Transparent Vesiću, ostavka odmah!!! Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ni nakon 40 dana od urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici, pred tužilaštvom za izvršenje krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti, osumnjičeni investitor i izvođač radova nisu saslušani jer su se pozvali na unapred zakazane obaveze i godišnji odmor, rekao je na sedmom po redu protestu na Vračaru generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov.

Danas je održan sedmi po redu protest nevladinih organizacija i dela opozicionih stranaka, ispred zgrade opštine Vračar. Okupljeni su ponovo tražili smenu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i krivičnu odgovornost za one koji su izazvali nedavno rušenje zgrade u Vidovdanskoj.

Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Da podsetimo, zgrada u Vidovdanskoj ulici na Vračaru obrušavala se u dva navrata, jednom pre mesec dana i to samo petnaestak minuta nakon što su stanari evakuisani, a drugi put pet dana kasnije i to u trenutku kada su nesrećni ljudi došli da obiđu svoje stanove. Oba puta svedočili su kako pred njihovim očima nestaje sve što su gradili godinama – od uspomena do materijalnih, vrednih stvari. Krivična prijava protiv investitora i izvođača radova je pokrenuta, Vračarcima je obećana nova zgrada, a u međuvremenu će biti zbrinuti u privremenom boravku u stanovima na Voždovcu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da grad „ni na koji način“ nije odgovoran za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru.

Do danas se, međutim, nije utvrdilo ko je odgovoran.

„Ni nakon 40 dana od urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici, pred tužilaštvom za izvršenje krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti, osumnjičeni investitor i izvođač radova nisu saslušani jer su se pozvali na unapred zakazane obaveze i godišnji odmor. Za nas nema ni godišnjeg odmora, niti nam smeta kiša, tu smo i tražimo ostavke Gorana Vesića i svih odgovornih lica u opštini Vračar“, rekao je danas generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov i dodao:

Konstantin Samofalov
Konstantin Samofalov Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Tužilaštvo je ocenilo da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren. Iako je Goran Vesić prvo slagao da se ne zna ko je investitor, a što je bilo lako proverljivo uvidom u APR pretragu, nas više zanima kako su takav investitor i izvođač uopšte dobili dozvolu za gradnju i kakva je njihova veza sa SNS. S obzirom na to da je poznato da su  osnovali firmu sa minimalnim ulogom, račun im je bio u blokadi i tek od skoro su registrovani za građevinsku delatnost, a prethodno se firma izvođač radova bavila i snimanjem sado-mazo filmova. Kako će onda Grad Beograd nadoknaditi troškove od investitora, odnosno izvođača, da li navedeno implicira će štetu opet plaćati Beograđani? Vesić kaže da su oni preuzeli rizik borbe sa investitorom i da će se naplatiti, a ako „ništa drugo, taj investitor ima plac pored koji je vredan“. Da li to, Gorane Vesiću, znači da će vaš izabrani investitor sada moći da gradi na dve parcele“, upitao je Samofalov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram