Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U intervjuu za dnevni list “Nova” potpredsednik Novog DSS Predrag Marsenić je rekao da nije isključeno vlast nakon izbora pokuša da potkupi neke poslanike opozicije i na taj način izmeni izbornu volju građana. Prema njegovim rečima, ako dođe to takvog scenarija, oni će pozvati građane da izađu na ulicu. 

U razgovoru za naš dnevi list, Marsenić ističe da bi najbolje bilo da se nakon izbora formira tehnička i vremenski oročena Vlada Srbije, koju bi činile stranke opozicije, a čiji zadatak bi bio da oslobađanje medija, demokratizacija društva i organizacija novih fer i poštenih izbora.

„Srpska koalicija NADA koju čine Novi DSS i POKS smatra da je došao trenutak da se vlast SNS smeni i to po svaku cenu. Razloga za to ima puno i svi su povezani sa stanjem u kojem se naša država našla nakon 11 godina vlasti ovog režima. Danas u Srbiji ne postoje institucije, mediji su zarobljeni, opozicione stranke su predmet najgrubljih nedemokratskih napada, Srbija je na rubu demografske katastrofe jer nas po podacima ima 600.000 manje, inflacija je među najvećim u Evropi i na kraju možda i najbitnije, vlast SNS ili bolje reći Aleksandra Vučića, nas je dovela do potpunog kraha po pitanju kosovske politike. Sve se ovo može opisati jednom rečju, debakl“, podvlači naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ...

Možete li da na objasnite kako je došlo do zaoštravanja odnosa prema naprednjacima, s obzirom na to da su vaše kritike ranije bile daleko blaže nego što su sad?

Istina je da su naše kritike prema vlastima ranije bile blaže i verovatno smo jedina stranka koja nije imala problem i da pohvali određene projekte koje smo smatrali korektnim. Razlog za to je bila nada da će Aleksandar Vučić u odlučujućem trenutku umeti da kaže ne ultimatumu koji nam je ponuđen u vidu francusko-nemačkog sporazuma. Bili smo čak i spremni na podršku i pomoć ukoliko do takvog odgovora dođe, bez obzira na sve zamerke koje smo prema vlastima imali i koje su bile velike. Smatrali smo da greške u demokratskom vođenju države mogu lako da se isprave ali da grube greške u nacionalnoj politici trajno slabe poziciju Srbije i srpskog naroda i zbog toga smo prioritet davali nacionalnom. Ali Aleksandar Vučić nije smeo da kaže ne. Uplašio se za sopstvenu vlast i pokazao da je za njega, a i za članove njegove stranke, mnogo važniji opstanak na vlasti nego vođenje odgovorne nacionalne politike. Nakon te odluke jasno je bilo da sa takvim ljudima nema nikakve saradnje i da oni moraju da odu.

Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dakle, vi biste Vučiću oprostili to što ne funkcionišu institucije, što su mediji zarobljeni i što se progone opozicionari u slučaju da nije prihvatio francusko-nemački plan?

Naravno da ne, to bi svakako moralo da se promeni, ali bismo za trenutak to pitanje ostavili po strani jer bi pritisci na Srbiju, u slučaju odbijanja plana, bili veoma veliki pa smatramo da bi neka vrsta nacionalnog jedinstva bila nužna.

Šta vi obećavate građanima Srbije? Šta biste radili drugačije od naprednjaka?

Građanima obećavamo nacionalno odgovornu politiku koja će voditi računa o svakom pojedincu, bez obzira da li se nalazi u centralnoj Srbiji ili na Kosovu i Metohiji, kao i o interesima države Srbije u celini. Izvršićemo promenu izbornog sistema, uvesti većinski sistem u kom će građani moći da glasaju za svoje predstavnike po imenu i prezimenu i time smanjiti prekomerni uticaj stranaka. Izvršićemo reformu Javnih preduzeća, uvesti profesionalno upravljanje i osloboditi zaposlene od sadašnjeg skupljanja kapilarnih glasova za vladajuću stranku. Članska karta bilo koje stranke više nikad neće biti ispred stručnosti i neće biti uslov za bilo kakvo zapošljavanje. Uvešćemo dodatno oporezivanje kladionica i kockarnica, jer ne možemo dozvoliti da njihova dobit prelazi 100 miliona evra a da je Srbija sve siromašnija država u kojoj se kockaju još siromašniji građani. Oslobodićemo medije, demokratizovati društvo i omogućiti fer i poštene izbore. U suštini, radićemo sve drugačije od naprednjaka.

Smatrate li vi da je francusko-nemački plan za Kosovo vododelnica za stranke opozicije i da bi na osnovu stava o tom planu trebalo odlučivati s kim je moguće sarađivati?

Francusko-nemačkim planom se Srbija obavezuje da prihvati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, razvija dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava i prizna dokumente, nacionalne simbole, pasoše, diplome i registarske tablice kao i da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Zbog toga je Vučićevo prihvatanje tog plana za koaliciju NADA bila vododelnica i razlog zašto nikakva saradnja sa naprednjacima nije moguća. Međutim ako govorimo o lokalnim izborima i izborima u Gradu Beogradu, tu je svaka saradnja opozicionih stranaka dobrodošla i ne bi trebalo da zavisi od stava o tom planu. Na republici su stvari malo drugačije i neka vrsta programske saradnje sa strankama opozicije, za koje je ovaj plan prihvatljiv, neće biti moguća. Razlike su velike i po pitanju uvođenja sankcija Ruskoj federaciji kao i po pitanju našeg odnosa prema EU. Francusko-nemački plan jeste vododelnica ali s obzirom na to da je smena vlasti naša obaveza u ovom trenutku, jer je Srbija ugrožena, mogući su drugačiji vidovi saradnje koja ne bi bila programska i koja bi uzimala u obzir sve naše razlike.

Verujete li da će opozicija imati većinu u Beogradu? A kakav rezultat očekujete na nivou republike?

Na prošlim gradskim izborima opozicija je osvojila 70.000 glasova više i već tada je bilo realno da dođe do smene vlasti, ali je režim već oprobanim metodama kupovine odbornika uspeo da zadrži Beograd. Ovog puta tako nešto neće biti moguće. Opozicija u Beogradu pobeđuje i gotovo sigurno će imati većinu. Ukoliko vlast pokuša ponovo da promeni izbornu volju građana, budite sigurni da nećemo sedeti skrštenih ruku i da ćemo učiniti sve da tu volju odbranimo. Kad govorimo o rezultatima na nivou republike treba imati u vidu činjenicu da će vlast pokušati, na onim mestima gde je slabija kontrola izbornog procesa, da preokrene rezultat i upravo zbog toga će biti veoma tesno ali je vrlo moguće da će i tu opozicija imati većinu. Mi smo optimisti i smatramo da će i naša koalicija i opozicija u celini postići odličan rezultat.

Može li opozicija da formira tehničku vladu nakon izbora? Šta bi bio njen zadatak?

To bi bilo najbolje rešenje za Srbiju i smatramo da je to moguće. Ta vlada bi bila vremenski oročena i njen zadatak bi bio oslobađanje medija, demokratizacija društva i organizacija novih fer i poštenih izbora, na kojim bi sve stranke izašle sa svojim programima, vrednosnim stavovima, ravnopravno i korektno, i nakon kojih bi građani, na demokratski način, odlučili u kom smeru Srbija treba da ide.

Koliko je štetno po stranke desnice što ne nastupaju zajedno na izborima? Ko je kriv za takav epilog?

I dalje smatramo da bi zajednički nastup pet opozicionih patriotskih stranaka bio najbolje prihvaćen od strane glasača i šteta je što do dogovora nije došlo. Ali naš narod voli da kaže da za prosutim mlekom ne treba plakati. Dogovor nije postignut i mi smo nastavili da radimo kao koalicija NADA, da obilazimo Srbiju i zaista očekujemo najbolji mogući rezultat. Imali smo najiskreniju volju da do dogovora dođe ali smo bili jasni u stavu da naša kolona mora biti nedvosmisleno opoziciona. Nismo uspeli i ne bismo krivili nikog za takav epilog, jer je očigledno je da smo po nekim pitanjima imali različite stavove.

Predrag Marsenić Foto: Ivan Dinić/Nova

Da li smatrate da je vlast uticala na propast pregovora o ujedinjenju stranaka desnice?

Iskreno se nadam da to nije bio slučaj i da je samo određena razlika u stavovima dovela do neuspeha u pregovorima. Istina je da je odnos prema vlastima bio kamen spoticanja, ali verujem da je u pitanju samo politička razlika a ne neki skriveni uticaj vlasti.

Šta posle svega mislite o Bošku Obradoviću i Milici Đurđević?

Zaista ne razmišljamo o Dverima i Zavetnicima. Svako vidi političku situaciju na svoj način i to je potpuno legitimno. Mi sada promovišemo naše ideje i način borbe za koji duboko verujemo da je ispravan.

Brinete li da bi neko od njih ili iz njihovih redova mogao da pređe na drugu stranu posle izbora?

Režim će svakako pokušati pritiscima, ucenama ili možda čak i potkupljivanjem poslanika ili odbornika da promeni izbornu volju i nije isključeno da će neko preći na stranu naprednjaka. To bi naravno bila postizborna prevara i u tom slučaju bismo pozvali građane na protest i branili izborne rezultate na ulici. Nadam se da će biti razuma u okviru režima i da neće pokušati ništa slično.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare