Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Ne verujem da je pravi ugao posmatrati ugled Aleksandra Vučića, zato što on ni do sada nije bio ugledan nego koristan. Mislim da postaje sve manje koristan svojim međunarodnim sponzorima i da je na putu da bude potrošen, na isti način kao što su Pinoče i Norijega prestali da budu korisni", kaže u intervjuu za portal Nova.rs predsednik Stranke Srbija centar Zdravko Ponoš.

Počele su konsultacije za mandatara. Zbog čega smatrate da je besmisleno da koalicija Srbija protiv nasilja ide na konsultacije kod predsednika Vučića?

Takve konsultacije su farsa. U državi u kojoj je Vučić predsednik i u kojoj njegova Srpska napredna stranka ima formalno većinu u parlamentu, u toj državi ne vlada Vlada već on, stoga razgovori o Vladi nemaju smisla. Pogotovo nemaju smisla nakon pokradenih izbora.

Imate li informaciju kad će sednica Skupštine biti nastavljena i imate li plan kako ćete nastupati? Isto kao 6. februara kada su verifikovani mandati?

Mi iz “Srbije protiv nasilja” imamo plan i dogovorili smo kako ćemo nastupati dalje, ne mogu da vam kažem šta to znači, ali u svakom slučaju naše delovanje u Skupštini je nešto što je očekivano i od čega režim zazire, zbog toga odlaže nastavak konstituisanja Skupštine. Skraćuje nam vreme koje bi u parlamentarnoj diskusiji bilo deo kampanje za ponavljanje beogradskih izbora, a u isto vreme on je neprekidno u funkcionerskoj kampanji. Vučić je to uradio i pre neki dan kada je gostovao na RTS, gostovanje je pretvorio u predizbornu kampanju za ponovljene beogradske izbore. Nastavak sednice svesno odlažu i guraju je kako bi koincidirala sa sednicom na kojoj će se birati Vlada.

Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Da li onda imate informaciju ili neke naznake kog datuma bi mogla biti ta sednica?

Mogu da se kladim da to ne zna ni čovek koji vodi tu sednicu, Stojan Radenović.

Danas je stigao izveštaj ODIHR-a u Vladu, a u sredu će biti predstavljen javnosti. Da li imate saznanja šta se nalazi u konačnom izveštaju i koja su vaša očekinja od tog dokumenta?

Izveštaj je svakako na linijama preliminarnog izveštaja koji je objavljen neposredno po završetku izbora i koji je bio jako uporište nama iz opozicije da se borimo za ponavljanje izbora i da se borimo za uspostavljanje elementarnih izbornih uslova. Institucija koja je izdala preliminarni izveštaj, a čiji je konačni izveštaj sad stigao, ima snažnu reputaciju i značaj da ne može da se prenebregne. Izveštaj ne može biti blaži, može biti samo detaljniji od onog što je bio preliminarni. Očekujem da će taj izveštaj biti dodatno uporište za nas da se borimo za ponavljanje izbora i za bolje izborne uslove, a režim da je razuman onda bi se ponašao u skladu s preporukama. Pošto je nerazuman kao što je do sada bio, mislim da će pokušati da relativizuje te nalaze i da će obećati jedno, a raditi drugo.

PROČITAJTE JOŠ:

Čuli smo da je predsednik u više navrata zamolio Vladu da uvaži sve preporuke koje budu stajale u izveštaju ODIHR. Da li očekujete da će uvažiti njegove molbe i da će se sprovesti sve preporuke?

Kao i sve ostalo sa zakonima u Srbiji. Nije problem da li postoje zakoni i da li postoje zadovoljene forme, pitanje je suštine. Zakoni koji se ne sprovode. Tako on može da zamoli Vladu da prihvati te preporuke kao da mi ne znamo da on ne treba ništa da moli, pitanje je da li će se to implementirati. Da je normalna vlast mi ne bismo imali ovu situaciju koju imamo danas, jer je ovo sramota za Srbiju koja je formalno na putu u Evropsku uniju, da je održala neregularne izbore i da to konstatuju međunarodni akteri. Ključna stvar je kako će se to implementirati, ova vlast neće sama to uraditi, uveren sam. Da bi došlo do toga neophodno je telo sa izvršnim ovlašćenjima u kom će učestvovati podjednako vlast i opozicija.

Sve su izvesniji novi izbori u Beogradu. Da li mislite da ima dovoljno vremena da se realizuju svi zahtevi opozicije, imajući u vidu zakonske rokove u kojima trebaju izbori biti održani?

Mi ćemo zahteve formalizovati i saopštiti, ali oni će biti na liniji onog o čemu su govorili do sada ProGlas i CRTA. Jasno je da izborni uslovi u Srbiji ne mogu brzo da se dovedu do evropskih standarda, ali mnogo toga može da se uradi u kratkom roku ako postoji spremnost vlasti da to učini, ne samo deklerativno prihvatanjem preporuka izveštaja ODIHR već činjenjem. Znači, ako postoji spremnost da se neke stvari implementiraju, a to može vrlo brzo da se uradi i tiče se biračkih spiskova i stanja u medijima, verovatno malo teže s polaganjem odgovornosti, onda jedan lex specialis koji bi donela Skupština čije konstituisanje oni svesno odlažu može da napravi pomak i da za nekoliko nedelja napravimo značajan pomak.

Ali pomenuli ste i volju vlasti koja treba sve to da isprati. Šta ako volje ne bude bilo?

To je odluka koju će doneti koalicija, a verujem i ostali partneri, one stranke koje su stekle parlamentarni status, pre svega mislim na Novi DSS. O tome ćemo razgovarati i rano je da saopštavamo naše planove za to, za sada smo fokusirani na to da ostvarimo poboljašnje izborne uslove i da na izborima u Beogradu pobedimo, ovaj put i formalno, jer nam je ta pobeda ukradena prošli put. I ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji.

Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kad dođu na dnevni red ponovljeni izbori u kom formatu ćete nastupati – da li ćete ostati u istim okvirima kao 17. decemba? Mislim na koaliciju Srbija protiv nasilja?

Odnosi u SPN su dobri i funcionalni, srećemo se redovno i razgovaramo o svemu onom o čemu mi sada razgovaramo. Kakvu god odluku da donesemo ona će biti u najboljem mogućem interesu za građane Srbije i glasače koji su i koji će glasati za tu kolonu.

Glasači mogu očekivati da ćete nastupati u istoj koaliciji?

Moje uvrenje je, za sada, da je to format koji garantuje dobar rezultat, što se pokazalo na prošlim izborima.

Da li će doći do proširenja koalicije i da li će eventualno NADA nastupiti zajedno s vama na beogradskim izborima?

To ne mogu da vam kažem. Ono što mogu da vma kažem jeste da mi iz SPN i NADA imamo razgovore o borbi za izborene uslove, rano je još da razgovaramo o ostalim stvarima.

Može li se reći da je međunarodni ugled Aleksandra Vučića trenutno najniži od kada se nalazi na vlasti, imajući u vidu Banjsku, zastoj u dijalogu oko Kosova i osude zbog brojnih izbornih nepravilnosti?

Ne verujem da je pravi ugao posmatrati njegov ugled, zato što on ni do sada nije bio ugledan nego koristan. Mislim da on postaje sve manje koristan svojim međunarodnim sponzorima i da je na putu da bude potrošen, na isti način kao što su bili korisni Pinoče i Norijega koji su prestali da budu korisni. Ono što je problem jeste što sa stanovišta domaće javnosti, pod uticajem ovakve medijske scene, Vučić ima rejting na kojem postoji njegova stranka. To je nešto što je vredno pažnje, zato je bitno da se promeni medijska slika i da opozicija može jasno i glasno da kaže šta ima i da ne bude izložena ovako brutalnim napadima i da građani budu obasipani lažima na dnevnoj bazi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare