri odbora Narodne stranke (Kostolac, Sombor, Subotica i Žagubica) raspuštena zbog toga što su učestvovali u kampanji Zdravka Ponoša, kao i da je na sednici Izvršnog odbora to izjavio Miroslav Aleksić, da se odbori raspuštaju zbog učešća u kampanji Zdravka Ponoša. O tome postoje svedoci i ja se nadam da će i oni javno jednom sve reći“, zaključuje Savić.

BONUS VIDEO: Vuk Jeremić o sastanku Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare