Danilo Dača Ikodinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Proslavljeni vaterpolista i bivši član Narodne stranke Danilo Ikodinović govorio je u intervjuu za Novu o aktuelnom izboru u Fudbalskom savezu Srbije i tome kako smo došli u situaciju da se bira između Nemanje Vidića i funkcionera stranke. Komentarisao je beogradsku vlast na čelu sa Aleksandrom Šapićem, kao i tome gde vidi zemlju u narednom periodu ali i tome da li će se vratiti u Srbiju.

Očekuje nas izbor u Fudbalskom savezu Srbije, a kao kandidati spominjali su se dugo Branislav Nedimović i Nemanja Vidić, nakon se u trku uključio i Dragan Džajić. Kako smo uopšte došli do toga da biramo između Vidića i funckionera SNS?

Biramo između Džajića i Vidića. Biramo između čoveka od 77 godina na odavno silaznoj životnoj putanji i silaznoj energiji i čoveka od 42 godine u punoj snazi i energiji. Između zvezde koju su skoro svi zaboravili, jer je bio zvezda pre 50 godina i koji ima putera na glavi iz prošlosti i zvezde koja je itekako poznata i priznata u svetu, jedini stranac kapiten u istoriji Mančester junajteda i koji ima besprekorno čistu prošlost.

Biramo između skoro ničega i svega. Došli smo do toga tako što su nam 30 i kusur godina na čelu države lopovi, probisveti i ljudi koji samo i isključivo misle na sebe i kako da zadovolje svoju pohlepu za novcem i moći. Došli smo tako što biramo uvek najgore među nama i potčinjeni istim tim najgorim godinama, zbog straha, koristi ili jednostavno niskog nivoa obrazovanja i svesti.

Danilo Dača Ikodinović Foto:Zoran Loncarević/Nova.rs

Šta takav izbor uopšte govori u društvu u kojem se nalazimo?

Da smo društvo koje isključivo i samo misli o sopstvenim interesima, bez razvijene svesti da jedino nam može biti dobro ako imamo zajednički viši interes. Da smo nisko obrazovano i društvo sa veoma nerazvijenom osnovnom kulturom. Da uvek i jedino velika većina građana Srbije stavlja sebe i svoje interese ispred interesa celokupnog društva.

Da smo veoma potkupljivi i nelojalni kao nacija u globalu. Krijemo se već više od 3 decenije iza floskula tipa “Niko nas ne voli i svi nam žele loše, jer smo mnogo pametni i hrabri”, a mi smo uoravo suprotno tome. Nikog mi ne interesujemo jer smo neobrazovani, pohlepni i ne baš hrabri. Ostali smo decenijama iza svih iole uređenih i pristojnih društava.

Kako vam izgleda Beograd, koji više od 8 meseci vodi Aleksandar Šapić? Da li je postao bolje ili gore mesto za život?

Na svu sreću baš od kad je on postao gradonačelnik veoma malo vremena provodim u Beogradu, mom rodnom gradu i gradu u kom sam odrastao, i Srbiji uopšte. Tako da ne znam realno na šta sad Beograd liči. Za njega je sigurno bolji grad, jer je uspeo da legalizuje 200 kvadrata kuće koje je dozidao u tipskom naselju ugrožavajući tako prve komšije i grubo kršeći zakon.

U bilo kojoj pristojnoj državi bi ga poslali u ludnicu, a ne u zatvor. Siguran sam da će ništa ili veoma malo uraditi za Beograđane, a gotovo sve će uraditi za sebe.

Vaš bivši saigrač iz reprezentacije Šapić upleten je u aferu sa stanom u Italiji, redovno se sukobljava sa novinarima. Da li je ovakvo ponašanje iznenađenje za vas?

Apsolutno neiznenađuće je sve što radi i kako se ponaša, barem meni. Kao što rekoh, poslali bi ga u ludnicu da je u Trstu ili gde sve još u Evropi ima nekretnine dozidao bespravno 2 kvadrata, a ne 200 kvm. Takođe, nestao bi ekspresno sa političke scene i bilo koje druge scene da se ponaša prema novinarima kao što se ponaša u Srbiji. I on i svi njegovi nadređeni i podređeni takođe.

Danilo Dača Ikodinović Foto:Zoran Loncarević/Nova.rs

Podržali ste Zdravka Ponoša prilikom njegove kandidature za predsednika. Da je on pobedio prošle godine na izborima, da li bi Srbija bila bolje i bezbednije mesto nego što je sada?

Bilo ko da dođe mesto ovih secikesa bi bilo pre svega sigurnije, a zatim i mnogo bolje mesto za život.

Gde vidite u narednom periodu Srbiju koju vodi Aleksandar Vučić. Da li nam je budućnost ružičasta ili prepuna izazova?

Već 30 godina tumaramo po mraku, sa istim ljudima na čelu države koji se smenjuju i koji nas nipodaštavaju i ugnjetavaju više od 3 decenije. Ništa lepo ne vidim i najveću grešku sam napravio kad sam se iz Italije vratio da živim u Srbiji. Gledaću da tu grešku u najskorijoj budućnosti ispravim, koliko već do leta.

Bonus video: Danilo Ikodinović – Voleo bih da se zakonom zabrani korišćenje sporta u kampanji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare