Foto:Amir Hamzagic / AFP / Profimedia; shutterstock; Vesna lalić/Nova.rs

Inspektor za privredni kriminal Nebojša Blagotić prinudno je penzionisan 2015. godine, nakon rada na jednom slučaju, a na posao je nakratko vraćen 2020. godine. Ni posle sudskih presuda u njegovu korist nije vraćen na posao, a njegov slučaj je danas na Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Upitan kako misli da na službenike utiču njegov slučaj, ili slučajevi Mitića, Milenkovića, Dumanovića, kaže da smatra da ih „više zastrašuju“.

„Da verovatno prateći situacije u kojima smo se našli mi, ja i ostale kolege, moguće da razmišljaju tako da je bolje da ne ulaze u takve poslove i rizikuju da pođu našim putem. Što se tiče privrednog kriminala, meni je radni odnos prestao 2015. godine, ali sam 2020. bio vraćen na tri dana pred izbore, po rešenju Višeg suda u Nišu, godinu dana nisu hteli da to izvrše, kada sam se vratio na poslove na suzbijanju privrednog kriminala, bio sam vrlo iznenađen, poslovima koje su radili tada, a i sada“, kaže on.

Opisao je kako je izgledalo dok je on radio 2015. godine.

„Služba za suzbijanje privrednog kriminala prioritet je imala na suzbijanju korupcije, to su teška krivična dela, sada se ta služba bavi nekim perifernim krivičnim delima, neki falsifikati, zloupotrebe platnih kartica, postupanje po krivičnim prijavama EDB, najteže krivično delo je poreska utaja u saradnji sa Poreskom policijom. Kada dođu do saznanja iz privrednog kriminala, ne mogu to da rade, nego informaciju treba da proslede Odeljenju za borbu protiv korupcije ili VJT, isto Odeljenju za borbu protiv korupcije, a ni to odeljenje nema više ta ovlašćenja koja smo mi nekad imali, da bi postupalo po tom saznanju, potrebno je da pribavi više uverenja, prođe po godinu dana i to više izgubi svaki smisao“, kaže on.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, „Upravni sud, odeljenje u Nišu, 2017. godine doneo je presudu u njegovu korist“.

„Presude koje donese Upravni sud su pravosnažne i protiv njih nije dozvoljena žalba. Po toj presudi žalbena komisija Vlade, poništila je rešenje direktora policije Veljovića iz 2015. godine, međutim, Rebić je doneo novo rešenje, došlo se do toga da je Viši sud doneo rešenje o privremenoj meri kojom je naložio da me vrate odmah po prijemu tog rešenja“, priča on.

Objasnio je i nakon čega je prinudno penzionisan.

„Veći predmet koji se radio na širem prostoru Srbije, u više mesta, realizovan u septembru 2015. godine. Uhapšeno je 17 lica, od Vlasotinca i Leskovca, preko Niša, Beograda i Sremske Mitrovice. U etapama su hapšena lica, poslednje je bio da se uhapse tri lica iz Beograda i jedno iz Sremske Mitrovice, postupak je tekao tako da su lica iz Beograda uhapšena, kod lica iz Sremske Mitrovice se pojavio problem – prvo nije hteo da otvori kolegama, pa su dobili naredbu za pretresanje, opet nije hteo, pa je navodno pretio da će da se ubije. Meni je bilo čudno da će jedan diplomirani ekonomista da ide dotle da preti da će se ubiti, međutim, kasnije sam za to lice saznao da je stari kum porodice Vučić, on je u stvari tražio zaštitu, obraćao se da ga neko zaštiti. Mehanizam je tada bio isuviše pokrenut, tako da nije stopirano, na kraju je otvorio vrata, kolege su ga dovele do Beograda, predat je višem tužiocu. Imali smo nova saznanja, odnosila su se na neka privredna društva iz Beograda, da se izvrše provere, između ostalog u Insajder timu Dragana J. Vučićevića. Obavestili smo tužioca, dao nam je da se hitno izvrše provere. Kada sam to dobio, šaljem depešu gradskom SUP u Beogradu, da obaveste lica da se jave, pored ostalog i Vučićevića“, navodi on.

Odmah sledećeg dana, dodaje, pošto su poslali depešu, stigao je poziv iz MUP.

„Iz UKP su zvali mog šefa, tražili zašto hoćemo sa ovim licima da izvršimo razgovore i obavljamo provere. Rekli su nam da ćemo do kraja dana dobiti obaveštenje šta će biti dalje. Na kraju dana obavešteni smo da se stopira provera. Posle dva dana se javlja i tadašnji direktor policije, traži da ja napišem izveštaj šta sam radio po tom predmetu i šta planiram dalje, što sam i učinio. Sledećeg dana mi je doneo rešenje o prestanku radnog odnosa“, priča Blagotić.

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, iste sudije su 2017. i 2020. godine donele dve različite presude.

„Prvo u moju korist, a kad sam vraćen i nisam pristao na ucene, u korist MUP. Postoje dve pravosnažne presude. Da li takve sudije zaslužuju uopšte više da sude? Ja ne opravdavam te sudije, ja kad sam imao saznanja o Vučićeviću, kada me je koleginica pitala znam li šta je to, rekao sam da sam profesionalac“, ističe on.

Kako tvrdi, „ekipno deluju pripadnici BIA i pojedini uticajni članovi SNS“.

„Ekipno deluju protiv jednog policajca“, kaže.

Naglašava da se „ne predaje“.

„Borim se osam godina, ne sumnjam da ću uspeti. Više bi bio uspeh da se vratim na poslove, a isto tako i da dobijem tu nadoknadu štete koja mi pripada. Takođe, u svoj ovoj borbi, tom prilikom kad smo otkrili za kuma porodice Vučić, pored ostalog sam obavestio i Vučića, u to vreme premijera, o tome šta je meni uradio Veljović, jer njega postavlja Vlada. Nije mi se javio, ali je dobio informaciju o jednoj nezakonitoj radnji, po članu 280 ZKP, organi koji saznaju o nezakonitim radnjama dužni su da bez odlaganja obaveste nadležnog tužioca“, kaže on.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Govoreći o kol-centru SNS, priči koju je objavio CINS, kaže da je „te snimke videla celokupna javnost“.

„Te snimke su videli i tužioci, pretpostavljam koji reaguju onda kada treba da reaguju u korist vlasti, tužiocu je to dovoljno da pokrene postupak i da zahteva od policijskih službenika da izvrše provere. Ovlašćenja tužioca su da može da dostavi zahtev i da traži provere koje će izvršiti policijski službenici MUP, koji su dužni to da provere u određenom roku“, rekao je on u „Iza vesti“.

Na pitanje očekuje li to, odgovara „vrlo teško“.

„Sumnjam da jedan tužilac trenutno u ovoj situaciji to hoće i sme da uradi. Policija bi to mogla samoinicijativno, ali nažalost, isto sumnjam da to može da se desi“, smatra on.

BONUS VIDEO Uhapsio starog kuma porodice Vučić: Prevremena penzija inspektora u Nišu zbog „pogrešnog“ hapšenja? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare