Foto:shutterstock; arhiva Nova.rs

Za manje od mesec dana imaćemo parlamentarne izbore za formiranje nove Vlade Srbije. Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, ujedno i jedna od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja”, rekla je u intervjuu za novine “Nova” da je formiranje tehničke vlade sa strankama desice, jedan od mogućih scenarija za “demontiranje kriminalnog režima SNS-a”, posle decembarskih izbora. Postizborno, tehničko ujedinjenje proevropske i opozicije Nacionalnog okupljanja za SNS bi bio kraj vlasti, pa otuda idu i zajedljivi tvitovi premijerke Ane Brnabić na račun Zavetnika i Dveri.

Srpska napredna stranka u predizbornoj kampanji više ne bira sredstva kojima će osigurati svoj opstanak na vlasti, a njeni lideri, istovremeno sve više prate i “razmišljanja” opozicionih lidera koja iznose na slobodnim i nezavisnim medijima.

U prilog tome ide i činjenica da se premijeraka Ana Brnabić na društvenoj mreži Iks, oglasila odmah posle objavljivanja intervjua Marinike Tepić u novinama Nova, u kojem je Tepić iznela jednu od opcija u postizbornom periodu.

Šta je tačno rekla Marinika Tepić?

Naime, Tepić je za naš list, na pitanje da li je moguća postizborna saradnja sa “Zavetnicima” odgovorila da veruje da glasači ove stranke glasaju za promenu režima, ali to se očigledno nije svidelo premijerki.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“Verujem da svako ko glasa za ‘Zavetnike’ glasa za promenu režima Aleksandra Vučića, da su iskreno protiv politike vladajućih stranaka i ja te ljude iskreno poštujem, bez obzira što su dobrim delom naše politike različite. Naš stav je jasan – posle ovih izbora treba napraviti tehničku vladu od stranaka sadašnje opozicije, koja će demontirati ovaj kriminalni režim, osloboditi medije i pripremiti slobodne izbore. Na tim izborima će građani prvi put posle više od deset godina slobodno glasati i odrediti u kom će pravcu ići Srbija. Svi koji svojim ponašanjem i političkim odlukama spreče da se zemlja posle 17. decembra dekriminalizuje, mediji oslobode i dođemo do slobodnih izbora, rade za Aleksandra Vučića”, rekla je Tepić u intervjuu za Novu.

PROČITAJTE JOŠ...

Ovu izjavu režimski mediji su interpretirali na “svoj način” i sve predstavili  tako, da opoziija u Srbiji nema nikakvu ideologiju, te da im je jedini cilj rušenje Aleksandra Vučića.

O intervjuu, koji je očigledno uznemirio vladajuću stranku, odmah se na društvenim mrežama oglasila i premijerka Ana Brnabić.

Evo šta je napisla premijerka

“Ah, ta ljubav… Ratko Ristić prošle izbore sa Ćutom i Moramo, ove sa Boškom i Zavetnicom. Dobrica iz Zeleno-levog fronta nekada bio neo-naci skinhed. Njihov kandidat za gradonačelnika bio na listi DSS za Rakovicu. Sada već jedni drugima tepaju “nacionalna opozicija”. Lepota”, napisala Brnabić i na kraju svoje objave stavila srce.

Na ove “prozivke”, kratkom objavom “Izgleda da je premijerka ljubomorna”, odgovorila je Milica Đurđević Stamenkovski“, a Brnabić je nastavila daljim “nabrajanjem” i iznela svoje viđenje srpske opozicije.

Ana Brnabić Foto:

“Upravo suprotno” Drago mi je da su pale maske, da se vidi da ste koalicija za vlast, bez ideala i vrednosti. Glas za Zavetnike + Dveri jednako glas za Đilasa. Glas za Đilasa i Ne davimo Beograd je glas za Zavetnike i Dveri! Biće i da je Srebrenica genocid, biće i NATO, samo da bude vlast”, odgovorila je premijerka.

„SNS radi istu stvar godinama unazad“

Žustri odgovori premijerke Ane Brnabić očigledan su pokazatelj da je “pružena ruka” proevropske opozicije ka strankama koje su desno orjentisane, uzdrmala SNS režim.

Opoziconi lideri i politički analitičari više puta su tokom ove predizborne kampanje ukazivali, da gubitak vlasti za pojedine SNS lidere, znači i “gubitak slobode”, te otuda, ukazuju oni, idu i svakodnevni, sve žešći napadi na opoziciju.

Međutim, politikolog Dejan Bursać za Nova.rs kaže da se u konkretnom obraćanju premijerke “ne vidi toliko strah”, koliko pokušaj da se “sva opozicija strpa u isti koš”.

“Ovde se više radi o retoričkom alatu koji SNS često koristi, a to je da svu opoziciju i građansku i desnu strpa u isti koš. I u premijerkinom gostovanju na RTS-u smo čuli da je rekla ‘vi ste svi pod kontroom Dragana Đilasa, svi radite zajedno’. To je njihov način da diskredituju opoziciju i kažu biračima da je sva opozicija ista. To za SNS nije ništa neobično, oni to rade godinama unazad”, ocenio je Bursać.

Dejan Bursać Foto: Ivan Dinić/Nova

Takođe, on je istakao i da je svakome ko iole prati politiku u Srbiji, kako kaže, jasno da ni građanska, ni desna opozicija neće imati dovoljno mandata da samostalno formiraju vlast, ali da ovakvim izjavama šalju poruku svojim biračima.

“Mislim da je ova priča o tehničkoj vladi jedna vrsta obraćanja biračima opozicije, da oni neće prihvatiti vrednosti one druge strane, nit će građanska opozicija prhvatiti vrednosti desnice i obrnuto, ali šalju signal da oni mogu da sarađuju na smeni vlasti i da uspostave institucije, medijske slobode i tako dalje. To je potpuno legitimno što rade”, zaključio je politikolog Dejan Bursać.

Tehnička vlada opozicije nije nemoguća

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, za Nova.rs kaže da je u Srbiji, posle 17. decembra, moguće formiranje tehničke vlade.

“Teoretski uvek postoji mogućnost tehnčke vlade, pogotovo u situacijama kakva je naša, gde pokušavamo da se izvučemo iz autokratije. To je pokušaj da se uspostavi osnovni demokratski sistem. Tehnička vlada bi mogla da stvori uslove za sledeće brze izbore. Takođe i da malo relaksira situaciju, da oslobodi medije, da sredi birački spisak i da stvori te osnovne uslove kako bismo imali, bar bazične fer izbore”, rekao je Popović.

Dragan Popović Foto: N1

Njegov stav je da bi, eventualna tehnička vlada, u slučaju da dođe do njenog formiranja, morala brzo da reaguje, odnosno da je naša stvarnost u vezi sa evropskim integracijama i pitanjem Kosova, takva da “ne može da se čeka”.

Ukazuje i da mandat tehničke vlade ne bi smeo da bude duži od godinu dana.

Ipak, Popović smatra da, iako postoje teoretski uslovi za formiranje tehničke vlade, da do toga neće doći.

“Ja lično mislim da će Zavetnici, Dveri i Novi DSS, te stranke koje se nazivaju desnicom, pre ući u vladu sa SNS-om, nego u tehničku vladu sa opozicijom. U njihovoj politici nema mnogo razlike od politike Aleksandra Vučića, to je manje- više ista, ksenofobična, zatvorena, nacionalistička politika, koju smo imali 90-tih godina, samo je oni na različite načine manifestuju”, zaključio je direktor Centra za praktičnu politiku.

BONUS VIDEO: Afera fantomski birači, MIketić u klin, Brnabić u ploču.