Miloš Pavlović Foto:Narodna stranka

U intervjuu za portal Nova.rs Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i šef odborničke grupe ove stranke u Skupštini grada Beograda, rekao je da mu je neobično što je njegovo privođenje usledio dva meseca nakon što je stigla naredba da se to uradi, te da veruje da sve ima veze sa predstojećom sednicom Skupštine grada Beograda.

U razgovoru za naš portal, Pavlović je opisao kako je izgledalo njegovo hapšenje i otkriva da li će se u ponedeljak pojaviti u policijskog stanici na saslušanju ili će ipak doći na sednicu gradskog parlamenta gde bi trebalo da se odlučuje o sudbini vlasti u glavnom gradu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ....

Kako je došlo do vašeg hapšenja?

Krenuo sam na Zlatibor, a pred ulazak me je zaustavila saobraćajna policija sa objašnjenjem da sam koristio mobilni telefon, ali da nisu to oni videli, već da im je to javio neko ko se nalazio na pumpi, tipa 1 kilometar pre mene. Zatim su ušli u vozilo sa nemerom da mi pišu kaznu, a onda, posle otprilike 15 minuta, izašli i saopštili mi da za mnom postoji potraga. Kad sam ih pitao o kakvoj potrazi je reč, oni su samo ponovili da neka potraga postoji i da sačekam. Onda su oni, što je meni bilo veoma sumnjivo, ostavili mene da sedim u kolima oko 20 minuta, a oni stajali napolju, pušili cigare i nešto pričali između sebe. Kao advokat znam da, ako postoji potraga, odmah me hapsiš i vodiš u stanicu, ne stojiš napolju i pušiš cigare i čekaš. Zatim su me izveli iz kola, stavili mi lisice, nisu mi dozvolili da obučem jaknu, gurnuli u svoje vozilo. Rekli mi da ne pričam ništa, da ih ne interesuje s kim sam i šta sam, niti šta će biti sa mojim vozilom, a potom su me odvezli u policijsku stanicu u Užice. Tamo su mi rekli da je Viši sud u Beogradu raspisao potragu za mnom zato što postoji zahtev za mojim saslušanjem od strane Odeljenja za javni red i mir SUP Beograd. Onda sam im ja objasnio zašto je to sve meni čudno.

Miloš Pavlović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zbog čega vam je bilo čudno to što je raspisana potraga?

Vidite, bio sam na tim protestima, kao i na protestima koji su usledili posle tog od 24. decembra. Gostovao sam na N1 televiziji, bio sam na konferencijama za medije, bio sam nedavno na protestu zbog oslobađanja osuđenih za ubistvo Slavka Ćuruvije… Bio sam na svim tim protestima gde su ljudi iz javnog reda i mira dolazili. Nisu mi tada ništa rekli, nisu mi došli na kućnu adresu, u kancelariju, pošto znaju gde radim. Oni imaju moj broj telefona, ali meni niko ništa nije rekao, ali sad se desilo ovo. I to baš je zahtev da se javim u ponedeljak kad je sednica Skupštine grada Beograda.

MUP je saopštio da ste zaustavljeni zbog razgovora telefonom tokom vožnje, a da su onda utvrdili da je raspisana poternice.

Jeste, ali onda to ide dalje, ide javni red i mir. Odakle se oni javljaju, kad sam mesec i po dana bio u Beogradu, slobodno se šetao, radio, pojavljivao se po televizijama, nikad me niko nije pozvao i rekao da me traži. Odakle se pojavljuje sad ta naredba za privođenje kad ja dva meseca najnormalnije obitavam po Beogradu.

A šta pretpostavljate da je u pitanju?

Ne vidim da bi moglo biti bilo šta drugo, izuzev pritiska zbog održavanja Skupštine grada Beograda. Naredba za moje privođenje je od 28.12.2023. godine, od tad su mogli više puta da me privedu.

Kako vi tumačite ovaj čin u kontekstu svega što se događalo? Posle priče o krađi izbora, rezoluciji EP koja govori da su izbori bili sporni, imamo i hapšenje opozicionara.

Mi smo totalnu autoritarnost prošli veoma davno. Mi imamo situaciju da tužilaštvo nije reagovalo i po mnogo bitnijim stvarima, a hapsi političare zbog nekog stajanja ispred Skupštine grada Beograda. Ja tu ništa nisam uradio. Šta ću ja njima da kažem? Mi nemamo podelu na zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, već kako neko kaže. Ovde su institucije prestale da postoje jako davno, a kad se to desi, onda nastupa totalna autoritarnost.

Miloš Pavlović Foto:Milan Maricic/ATAImages

Šta vi radite u ponedeljak? Idete li na sednicu Skupštine grada Beograda ili u policiju?

Ja idem na sednicu Skupštine grada Beograda, a kad to završim, ja ću se javiti, kao i uvek. Ja sam advokat, a ne kriminalac i javiću se policiji kao što to zakon nalaže. Nisam bežao od njih i opet ponavljam da me dva mesca nisu nigde zaustavili ti isti iz javnog reda i mira. Mogli su da me nađu barem 200 puta do sad, ali eto, zanimljivo da su to učinili baš sad pred ovu sednicu.

Očekujete li da se policija pojavi na sednici i da vas odvede?

Očekujem da policija dođe kao što je došla na sednicu Skupštine Srbije. Što se tiče same sednice kao takve, očekujem da se ne formira gradski parlament, imajući u vidu da je nesumnjivo da su izbori, na prvom mestu u Beogradu, pokradeni. Očekujem da opozicija to proglasi kao pobedu u odnosu na režim Srpske napredne stranke i da ćemo imati nove izbore u Beogradu na koje bi trebalo izađu svi Beograđani kako bismo zadali konačan udarac SNS u prestonici Srbije.

Šta mislite, ko stoji iza vašeg hapšenja?

Jedino što mogu da vam kažem jeste da smatram da je politički motivisano i da ima veze sa Skupštinom grada Beograda koja se održava u ponedeljak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare