Pavle Grbović, lider PSG i član poslaničke grupe “Pravac Evropa”, kaže u intervjuu za “Novu” da veruje da bi građani najviše voleli da svi organizatori protesta budu na jednoj izbornoj listi, ali da buduće izborne formacije treba da budu rezultat dogovora i zajedničkog plana, a ne svađa. Grbović za naš list govori i o najavama da će izbori biti održani na proleće, izjašnjavanju Ustavnog suda o donošenju zakona o beplatnoj konverziji, a odgovora na pitanja da li Boško Obradović radi za Vučića i zašto nije smenjen Aleksandar Vulin.

Miroslav Aleksić najavio je da od septembra počinje druga faza protesta, kada će se otvoriti nove političke teme i najavio da će tada i političari govoriti na protestima. Kakva je to druga faza? I kako se na proteste može odraziti to što će na njima govoriti političari?

Mi smo kao opozicija do sada učinili ono što je bio naš deo posla – jasno smo ukazali na probleme, nismo dopustili da ih vlast gurne pod tepih i ponudili smo rešenja. Organizacijom protesta smo stvorili široku platformu koja je omogućila mnogim ljudima iz različitih segmenata društva da iskažu svoj stav. Očuvali smo jedinstvo, istakli vrlo jasne zahteve koje nismo menjali, insistirali na njihovom ispunjenju. S obzirom da imamo posla sa vlašću koja je neopterećena moralom i brigom za društvo, vreme je da iz uloge onih koji traže pređemo u ulogu onih koji se obavezuju da će sprovesti promene. To je posao političara i zbog toga moramo jasno da istupimo.

Aleksandar Vučić rekao je da će, ukoliko ih opozicija ne bude ranije tražila, svi izbori biti održani u aprilu ili maju. Da li mu verujete?

Vučiću ne verujem, verujem zakonu koji kaže da lokalni izbori moraju biti održani narednog proleća. A verujem i logici da će SNS pokušati da spajanjem sa vanrednim parlamentarnim izborima i pod Vučićevim imenom spreči sigurne poraze u mnogim lokalnim samoupravama.

Da li ste za to da svi organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ budu na jednoj izbornoj listi?

Verujem da bi to bila najbolja opcija i da bi građani to najviše voleli. Međutim, suština je u tome da buduće izborne formacije budu rezultat dogovora i zajedničkog plana, a ne svađa. Nivo saradnje koji smo postigli i koji smo odbranili od svih „dobronamernih“ i otvoreno zlonamernih govori da će kvalitetan dogovor biti moguć. Pokret slobodnih građana će sarađivati sa onim organizacijama koji dele sličnu viziju Srbije kao moderne, građanske države koja je okončala svoje tragično višedecenijsko lutanje i koja je jasno utvrdila svoj pravac u budućnosti, a to jeste pravac Evropa! Verujem da su to one organizacije koje učestvuju na protestima.

Istraživanja pokazuju da bi opozicija u Beogradu na eventualnim izborima mogla da dobije više glasova nego koalicija oko SNS i SPS, ali ne bez desnice. Da li bi za vas bila prihvatljiva saradnja na gradskom nivou sa strankama poput Zavetnika, Novog DSS i Dveri?

Ne samo brojevi, već i društvena struktura govori da moramo da uvažimo one građane koji glasaju za desno orijentisane opcije, a takođe ne žele da žive u neoradikalskom zverinjaku. Ali važno je i da promena koja je u Beogradu izvesna bude kvalitativni iskorak. Zbog toga je važno da Beograd postane deo otvorenog sveta, a ne središte „Srpskog sveta“. Beograd je evropska metropola, u svakom mogućem smislu – geografskom, istorijskom, civilizacijskom i kao takav ne može da bude sveden na nivo platna za oslikavanje murala osuđenih ratnih zločinaca. I to svima mora da bude jasno.

Lider SSP Dragan Đilas izjavio je da Boško Obradović, predsednik Dveri, po Vučićevom nalogu pljuje po SSP-u. Da li vi mislite da Obradović zaista radi za Vučića?

Za naloge zaista ne znam, ali činjenica je da Obradovićevi potezi poslednjih nedelja idu u prilog vlasti. Uz Dejana Bulatovića odigrao je bitnu ulogu za vlast u nameri ukidanja Anketnog odbora. Činjenica je da sa njegove i sa strane drugih desnih opcija se oseća ozbiljna anksioznost zbog toga što su se odrekli protesta ne verujući u njihov uspeh i masovnost i da zbog toga povlači poteze koji štete celoj opoziciji.

Foto: A.K./ATAImages

Opozicija nije uspela da preda Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji kojim je predviđeno ukidanje naplate konverzije iz prava korišćenja u pravo svojine. Da li ćete uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti?

Svakako.

Da li očekujete Ustavni sud godinama „razvlači“ ovu inicijativu? Postoji li mogućnost da iznenadi i izjasni se u najkraćem mogućem roku?

Kao što je Republičkom javnom tužilaštvu bilo potrebno više od dve godine da pokrene inicijativu za zabranu Levijatana , tako ni u ovom slučaju ne očekujem brzu reakciju. Jasno je da ćemo taj zakon morati da menjamo po promeni vlasti kako bismo sprečili dalju razgradnju države.

Kome najviše ide u prilog ukidanje konverzije? Koji konkretno investitori će imati koristi od toga?

Najviše koristi će imati investitori bliski vlasti, a najviše štete država. Veliku štetu će građani trpeti i zbog odluke da će se naknada za eksproprijaciju neizgrađenog građevinskog zemljišta isplaćivati po cenama za poljoprivredno zemljište, čime se najdirektnije devalvira privatna imovina. Takođe su veoma opasne i izmene zakona o ozakonjenju koje praktično legalizuju nelegalno izgrađene objektima, čime se još jednom ide na ruku režimskim investitorima koji otimaju građanima imovinu, ukidaju zelene površine, preopterećuju postojeću infrastrukturu…

Aleksandar Vulin još nije smenjen sa mesta direktora BIA, iako je SAD protiv njega uvela sankcije zbog umešanosti u međunarodni kriminala i trgovinu drogom. Zašto ga Vučić ne smenjuje?

Zbog toga što se ovom državom upravlja po mafijaškom principu da se svoje meso ne jede. Vulin je važan šraf te mašinerije, obavljao je najvažnije poslove u okviru bezbednosnog sektora dok je država bila sve nesigurniji. Kako je sigurnost građana svakog dana bila na sve nižem nivou, tako je on sve više napredovao. To samo potvrđuje logiku koju vlast primenjuje – država i građani mogu da budu ugroženi, ali vlast i stranka nikako. Tako smo došli i do toga da Nebojšu Stefanovića smenjuju u stranci pod optužbom da ugrožava bezbednost države i predsednika, ali je istovremeno ostao na funkciji ministra i na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost. Tako se ne vodi državu, već mafija.

BONUS VIDEO Pavle Grbović o „zaključavanju“ novinara i opozicije i blokadi protestnih pobeda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar