Foto:Nemanja Jovanović

Jedan od poslanika Evropskog parlamenta koji je i inicirao pismo srpskim vlastima Mark Angel, iz poslaničke grupe Socijalista i Demokrata u EP (S&D) izjavio je da je održavanje Europrajda bez bilo kakvih prepreka obaveza Srbije prema Konvenciji o ljudskim pravima.

Objasnio je da je današnje pismo poslanika Evropskog parlamenta poziv da se ta obaveza poštuje. “Premijerka Srbije obećala je punu podršku organizatorima tokom procesa nadmetanja – zato jednostavno pozivamo da se to obećanje ispuni”, rekao je Angel, a objavio je European Western Balkans.

Angel dolazi iz luksemburške Socijalističke radničke partije koja je u toj zemlji koalicioni partner Demokratskoj stranci premijera Gzavije Betela. Betel je prvi luksemburški gej premijer, a 2019. godine ugostio je Anu Brnabić i njenu partnerku u Luksemburgu.

Da Evropski parlament podržava organizatore Europrajda poručila je jedna od potpisnica pisma Teri Rajntke iz evropskih Zelenih. Ona je rekla da Evropski parlament stoji “rame uz rame” sa organizatorima Europrajda.

“Uvereni smo da će uprkos potencijalnim kontraprotestima, ovo biti miran događaj. Uloga vlade je da obezbedi dovoljnu zaštitu organizatorima i učesnicima tako da Europrajd protekne bez nasilja”, rekla je Rajntke i ocenila da je ovaj dogđaja u Beogradu nada za mnoge ljude širom Evrope.

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Europrajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Rajntke i Angel su članovi interparlamentarne grupe za LGBTQ+ prava u Evropskom parlamentu, koja je zadužena za zagovaračke procese u EP i unapređenje položaja LGBTQ+ populacije. Na inicijativu ove grupe, 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP) potpisalo je u sredu otvoreno pismo rukovodstvu Srbije.

BONUS VIDEO Pavle Grbović o molbi za zabranu Evroprajda i negovanju atmosfere vanrednih izbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare