Foto: Vesna Lalić

“Nema nikakve dileme da će poslanici vladajuće stranke na svaki način pokušavati da sa mesta predsedavajućeg, ali i iz poslaničkih klupa, ućutkaju svaki pluralizam i onemoguće opozicione poslanike da iskažu svoje stavove. Plašim se da će u takvim okolnostima biti i incidenta i nemilih scena”, kaže u intervjuu za novine “Nova” profesor pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Govori i o tome da li postoji “saradnje” između opozicije i režima, zašto je siguran da nijedna nezavisna televizija neće dobiti ni petu nacionalnu frekvenciju i šta misli o “smanjivanju tenzija” u društvu.

Konstituisan je nov saziv Skupštine Srbije. Kako vam je to izgledalo?

Video sam da će se skupština definitivno kretati utabanim stazama odsustva parlamentarnosti u odnosu prema opoziciji i odsustvo svakog mogućeg dijaloga. Profesor Vladeta Janković je pokazao kako treba u znaku tolerancije voditi skupštinsku sednicu. On je to učinio briljantno, ne uskraćujući nikom reč, ne uskraćujući nikom mikrofon i ne vređajući nikoga. Bojim se da je to poslednju put u ovom sazivu da smo videli da parlament liči na parlament u demokratskim državama u kojima postoji vladavina prava. Nema nikakve dileme da poslanici vladajuće stranke na svaki način pokušavati da sa mesta predsedavajućeg, ali i iz poslaničkih klupa, ućutkaju svaki pluralizam i onemoguće opozicione poslanike da iskažu svoje stavove. Plašim se da će u takvim okolnostima biti i incidenta i nemilih scena. Konačno ovaj parlament nije legitiman, jer većina nije izabrana slobodnom voljom građana, već zahvaljujući kontroli medija, kupovini glasova i strahu. Iz takve situacije će izaći tenzična atmosfera.

Vladimir Orlić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Na čelu parlamenta imali smo Maju Gojković, pa Ivicu Dačića, a sada Vladimira Orlića. Kako komentarišete poslednji izbor?

U suštini situacija je sve gora. Prethodni predsednici parlamenta makar nisu izgovorali u prvom danu svog mandata da će parlament voditi politiku koju zastupa Aleksandar Vučić. Tom rečenicom je gospodin Orlić poništio ideju parlamentarne demokratije i ideju podele vlasti. Predsednik države je izvršna funkcija, a parlament je tu da donosi zakone i kontroliše izvršnu vlast. Nikako da joj bude podređen.

Pročitajte još...

U takvim okolnostima, da li će povratak opozicije u parlament bilo šta promeniti?

Opozicija povratkom u parlament može donekle da poveća svoju vidljivost. Ne u velikoj meri, jer sednice parlamenta prema istraživanjima prati tri do četiri odsto ljudi i uglavnom su unapred opredeljeni za koga će glasati. Ali kad bi RTS zaista obavljao funkciju javnog servisa i na verodostojan način prenosio stavove svih parlamentarnih stranaka, tada bi i povratak opozicije u parlament mogao da znači ne samo kvalitativnu promenu, jer kada slušate opozicione poslanike to je kao da slušate Demostena i Cicerona u odnosu na naprednjake, već i kvantitativnu promenu jer bi to dovelo i do povećanja podrške opoziciji.

Uvek ste zastupali ideju ujedinjenja opozicije. Kako vam izgledaju konstantne čarke između Narodne stranke i Stranke slobode i pravde, koje smo imali i na samoj konstitutivnoj sednici oko rasporeda sedenja?

Mislim da je važno da opozicija shvati da građane interesuje kako će živeti i da li će imati budućnost u ovoj državi. Opozicione stranke imaju obavezu da svoj fokus usmere na režim, a ne jedni protiv drugih, jer će takvim pristupom kumulativno naneti štetu celoj opoziciji, a konačno oterati birače u apstinenciju. Mogu da se ne slažu, prirodno je da se programski ne slažu oko mnogih stvari, ali sukobi koji u sebi sadrže element ličnog ne bi smeli da izlaze u javnost.

O letovanju u Hrvatskoj

Kako komentariše poruke funkcionera SNS Vladimira Đukanovića i Miloša Vučevića da ne treba letovati u Hrvatskoj?

Što prliliči Jupiteru, ne priliči volu. Premijera Brnabić letuje u Crnoj Gori, Zoran Babić i mnogi njima bliski tajkuni letuju u Hrvatskoj, a osporavaju pravo građanima Srbije da letuju za svoj novac gde hoće. Po toj logici ne bismo smeli letovati ni u Turskoj, Italiji, Bugarskoj, jer smo i sa njima ratovali. To je stav neprimeren 2022. godini.

Da li mislite da je zbog svega što se u opoziciji dešava od izbora do danas, podrška koju su im dali birači opala?

Kad bi se danas održali izbori, mislim da bi opozicija imala manju podršku nego što je imala u aprilu. Što zbog uzajamnih sukobljavanja, što zbog izrazitog i retoričkog i političkog reteriranja posle izbora. Pa smo svedočili tome da oni koji su bili “najradikalnija” opozicija odjednom postaju najpomirljivija opozicija. To je biračima vrlo teško da u kratom vremenskom periodu apsorbuju i prihvate i zbog toga mislim da u ovom trenutku vanredni izbori na bilo kojem nivou opoziciji naprosto ne bi odgovarali.

Kad kažete “najpomirljivija opozicija” na šta tačno mislite?

Tu mislim pre svega na izjave koje nisu baš najmudrije, da treba smanjiti tenzije u društvu. Kao da te tenzije proizvodi opozicija, pa sad od nje zavisi da li će se smanjiti. Na taj način opozicija preuzima odgovornost za nešto za šta uopšte nije odgovorna. Nije Đilas proganjao Vučića, nego je bilo obrnuto. Za tenzije u društvu isključivo je odgovoran režim, odnosno onaj čovek koji te tenzije indukuje a to je Aleksandar Vučić. Gotovo svi mediji su u njegovim rukama, agresivni narativ je proizvod njegovog prirodnog habitusa, ponašanja režimskih poslanika i ministara koji kidišu na svakog ko drugačije misli je opet posledica njegovog naloga… Konačno, ukoliko ne postoje tenzije u jednom društvu koje je autoritarno, sa vlašću koja je kleptomanska i mafijaška, onda se postavlja pitanje da li sa takvom vlašću treba da se pomirimo.

Foto: Vesna Lalić

Većinu opozicionih lidera poznajete, da li sumnjate u ičiju suštinsku opozicionu opredeljenost?

Ne poznajem sve, uglavnom proevropsku ili opoziciju levog centra. Uvek negde Vučić ima svoje kečeve u rukavu. Kad su bili prošli izbori on je ubedio nekoliko opozicionih lista koje su pristale da izađu na izbore i daju im neki legitimitet, uprkos tome što je veći deo opozicije te izbore bojkotovala. Verujem da i sada postoje određeni aranžmani sa opozicionim strankama i političarima, ali nema dovoljno elemenata da nekog imenujem ili kategorički tvrdim. U svakom slučaju postupci pojedinih opozicionih političara liče na neku vrstu kooperacije i koordinacije sa vladajućom strankom.

Prema našim saznanjima, pitanje sankcija Rusiji biće rešeno u parlamentu i to ne direktnim glasanjem “za” ili “protiv”, već kroz neku vrstu usaglašavanja sa politikom EU. Da li se to može uraditi i šta Vučić time dobija?

Mislim da je pre svega važno pokazati solidarnost sa Ukrajinom, a Srbija u tom smislu kasni. Stavljanje na dnevni red skupštine dokumenta koji bi na neki način za posledicu imao uvođenje sankcije Rusije jeste pokušaj da Vučić prebaci odgovornost na parlament i pilatovski “opere ruke”, a da njegov rejting ostane neokrenjen. Nije u nadležnosti parlamenta da vodi politiku, po Ustavu to radi vlada. S obzirom na to da većina zna da Vučić bira mandatara, ali i članove vlade, u slučaju da Vlada donese odluku o uvođenju sankcija Rusiji, tad bi bilo jasno da iza te odluke stoji Aleksandar Vučić. Ovako ako se odgovornost prebaci na parlament, Vučić može da fingira da je parlament doneo neki dokument mimo njega. Njemu je rejting iznad svega, a državni interes poslednja rupa na svirali, pa mislim da ćemo u konačnici neku vrstu sankcija Rusiji morati da uvedemo, a moguće i tako što će skupština usvojiti neku neobavezujuću deklaraciju, a da se zatim Vlada u donošenju odluka poziva na nju.

Kad je reč o REM i dodeli nacionalnih frekvencija, da li mislite da je Vučić spreman da je dodeli nekoj od nezavisnih TV stanica?

Mediji su glavno oruđe i oružje režima Aleksandra Vučića, njemu je pitanje opstanka na vlasti i pitanje ostanka na slobodi, tako da on od medijskog monopola odustati neće. Kao što sam bio siguran da unutar ove četiri frekvencije nijednu neće dobiti N1, Nova S ili neka druga televizija, tako sam siguran da to neće biti slučaj ni sa petom.

Kad kažete da Vučić ostankom na vlasti brani svoj ostanak na slobodi, šta tačno želite da kažete?

Nema nikakve dileme da nijedna afera, niti pljačka Srbije, nije mogla proći bez njegovog naloga. Beograd na vodi, Jovanjica, zaduživanje EPS-a… Jasno je da ništa od toga nije moglo da se desi bez njegovog amina.

Mislite li da bi neka buduća vlast imala snage da sve ta afere “istera” na čistac?

Ukoliko buduća vlast nebude imala snage da to “istera”, bila bi vrlo brzo oterana.

BONUS VIDEO: Bojan Pajtić o nivou obrazovanja po glavi poslanika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare