Nasilje dolazi od predsednika i s najvišeg vrha SNS, pa nadalje. Odatle završi u tabloidima, zatim u TV emisijama, na društvenim mrežama i na kraju kao posledica svega toga imate napad na ulici. To nije slučajno, kaže u intervjuu za list “Nova“ šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd Radomir Lazović, govoreći o trenutku kad ga je član SNS Janko Langura napao ispred zgrade Narodne Skupštine.

U sredu je Radomir Lazović u rukama držao čitavu hrpu papira na kojima su bile ispisane rečenice predstavnika vlasti koje su izgovorili u parlamentu ili ispisali na društvenim mrežama, a koje kako se u narodu kaže “pas s maslom ne bi pojeo”. Samo nekoliko sati nakon što ih je pročitao u plenumu član Srpske napredne stranke i bivši poslanik Janko Langura dočekao ga je ispred zgrade parlamenta uzvikujući “ološu jedan” i “zašto spominješ Danila Vučića”.

Šta se tačno desilo ispred Skupštine Srbije?

Ono što sam mogao da čujem od poslanika koji su prišli da sklone Janka Languru, to je reakcija na moje govore u Skupštini. Ali ne znam zašto, s obzirom da sam samo čitao stavove koje su predstavnici vlasti iznosili u javnosti. To su poslanici i ostali viđeniji članovi SNS iznosili u javnost i te izjave su neopsivo štetne za naše društvo. Reč je o čistom govoru mržnje i jeziku uvreda. To što sam govorio njih je na neki način uzbudilo, mada mi nije jasno zašto onda iznose takve stavove u javnosti. Ja sam hteo da ukažem na to da je SNS kao neko ko je nosilac vlasti u mnogim slučajevima izvor samog nasilja. Što se samog događaja ispred Skupštine tiče, čovek mi je prvo pretio pretio Tvitera, govorio je da će me na Vidovdan neki lovci ubiti i da će me nabiti na ražanj, da bi se onda pojavio ispred Skupštine i napao me. Nije to slučajni susret dva neistomišljenika koji se otrgao kontroli, već je taj čovek pretio, planirao, pripremio neke rekvizite i došao da me napadne ispred Skupštine.

Foto: Printscreen

Kad smo kod rekvizita, šta je trebalo da znači bacanje novca ispred vas?

Juče sam, između ostalog, pričao i o tome. Oni svi ponavljaju isto. Prvo vrhovni poglavar kaže da smo ološ, lešinari, da radimo za CIA, da smo strani plaćenici… Onda ovi niže pozicionirani u SNS isto to ponavljaju u Skupštini, na ulici… On se pojavio i rekao evo ti pare, ti radiš za CIA, ološu, ološu, beskonačno puta ološu…

Langura je i pitao zašto spominjete Danila Vučića. Da li ste to uradili?

Ne, čak suprotno. Upravo sam u Skupštini govorio da ničije dete ne treba nikad spominjati. Govorio sam da ne treba da se bavimo ničijom decom. Mi se trudimo da nasilja ne bude, a ne da pozivamo na nasilje.

Šta vam govori sama činjenica da se ovaj incident desio?

Pa to samo govori da sam u pravu kad kažem da nasilje dolazi od njih, od predsednika i s najvišeg vrha SNS, pa nadalje. Odatle završe u tabloidima, zatim u TV emisijama, na društvenim mrežama i na kraju kao posledica svega toga imate napad na ulici. To nije slučajno, mi smo to videli mnogo puta do sada. To doživljavaju ljudi i to se izliva dalje, zato se borimo protiv nasilja, jer ono vrlo često dolazi od političara iz vlasti.

Foto: Printscreen RTS/Video

Da li je ovo signal da će članovi SNS opoziciju napadati na ulici?

Meni je ovo signal da je zabranjeno drugačije mišljenje u Skupštini. A ja pitam za šta treba Skupština da služi, ako ne za iznošenje drugačijeg mišljenja? Oni bi voleli da se opozicija ukine, oni se prema opoziciji, nepodobnim građanima, nepodobnim glumcima odnose tako da bi voleli najviše da ne postoje.

A da li kod vas postoji strah?

Kao svaka druga normalna osoba osećam strah za sve što radim. I strah od neuspeha i strah kad me neko napadne i strah zbog nekih drugih stvari… Jedini koji ne oseća strah i ko je super heroj u ovoj našoj državi je predsednik lično. Ni po čemu se ne ugledam na njega, pa tako ni po ovome.

Ima li rešenja, mogućnosti da se zaštite od ovakvih stvari?

Što se nas tiče, mi imamo izuzetno veliki i stručan pravni tim, koji n asve načine može da odgovori un aovakve stvari, u to ne sumnjam. Postoji policija, postoji tužilaštvo. Ako oni ne mogu narodnog poslanika da zaštite od napada jurišnika vladajuće partije, pa dobro… Onda zaista živimo u društvu u kome ste pogonjeni ako imate drugačije mišljenje. To je onda diktatura.

Predsednik Srbije je ponovo juče pozvao opoziciju na razgovor. Kakav je stav vaše političke organizacije, da li biste otišli na razgovor s Vučićem?

Mislim da je cela opozicija jedinstvena u stavu da nema nikakvih razgovora, pregovora, cenkanja, dogovaranja… Mi čekamo njegova dela, a ne reči. Njegove reči su često prevrtljive i manipulative, pa tako i sad i mi zahtevamo da se ispune zahtevi protesta. Mi nismo ni pozvani na taj sastanak, a i ako budemo bili nećemo ići dok ne ispuni zahteve.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Šta očekujete od protesta, u kom pravcu će se dalje odvijati?

Od protesta očekujem da budu sve masovniji, da bude sve više ljudi, očekujem da budu istrajni zato što su pitanja kojima se bavimo nešto od čega nam zavisi budućnost naše dece i nas samih. Zato mislim da će se protesti nastaviti i da će biti sve odlučniji.

Bilo je reči o mogućim pauzama tokom leta, šta mislite o tome?

Ne bih to komentarisao, od nas ništa slično nije došlo, niti me to interesuje.

Ukoliko zaista budu raspisani vanredni izbori, kakav će biti vaš stav po tom pitanju? Da li ćete na njih izaći?

Smatram da je svako nuđenje i cenkanje, pretnja izborima kontraproduktivno. Nas zanima samo ispunjenje zahteva protesta. Kao opoziciona organizacija naravno da priželjkujemo izbore što pre, zbog toga što smatramo da Vučić svakim danom ostanka na vlasti doprinosi šteti našeg naroda. Što se izbora tiče, mislim da su to sve fore i manipulacije, da bismo eto vi i ja pričali o tome u ovom trenutku. Nas to ništa ne zanima dok se ne ispune zahtevi, a onda možemo da pričamo koliko god hoćete.

BONUS VIDEO: Duel Radomira Lazovića i Milenka Jovanova u skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar