Borko Stefanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

U intervjuu za Nova.rs zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kaže da je naivno verovanje lokalnih odbora te stranke koji izlaze na izbore da mogu izbeći sudbinu Beograda, kao i to da on neće ni na koji način učestvovati u izbornoj kampanji. Govoreći o tome da li je moguće da koalicija "Srbija protiv nasilja" ponovo bude jedinstvena, Stefanović je kazao da ih neće režim posvađati, šta god pokušavali.

Srbija je dobila novu Vladu, da li je uopšte bitno ko su ministri i premijer?

Posle pokradenih izbora Srbija je dobila Vladu koja je mešavina starih i novih izvođača Vučićeve politike zbog koje Srbija propada. Imena nisu važna, ispred imena svakog od njih stoji Vučićevo ime i on im je to poručio u Šumicama kad ih je okupio da im kaže da ništa bez njega ne vrede i kad su zajedno krenuli u realizaciju izborne prevare u kojoj smo ih uhvatili i koju smo dokazali. To je Vlada Šešeljevih pupoljaka. Kad se zbroje svi ministri, državni sekretari, direktori i pomoćnici, savetnici, njima treba Arena za team building, a ne samo kao distributivni centar za krađu izbora. Oni su Vlada nastavka korupcije, krađe izbora i organizovanog kriminala.

Borko Stefanović Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Za šefa diplomatije izabran je Marko Đurić, kao neko ko se bavi diplomatijom kako vidite njegovo postavljenje?

To što je Vučić u Vučevićevu Vladu ugurao svog najvernijeg tapšača, koga je pre toga poslao u SAD, dokaz je potpunog sloma srpske diplomatije. Od ove činjenice gore je samo to što će pogrešni kadrovi u kombinaciji s pogrešnom politikom Srbiju nastaviti da brukaju i guraju u izolaciju. Đurić će nastaviti put u izolaciju i partijsko uprezanje naše diplomatije, zaustavljanje evropskog puta i kadrovsko rastakanje. Možda režim još neko vreme nastavi ovako zbog ćutanja dela međunarodne zajednice koje je podmazano prodajom nacionalnih resursa i izvozom municije u Ukrajinu. Ali ne još dugo.

Odlučili ste se za bojkot izbora, šta ćete smatrati uspehom te odluke?

Mi ne bojkotujemo izbore, mi izbore zajedno s ljudima iz Srca, Novog DSS-a, Zajedno, POKS-a i brojnim javnim ličnostima tražimo i za njih se borimo. Ovo sto režim organizuje nisu izbori već nastavak obračuna državnog aparata koji su kidnapovali naprednjaci s neistomišljenicima i političkim protivnicima. Mi u tome ne učestvujemo. Prvo uslovi, pa onda izbori, ali uz utvrđivanje odgovornosti svih koji su osmislili, organizovali i sproveli izbornu prevaru. A što se uspeha tiče, mi u Stranci slobode i pravde smo davno postavili svoj cilj, a to je promena sistema koji uništava život i budućnost u Srbiji i samo to je za nas uspeh. Sve što radimo je još jedna bitka koja treba da nas približi promenama u čijem je epicentru čovek i povratak normalnosti koju kao da smo kao društvo zaboravili.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog čega je odluka o bojkotu automatski isključila učešće u pregovorima s vlastima oko poboljšanja izbornih uslova?

Vlast je raspisavanjem izbora bez ispunjenja naših zahteva jasno rekla da ne želi da promeni ništa i mi ne želimo da budemo dekor u pregovorima čiji rezultat ne može imati nikakve efekte na ono što će se desiti 2. juna. Zahtevamo usvajanje Ustavnog zakona koji izbore pomera za jesen, kako bismo dobili vreme da se ispune zahtevi opozicije i prioritetne preporuke ODIHR-a. O tome smo spremni uvek da pričamo, te ideje smo razradili zajedno s kolegama iz opozicije, Pravnim timom koji je vodio Tanasije Marinković i pod pokroviteljstvom Proglasa i stavili svoj potpis na zajednički dokument još 9 marta. Od tog potpisa i svoje reči mi ne odustajemo bez obzira na sve pritiske, pretnje i napade novopečenih političara, koji beogradske izbore vide kao svoju šansu da nauče ono sto mi već znamo – da je za pobedu nad Vučićevim režimom potrebno iz biračkog spiska izbaciti one koji su protivzakonito upisani, zaustaviti medijsku hajku i sprečiti kupovinu glasova i ucenjivanje ljudi.

Zar nemate šta da kažete direktoru RTS-a, mislite li da vaši birači ne očekuju od vas da postavite pitanja Draganu Bujoševiću?

Aleksandar Vučić je za 40 dana imao 13,5 sati vremena u informativnom programu televizija s nacionalnom frekvencijom, naravno sve pozitivno, i to se neće promeniti mojim ili bilo čijim razgovorom s gospodinom Bujoševićem, koji je kidnapovao Javni servis i stavio ga u službu režima. Od toga samo na RTS sat i deset minuta Vučića, pozitivno 89 procenata, ostalo neutralno prikazivanje. To se najbolje videlo kad su u programu pokušali da krivotvore glasanje u EP u kome je sa više od 90% podrške usvojena rezolucija koja kosntatuje izbornu krađu na decembraskim izborima. Nije se način rada Javnog servisa promenio ni posle brojnih proteseta, upozorenja EP, primedbi novinarskih udruženja, neće ni posle nekog sastanka na kome treba da slušamo kako oni izbalansirano izveštavaju, a celokupna opozicija se na Javnom servisu pojavljuje ređe nego Halejeva kometa, a Reporteri bez granica i Freedom House beleže kontinuirani pad sloboda u medijima čiji inicijator jeste upravo Javni servis.

Borko Stefanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Govorite o tome da ćete nastaviti borbu za izborne uslove, na koji način?

Nastavićemo borbu baš u skladu s planom od kojeg su neke kolege odustale, uvereni da će se i oni vratiti našim originalnim zahtevima koji podrazumevaju osnovne izborne uslove, reviziju biračkog spiska i Komisiju koja to može da zaista uradi, profesionalne javne servise i izbore kad se to sprovede. I uveren sam da ćemo se svi opet okupiti oko tih zahteva jer ta borba nije borba za mandate već za demokratiju i slobodu. Neki će se tom planu vratiti i priključiti pre 2. juna, a neki posle, ali bez promene izbornih uslova nema promene režima i sistema i to svi znamo.

Da li ćete pomoći vašim odborima koji izlaze na izbore? Kako?

Važno je da znate da SSP izlazi na izbore samo u 10% odbora u Srbiji i da će ti odbori imati logističku podršku za lokalne izbore jer veruju da mogu izbeći sudbinu Beograda. Uveren sam da im je to verovanje naivno i ja lično neću ni na koji način učestvovati u toj kampanji.

Foto:A.K./ATAImages

Da li imate kontakt s bivšim kolegama iz koalicije, kad ste se poslednji put čuli?

Videli smo se tokom izbora Vlade i uljudno se pozdravili. Mi smo stvorili jednu novu političku kulturu u kojoj razgovaramo i kad se ne slažemo oko svega. Neki novi partneri naših saboraca nisu još naučili tu lekciju, pa nas gospodin Parandilović čiji glas je na volšeban način opredelio kolege da izađu na izbore, šalje na spavanje. Hoću da verujem da će oni s kojima smo tu kulutru dijaloga uspostavili u proteklih godinu dana i njemu objasniti ono što i sami znaju, a to je da mi iz Stranke slobode i pravde nikada ne prestajemo s borbom za demokratsku, evropsku i pravednu Srbiju.

Možemo li očekivati u narednom periodu, posle izbora, da stranke koje su činile koaliciju Srbija protiv nasilja ponovo budu „na okupu“?

Možete očekivati da će Stranka slobode i pravde učiniti sve kako bi se izborila za pravo ljudi da slobodno biraju i izborni sistem koji garantuje da će se vlast praviti u skladu s voljom građana, a ne željama onih koji zloupotrebljavaju moć da bi krali izbore. U toj borbi nama je potreban svaki čovek. Budite sigurni da nas neće režim posvađati, šta god pokušavali.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare