Zoran Lutovac Foto:FoNet/Zoran Mrdja

Upornim odbijanjem da ispuni zahteve građana koji protestuju, režim priziva radikalizaciju protesta. Ako vrlo brzo ne ispuni zahteve, radikalizacija će se i desiti, kaže u intervjuu za novine “Nova” predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Govori i o atmosferi u Skupštini, pretnjama opoziciji i uvredama šefa naprednjaka Milenka Jovanova.

“On nam se obraća onako kako mu kaže Aleksandar Vučić. Na jednoj strani, kao da želi da nadmaši svog šefa, a na drugoj strani, kao da ima strah od toga kako bi Vučić mogao zbog toga da reaguje, pa se primiri s vremena na vreme”, kaže Lutovac.

Da li je najava novih izbora pokušaj Aleksandra Vučića da se razvodnji protest „Srbija protiv nasilja“?

Jeste. Sve što radi u poslednjih šest nedelja usmereno je ka tome da ugasi proteste i anestezira javno mnjenje. Umesto da se ispune zahtevi kojima se traži odgovornost, nude nam se lažni izbori koji bi trebalo da zadrže postojeće monopole. Umesto da se uz pomoć odgovornosti krene u izgradnju uređene države servira nam se priča kako „sistem nije zakazao“! Sistem stvarno nije zakazao, jer sistema nema. Bilo bi strašno nazvati sistemom ovo što imamo. Ovo je antisistem. Poredak podređen vladavini jednog čoveka i klike oko njega. U tom antisistemu nema vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobodnih medija. I on bi da neutrališe bes građana zbog opšteg nasilja u društvu, tako što će ponuditi izbore koji počivaju na nasilju!?

Mislite li da će u tome uspeti?

Neće, ako opozicija i građani budu solidarni, istrajni i čvrsti u svojim zahtevima. Ne smemo dozvoliti da nam se umesto uređene države nudi glasanje na lažnim izborima. Ne smemo dozvoliti da se izjašnjavamo o tome da li je prihvatljivo da i dalje živimo u državi u kojoj nema odgovornosti, državi koja počiva na nasilju: verbalnom, institucionalnom i fizičkom. Došlo je vreme da se to zauvek skine sa dnevnog reda. Upornim odbijanjem da ispuni zahteve građana koji protestuju režim priziva radikalizaciju protesta. Ako vrlo brzo ne ispuni zahteve, radikalizacija će se i desiti.

Zoran Lutovac Foto:FoNet/Zoran Mrdja

Vučić je najavio novu turu novčane pomoći za majke, ali i povećanje plata u zdravstvu, prosveti… To radi u trenutku kad najavljuje nove izbore. Kako to vidite?

I sve to je u funkciji pokušaja da se ugase ili razvodne protesti. Ovo nisu nikakve mere ekonomske ili socijalne politike, ovo su mere propagande i korupcije uz pomoć državnih resursa. To je ujedno i poruka svima kako bi izgledali još jedni izbori koje raspisuje, organizuje i priprema Aleksandar Vučić. To su mere za neutralizaciju protesta i anesteziranje građana. Imali smo priliku da u direktnom prenosu na svim televizijama vidimo kako Vučić krši Ustav i bavi se stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti i kako ide korak dalje najavljujući da će pozajmljenim parama da korumpira građane kako bi ostao na vlasti. Vučić je izgubio politički kompas u šumi straha u kojoj se kreće nedeljama i to se odražava na njegovo svakodnevno i političko ponašanje. Šuma straha se u međuvremenu pretvorila u džunglu straha, a njegova propagandna mačeta je postala nemoćna da probije put za izlazak iz nje.

Istovremeno, predsednik Srbije stalno poziva opoziciju na dijalog. Da li postoji situacija u kojoj biste na taj razgovor otišli?

To je opet propagandni trik. To su pozivi koji bi trebalo da kod građana ostavi utisak konstrukrivnosti i želje za smirivanjem napetosti u društvu, a unutar opozicije da izazove nedoumice ili neslaganja. Poziv je upućen tako da bude odbijen. Da se postigne efekat posvećenosti smirivanju napetosti u društvu, na jednoj strani, a da se opozicija optuži da ne želi smirivanje jer ne prihvata lažni poziv, na drugoj strani. Ako je na razgovor pozvao hijene i lešinare, za očekivati je da mu se odazovu hijene i lešinari. Tek posle ispunjavanja zahteva može se razgovarati o tome kako da se obezbede uslovi za slobodne i poštene izbore kao prvi korak ka izgradnji uređene države. Ovih protesta ne bi ni bilo da imamo uređenu državu. Imali bismo profesionalne medije sa nacionalnom pokrivenošću, RTS bi bio javni servis, a ne servis Aleksandra Vučića, ostavke bi podneli ili bi bili razrešeni oni koji su odgovorni, ne bi bilo tabloida koji plasiraju dezinformacije i šire mržnju… Dakle, da postoji uređena država mehanizmi samoregulacije bi sve odradili sami i ne bismo imali ni proteste ni zahteve.

Zoran Lutovac Foto:FoNet/Zoran Mrdja

Atmosfera u parlamentu je prepuna napada i uvreda, koji najčešće dolaze od šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova. Kako komentarišete način na koji se obraća i vama i ostalim predstavnicima opozicije?

On nam se obraća onako kako mu kaže Aleksandar Vučić. Na jednoj strani, kao da želi da nadmaši svog šefa, a na drugoj strani, kao da ima strah od toga kako bi Vučić mogao zbog toga da reaguje, pa se primiri s vremena na vreme. Ne voli Vučić kada ga njegovi u bilo čemu nadmaše, pa ni u prostaklucima, izvrtanju teza ili sipanju neistina. Takva atmosfera u parlamentu se stvara da bi se diskreditovala najvažnija politička institucija u državi. U parlamentu se dešava ono što Vučiću nikako ne prija: reči kritike, ukazivanje na afere i na zakone koji nisu u interesu građana. Vučić ne želi takav parlament zato hoće da ga uz pomoć svojih političkih talibana potpuno diskredituje i nametne se kao jedina relevantna politička figura u Srbiji. On pri tome svakodnevno krši Ustav i zakone ove zemlje, ponižava saradnike i sve druge institucije.

Desio se i napad člana SNS Janka Langure na poslanika Radomira Lazovića ispred Skupštine Srbije. Šta vam to govori i da li mislite da je opoziciji ugrožena bezbednost na ulici?

S obzirom da je Aleksandar Vučić odmah javno osudio taj postupak, izgleda da je to Langura samoinicijativno uradio kako bi se dopao gospodaru. Nije osudio? Ako nije odmah javno osudio taj postupak onda je to skandalozno. To onda znači da Vučić odobrava takav postupak i time na još jedan način pokazuje da predstavnike opozicije nije iskreno pozvao na dijalog. Što se tiče bezbednosti, državne službe nas prate 24 sata dnevno, tako da ako bilo ko želi da nam ugrozi bezbednost mora da se suoči sa državom ili da ima dozvolu države za to. Već sam imao pretnju smrću u parlamentu dok sam govorio. To sam rekao u direktnom prenosu i naveo broj telefona i ime onog od koga pretnja dolazi, ali nisam dobio informaciju da se tim povodom nešto preduzelo. Ako tako može da se preti narodnom poslaniku i potpredsedniku skupštine, možete onda misliti koliko se sigurno osećaju građani Srbije. Sve dosadašnje pretnje i radnje koje su ugrožavale moju bezbednost, a koje nisu procesuirane – doživljavam kao direktnu odgovornost države.

BONUS VIDEO: Zoran Lutovac i Milenko Jovanov – Nemoj da ti zavarim šamarčinu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar