Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić rekao je u intervjuu za portal Nova.rs da ukoliko vlast ne ispuni zahteve opozicije koalicija NADA ne vidi razlog da se izađe na beogradske izbore. Govoreći o predstojećim redovnim lokalnim izborima i potencijalnom bojkotu i tih izbora kazao je da ne mogu napraviti grešku i izaći na izbore na kojima će se ponovo događati Male Krsne i Arene.

Razgovori oko izbornih uslova sa vlastima su propali. Hoćete li definitivno bojkotovati izbore 2. juna?

Novi DSS i POKS, zajedno sa Srbijom protiv nasilja su još pre tri nedelje pozvali vlasti da do razgovora što hitnije dođe i smatramo da su razgovori zakasnili. Međutim i pored toga na njih smo otišli u dobroj nameri i nadi da će do neke vrste dogovora doći. Smatrali smo da je važno da učinimo sve da smanjimo političke tenzije, posebno zbog teške pozicije države uzrokovane prihvatanjem Francusko – nemačkog sporazuma i novih pritisaka na Rebubliku Srpsku. Ali vlast očigledno nije razumela trenutak i imala političke volje da prihvati naše uslove i oni snose apsolutnu krivicu za neuspeh razgovora. Vremena da se stvari isprave ima, ali sve manje. Ako vlast ostane pri svom stavu i ne prihvati uslove u potpunosti, Srpska koalicija NADA ne vidi razlog da na takve izbore izađe, ali to ne znači da ćemo sedeti skrštenih ruku i kako vi kažete samo bojkotovati. Pružićemo aktivan otpor takvim „izborima“ i boriti se za demokratizaciju društva jer smatramo da nema stabilnog i uspešnog društva zasnovanog na krađi izbora.

Šta su uslovi da bi koalicije NADA i SPN izašle na naredne izbore?

U saradnji sa ProGlasom i ostatkom opozicije, Novi DSS je usaglasio minimum zahteva koje je bilo potrebno ispuniti, kako bi se sproveli koliko toliko slobodni i pošteni izbori. Prva dva zahteva odnosila su se na sređivanje i kontrolu biračkog spiska i medijske uslove, a treći se odnosio na zajednički datum održavanja svih lokalnih i Beogradskih izbora. Iako je vlast na prva dva zahteva navodno odgovorila pozitivno, dalje razrade sprovođenja nije bilo, dok je treći zahtev u potpunosti odbačen. Kao što vidite, ono što smo postavili kao uslov za izlazak na izbore je zaista minimalno i podrazumeva se kao nešto osnovno u svakoj demokratiji. Nažalost vlast nije spremna ni to minimalno da prihvati. Mi od naših zahteva nećemo odstupiti i jasno smo rekli da ništa nije prihvaćeno dok sve nije prihvaćeno.

PROČITAJTE JOŠ

Šta sa lokalnim izborima? Da li ćete bojkotovati i njih?

Ne možemo napraviti grešku i izaći na izbore na kojima će se ponovo događati Male Krsne i Arene. Postoje svedočenja da se tako nešto već sad dešava, u Nišu i Novom Sadu i da se dovlače fantomski glasači iz onih opština gde izbora neće biti. Čuli ste i gospodina Stamatovića koji je pokušao to da opravda i podvede pod nešto normalno. Mi smo nekako već prihvatili da je normalno da se ucenjuju ljudi u javnim preduzećima, da se kupuju glasovi, da imamo lažne liste na izborima, pa sad eto treba i glasačke migracije da prihvatimo kao nešto slično. To nije normalno, nije po zakonu i svako ko je to radio će jednom odgovarati. Da bismo sve te pojave sprečili, moramo istrajati u našim zahtevima i to se odnosi i na preostale lokalne izbore i eventualni neizlazak na njih.

Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Od čega zavisi ta odluka?

Odluka će pre svega zavisiti od ponašanja vlasti. Na osnovu njihovog dosadašnjeg ponašanja i svega na šta su bili spremni da bi pobedili na izborima, ta odluka verovatno neće ići u korist demokratizacije našeg društva i slobodnih i poštenih izbora. U temelju vlasti su ogromna korupcija, bogaćenje nove elite i politika izdaje KiM i zbog toga su spremni na sve da bi takvu vlast sačuvali, jer je mnogima od njih to borba za ostanak na slobodi. Čak i ukoliko bi pristali na sve naše uslove, iskustvo prošlosti nas uči da im se ne može verovati i da će na svaki način pokušati da nađu rupu u zakonu i zaobiđu obaveze koje preuzmu. To se već desilo kad je u pitanju npr. odluka o takozvanoj funkcionerskoj kampanji koja je zabranjena za kandidate na listama, ali ne i za nosioca liste, ujedno i predsednika države, koji je sve vreme bio upravo u takvoj kampanji i nije silazio sa medija sa nacionalnom frekvencijom. Za to isto vreme, mesta za predstavnike opozicije na tim medijima nije bilo, osim kada su pominjani negativnom kontekstu.

Šta ako donesu odluku da se spoje lokalni i beogradski, da li u tom slučaju izlazite na izbore?

Zavisi od datuma donošenja te odluke, ako uopšte bude doneta. Ukoliko se donese sutra, možda neka nada da se spiskovi mogu srediti postoji, ali zamislite da to urade 17. aprila, jer do 18. aprila ima vremena da se promeni Zakon o lokalnim izborima. Da li ostaje vremena da se srede birački spiskovi, da se vodi kampanja? Naravno da ne. Tako da ukoliko odluke o prihvatanju naših zateva nema u toku sledeće nedelje, neće biti ni vremena da se unapredi izborni proces što znači da neće ni biti legitimnih izbora.

Šta postižete bojkotom? Već smo imali priliku da vidimo kako to izgleda. Šta su tada bili rezultati, a šta sada očekujete da se desi?

Bojkot nije prava reč, pravilnije je reći aktivan otpor jer spremamo niz akcija ukoliko vlast ne popusti i ne prihvati naše zahteve. Te akcije će biti sprovođene i kroz institucije i van njih i svakako će zahtevati uključivanje građana. Time ćemo jasno poslati poruku da to što će se održati, nisu izbori i da ih ne priznajemo. Postoji velika razlika između bojkota 2020. godine i današnje situacije. Danas je jasno da postoje dokazane izborne manipulacije, a veliki broj opozicionih stranaka je prisutan u republičkom parlamentu i kroz njega može da dopre do jednog dela građana i da širi istinu o izbornim krađama i politici izdaje Kosova i Metohije od strane SNS. Takođe, danas postoji konsenzus opozicije, niza uglednih ličnosti okupljenih oko ProGlasa, ali i niza drugih, da se ne pristane na izbore koji to nisu i da se zajedno izborimo za nove na kojima će građani zaista moći slobodno da biraju.

Predrag Marsenić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako će izgledati vaša politilčka borba ako niste u gradskoj i lokalnim skupštinama?

Da li ćemo imati pet ili šest odbornika u nekom lokalnom parlamentu, ne menja činjenicu da bismo do toga došli na izborima koji nisu slobodni i na kojima neće odlučivati samo građani tih lokala već i neki fantomski glasači, koji na tim opštinama ili gradovima ne žive. Ukoliko bismo pristali na to, pristali bismo na sve buduće mahinacije SNS a i na sve prevare. Borba će se svakako nastaviti i bez našeg učešća u tim skupštinama, pre svega kroz parlament Srbije ali i kroz razne akcije u osporavanju onoga što će vlast nazvati izborima iako to nisu.

Očekujete li da će vlast sprovesti temeljnu reviziju biračkog spiska?

SNS je uhvaćena, da tako kažem, sa rukama u medu i jasno je da su izbore pokrali preko manipulacija sa biračkim spiskom tj. lažnim prijavama prebivališta. Sami bez pritiska javnosti, političkih stranaka opozicije i građana oni sigurno neće sprovesti temeljnu reviziju biračkog spiska.

Da li biste u narednom periodu prihvatili zajednički rad ili eventualnu koaliciju sa Savom Manojlovićem i pokretom Kreni-promeni ukoliko se i zvanično uključe u politiku?

Svaka organizacija ili pojedinac koji je spreman da pomogne opoziciji u borbi za ostvarivanje prava na slobodne i poštene izbore i demokratizaciju našeg društva, je naravno dobrodošao u toj borbi. O koalicijama je još uvek rano govoriti.

Kakva je podrška opoziciji? Jeste li čitali poslednja istraživanja javnog mnjenja, predsednik države je rekao da je vaša podrška pala, a da SNS-u raste?

Ako podrška SNS-u raste, to je isključivo na uštrb SPS-a, koji ubrzano gubi birače i politički identitet. Kad govorimo o opoziciji osvrnuću se samo na Novi DSS. Podrška Novom DSS-u osetno jača i svakog dana nam prilaze novi, veoma kvalitetni ljudi. Rast podrške objašnjavam našom borbom za promene i uspostavljanje odgovorne vlasti i društva u kom će pristojnost, rad i poštenje zameniti današnju agresiju, korupciju i gramzivost.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare