Irena Fiket Foto: Moramo

Naučna saradnica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i osma na listi koalicije “Moramo” na beogradskim izborima Irena Fiket u intervjuu za list Nova kaže da je ova vlast ova dovela veliki broj građana u poziciju egzistencijalne ugroženosti i straha, što dovodi do prodaje glasova.

“Moramo da gradimo društvo u kojem kupovina i prodaja glasova neće biti moguća tj. društvo u kojem građani neće biti svakodnevno ucenjivani i u kojem preživljavanje neće biti luksuz”, kaže Fiket i dodaje da je ova koalicija u spremna na saradnju sa ostalim strankama opozicije kako bi se to sprečilo.

Definitivno je gradski saobraćaj u Beogradu jedan od najvećih problema Beograđana. Najavili ste u svom programu „Beograd bez gužve“, pa kako biste je smanjili?

Pokret Ne davimo Beograd je kroz plan “Od kuće do posla za 30 minuta” razradio niz mera čijim sprovođenjem bi se većini građana Beograda omogućilo da, bez zastoja izazvanih gužvama u saobraćaju, stignu od kuće do posla za 30 minuta. Plan predviđa širenje mreže žutih traka, optimizaciju postojećih linija javnog prevoza, uvođenje tri brze linije tramvaja i autobusa i veće korišćenje postojeće infrastrukture BG voza.

Veliki minus sobraćaja u Beogradu jeste i zagađenje vazduha koje izaziva, ali i kvalitet usluga GSB. Imate li konkretne mere?

Upravo optimizacija i efikasnija organizacija javnog prevoza ali I uvođenje brzih linija doveli bi do smanjenja broja automobila te samim tim I do smanjenja zagađenja vazduha. Naš prioritet je efikasan I svima dostupan kvalitetni javni prevoz, on predstavlja najznačajniju postojeću alternativu automobilskom saobraćaju.

Irena Fiket Foto: Moramo

Više puta ste ukazivali na greške u planu za metro. Od čega bi trebalo početi?

Ako izgradnja metroa ima za cilj poboljšanje kvaliteta saobraćaja, prva linija metroa mora povezivati najgušće naseljene delove grada, obrazovne i zdravstvene institucije i tradicionalne centre Beograda. Jedino se ispunjanjem ovog uslova mogu opravdati milijarde evra koje su neophodne za ovu ogromnu investiciju. Mi se dakle zalažemo pre svega za izmenu prve trase metroa i vraćanje na decenijama planirani potez Zemun – Ustanička.

Šta će za vas biti najveći izazov u ovoj kampanji?

Nema nikakve sumnje da su izborni uslovi daleko od poštenih. Mi smo uložili velike napore da prevaziđemo ograničenja koja nam nameće zatvoren medijski prostor pa smo se, kako bismo ostvarili kontakt sa građanima, fokusirali na ono u čemu smo i do sada bili najbolji a to je prisutnost na terenu, tamo gde se život ovog grada i odvija i na direktan odnos sa građanima. U manje od godinu dana organizovali smo preko 220 komšijskih razgovora, štandova, malih komšijskih okupljanja, dolazili smo na sva ona mesta gde su se građani borili za javni interes a započeli smo i kampanju od vrata do vrata. Cilj nam je da dopremo do svake građanke i građanina Beograda i pozovemo ih da nam se pridruže u zajedničkom oslobobađanju Beograda, u zaustavljanju svih štetnih projekta kako bismo se izborili se da Beograd konačno postane dobar grad za sve.

Da li ste rešili problem sa brojem kontrolora?

Pokret obuke kontrolora otpočeo je pre više od godinu dana i u završnicu kampanje ulazimo spremni. Još od leta prošle godine počele su intenzivne obuke i naš tim za kontrolu izbora biće spreman da pokrije sva mesta u Beogradu ali i pomogne drugim organizacijama opozicije ukoliko bude potrebe. Naš poziv za kontrolore je uvek otvoren i mi molimo ljude da se prijave: https://bit.ly/prijava_za_kontrolore

Može li se kontrolom biračkih mesta zaista sprečiti krađa izbora ili je to nešto što se odvija na mnogo više različitih nivoa?

Naravno da kontrola izbora predstavlja samo jedan od mehanizama putem kojih se može sprečiti izborna krađa te se dakle bavimo i ostalim problemima sa tim u vezi. Ono što je međutim nama veoma značajno i što pokušavamo da uradimo kroz organizovanu kontrolu biračkih mesta jeste da povratimo građanima i građankama volju da izađu na izbore, da povratimo smisao čitavom procesu glasanja. Da oni koji su, uprkos strahovima i ucenama na poslu i u okruženju, ipak odlučili da izađu na izbore i odaberu svoje političke predstavnike, budu sigurni da njihov glas neće biti pokraden.

Irena Fiket Foto: Moramo

Mislite li da postoji mogućnost da izvestan broj Beograđana „proda“ svoj glas?

Verujem da je tako, pre svega zbog toga što je, na žalost, ova vlast dovela veliki broj naših sugrađana i sugrađanki u poziciji egzistencijalne ugroženosti i straha. Mogu da razumem koliko može da bude teško kada nemaš dovoljno da prehraniš porodicu i kada svaka zarada izgleda kao spas. Moramo da gradimo društvo u kojem kupovina i prodaja glasova neće biti moguća tj društvo u kojem građani neće biti svakodnevno ucenjivani i u kojem preživljavanje neće biti luksuz.

S kojim listama bi mogli da dogovarate eventualnu postizbornu koaliciju?

Spremni smo na postizbornu saradnju na smeni ovog režima sa svima. Mi smo još u septembru prošle godine ponudili svim opozicionim organizacijama saradnju predstavljenu u dokumentu “Put do pobede” gde predlažemo izlazak na izbore u programskim kolonama, što se trenutno i dešava, ali i saradnju tih kolona kako na kontroli izbora tako i u nenapadanju i drugim oblicima koordinacije. Tada smo takođe ponudili drugim organizacijama opozicije da se odmah dogovorimo i da podržimo za gradonačelnika kandidata one liste koja bude imala najviše glasova. Mi smo sigurni da će to biti Dobrica Veselinović.

Kako ćete biračima objasniti ukoliko se desi da ni tada ne možete da se ujedinite?

Ne vidim kako bi to moglo da se desi, sa naše strane nema nikakvih prepreka postizbornoj saradnji na smeni režima. To je naš prioritet.

BONUS VIDEO: Biljana Stojković: Dužnost predsednika je da se brine za pravdu i sve građane Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare