Vidovdanska Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je osumnjičeni D.R. saslušan u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu zbog obrušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici i nakon pribavljanja određene dokumentacije, tužilaštvo će proširiti postupak na još dva lica, a biće dat nalog policiji da se izvrše dodatne provere u odnosu na još jednu osobu za koju postoje osnovi sumnje da je učestvovala u izvršenju krivičnog dela, saopštilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Osumnjičeni investitor B.S. i izvođač radova M.R. su angažovali branioce, koji su obavestili postupajućeg zamenika da nisu u mogućnosti da prisustvuju zbog ranije zakazanih obaveza i odmora, a G. M. nije angažovao branioca, što će učiniti do narednog saslušanja.

„U daljem toku postupka, a nakon saslušanja svih okrivljenih, biće naloženo građevinsko-tehničko veštačenje, ispitani oštećeni i svedoci, sprovedene sve druge dokazne radnje i doneta odluka“, kažu iz Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Naredno saslušanje zakazano je za 2. septembar.

Redakcija Nova.rs kontaktirala je advokaticu koja zastupa stanare iz Vidovdanske u ovom slučaju, ali su nam iz njene kancelarije kazali da ne žele da komentarišu slučaj u ovom trenutku i zamolili su nas za razumevanje.

Podsećanja radi, pet porodica koje su kobnog dana prilikom obrušavanja njihove zgrade u Vidovdanskoj ulici ostali bez krova nad glavom, smešteni su u stanove za privremeni boravak, gde će živeti sve dok im Grad Beograd na istoj lokaciji ne bude izgradio objekat u kom će dobiti stanove istih kvadratura.

Od Grada Beograda su dobili i pomoć u iznosu od 300.000 dinara i ponudu da svoje stanove u Vidovdanskoj ulici zamene stanovima u Denkovoj bašti, što su odbili.
Dodela ključeva privremenih stanova obavljena je u svečarskoj atmosferi sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i njegovim saradnicima.

Zgrada se, podsećanja radi, obrušavala u dva navrata iako je nadležna inspekcija po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje. Do sledećeg urušavanja došlo je samo nekoliko dana kasnije i to u trenutku kada su stanari došli da obiđu svoje stanove.

Tužilaštvo podseća da se 16. jula 2021. godine urušio deo zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, prilikom izvođenja radova na susednoj parceli, te je pregledom dokumentacije, izvršenim uviđajem Građevinske inspekcije i policije i prikupljenim izjavama utvrđeno da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezneđena, odnosno da nije bila obezbeđena u skladu sa propisima i projektom koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar