Zoran Lutovac Foto: Ivan Dinić/Nova

“Najavivši da više neće biti predsednik države ako SNS izgubi na parlamentarnim izborima, Vučić je ove izbore učinio najznačajnijim. Na taj način faktički je raspisao i predsedničke izbore. Hvala mu na tome i želim da mu se ispune košmari i slutnje koje je podelio sa nama”, rekao je u intervjuu za dnevni list „Nova“ Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

U razgovoru za naš dnevni list, Lutovac je istakao da ne postoji većeg javnog interesa od stvaranja najšireg mogućeg fronta za promene u Srbiji, te da u SNS izbore doživljavaju kao nešto mnogo više od puke izborne borbe – kao borbu za goli život.

PROČITAJTE JOŠ...

„Polazeći od toga da su ogrezli u kriminalu i lažima probudio im se iskonski strah od reakcije prevarenih, opljačkanih i ugnjetenih“, ističe naš sagovornik.

U četvrtak u Beogradu i u petak u Nišu zvanično su počele beogradska i republička kampanja liste „Srbija protiv nasilja“. Trajaće svega mesec dana, šta možete da uradite u tom kratkom roku?

Nema mnogo vremena za kampanju, nema ni uslova za slobodne i poštene izbore, ali postoji većinska volja da se stvari suštinski menjaju. Veoma je važno da opozicione političke stranke budu svesne svoje odgovornosti i učine sve što je do njih da se ta volja pretoči u političke promene. Ali to nije dovoljno. Neophodno je da se napravi širi društveni front kako bi došlo do promena. I tu veliku ulogu igraju nezavisni intelektualci, javne ličnosti koje su pozvale da se izađe na izbore.

Većina građana je nezadovoljna ovim režimom, samo je potrebno sa resursima koje imamo da to nezadovoljstvo artikulišemo, u što je moguće većoj meri sprečimo izborne krađe i manipulacije i motivišemo ljude da uprkos nedemokratskim uslovima izađu na izbore i kažu dosta prevarama, lopovluku i kriminalu, dosta siromaštvu i nejednakosti, divljanju cena i nasilju.

Kampanja SNS je počela vrlo agresivno. Njihovi aktivisti sprečavaju vaše da postave štandove, onemogućeni ste da zakupite prostor po gradovima u Srbiji, na konstantnom ste udaru režimskih medija… Da li mislite da to ima veze sa strahom vlasti od rezultata na decembarskim izborima?

Mislm da i te kako ima veze sa strahom. Strah koji su izazivali kod drugih sada im se vraća kao bumerang. Oni izbore doživljavaju kao nešto mnogo više od puke izborne borbe. Oni ih doživljavaju kao borbu za goli život. Polazeći od toga da su ogrezli u kriminalu i lažima probudio im se iskonski strah od reakcije prevarenih, opljačkanih i ugnjetenih.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podaci istraživača javnog mnjenja kažu da građani sve manje veruju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Šta je razlog tome?

Mnogo laže kao i ranije, samo je nekim lažima istekao rok trajanja. Na drugoj strani, krađe su dovele do ogromnog siromaštva velikog broja stanovništva, a kriminalci pod njegovom zaštitom postali su milioneri, pa i milijarderi. Nema tu mnogo politike i ideologije. Stvari su ogoljene do kraja.

Za deo desnice, tačnije za Srpsku stranku Zavetnici, apolutno je neprihvatljiva bilo kakva saradnja s vašom listom. Razlog je vaš stav po pitanju francusko-nemačkog plana za Kosovo. Šta mislite o tome?

Zoran Lutovac Foto: Ivan Dinić/Nova

Mislim da je to samo izgovor. Na drugoj strani Vučić je prihvatio taj plan, ostaje mu još samo da ga sprovede, ali oni velikodušno ostavljaju prostor Vučiću da se predomisli.

Ukoliko, ipak, uslov za formiranje bilo gradske, bilo republičke vlasti, bude saradnja sa strankama na desnici, kakav je vaš stav po to pitanju?

U tom slučaju trebalo bi sarađivati: učiniti najurgentnije stvari za građane i opstanak Srbije i stvoriti uslove za slobodne i poštene izbore. To znači zaustaviti divljanje cena i pad životnog standarda, zaustaviti pljačku i korupciju, zaustaviti nasilje, pokrenuti pravne postupke koji bi vodili ka zabrani bavljenja politikom i javnim poslovima svima koji su sarađivali sa pripadnicima organizovanog kriminala ili se ogrešili o ljudska prava građana ili na drugi način radili protiv javnog interesa, a potom raspisati slobodne i poštene izbore na kojima bi se izabrala demokratska vlada koja će izvuči Srbiju iz živog blata u kojem se sada nalazi.

Niste bili sa ostalim liderima opozicije kad se predavala izborna lista „Srbija protiv nasilja“. Da li je razlog to što ste bili nezadovoljni raspodelom mandata ili je u pitanju nešto drugo?

Znam da su ljudi navikli da sam uvek i svuda prisutan. Nisam propustio ni jedan jedini protest u Beogradu, a išao sam i na proteste u druge gradove, odmah podržao Aleksandra Obradovića, solidarisao se sa nastavnicima, zdravstvenim radnicima, tužiocima, sa ekološkim udruženjima, sa novinarima, sa svima kojima je bila potrebna podrška. Eto, desi se jednom da me nema, pa su svi zabrinuti. Moram priznati da mi pomalo imponuje ta zabrinutost. No, nema razloga za brigu. DS i ja kao predsednik stranke. Potpuno smo posvećeni javnom interesu, a u ovom trenutku nema većeg javnog interesa od stvaranja najšireg mogućeg fronta za promene u Srbiji i mi ćemo biti u potpunosti posvećeni tom cilju.

Kakav rezultat izbora očekujete u Beogradu, a kakav na republici i u pokrajini?

Ovo nije igra da prognoziramo rezultat. Ovo nisu ni obični izbori. U pitanju je borba za opstanak građana i države Srbije i tu nema mesta za pesimizam. Važni su izbori na svim nivoima. Mislim da kod građana postoji čvrsta volja i rešenost da do suštinskih promena dođe, a posebnu motivaciju dao nam je i sam Aleksandar Vučić najavivši da više neće biti predsednik države ako SNS izgubi na parlamentarnim izborima. On je na taj način upravo te izbore učinio najznačajnijim. Na taj način on je faktički raspisao i predsedničke izbore. Hvala mu na tome i želim da mu se ispune košmari i slutnje koje je podelio sa nama. Želim mu da svi poniženi, ucenjeni i primorani da glasaju za njegovu listu okrenu leđa, kao što su to učinili na kontramitingu kojeg je organizovao da demonstrira snagu i silu, a pokazao je slabost i nemoć.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar