Foto: Promo

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da će, sa drugim aktivistima za ljudska prava iz Srbije, večeras u 20.30 upaliti sveće za žrtve genocida u Srebrenici u parku pored zgrade Predsedništva Srbije.

„U nedelju 11. jula, u 20.30h, u parku pored Predsedništva Srbije, u miru i tišini, upalićemo sveće za žrtve genocida u Srebrenici“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Kako su dodali, aktivisti za ljudska prava na taj način će nastaviti „borbu za drugačiju Srbiju“, koja će se „suočiti sa zločinima počinjenima u njeno ime, i koja će umeti da pokaže pijetet prema žrtvama i presudno doprinese pravdi za žrtve“.

Iz Inicijative su podsetili da su prethodnih godina mirovni aktivisti zahtevali da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, da se u Beogradu podigne spomenik žrtvama i predlagali niz drugih poteza kojima bi Srbija izrazila poštovanje za žrtve i osudu za zločince.

„Kao alternativa zvaničnom narativu negiranja i nepoštovanja prema žrtvama Srebrenice, u Beogradu će uskoro biti instaliran virtuelni spomenik žrtvama srebreničkog genocida. Idejno rešenje virtuelnog spomenika, ‘Život je ono što sanjaju mrtvi’ autorke Mie David, pobedničko je rešenje artivističkog konkursa ‘Nikome se ne ponovilo’, izabrano od strane žirija koji su činili umetnici Nikola Ljuca, Vladimir Miladinović i Bojan Hadžihalilović“, piše u saopštenju.

Konkurs su organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a podržalo je Savezno ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

„Virtuelni spomenik u čast žrtvama genocida neće biti moguće uništiti, sabotirati, poniziti – što je učestala praksa desničarskih i neonacističkih organizacija prema svim komemorativnim dogadjajima, uključujući i otvaranje izložbe ‘Duša Srebrenice’, kao i sinoćno stajanje Žena u crnom na Trgu Republike u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su da građani žive u atmosferi u kojoj vlasti u Srbiji potpuno otvoreno i direktno negiraju genocid u Srebrenici i presude međunarodnih sudova, „bez uvijanja“ koje je bilo karakteristično u prethodnim decenijama.

„I 26. godišnjicu genocida u Srebrenici zvanični Beograd i Srbija neće dostojanstveno obeležiti, već zloupotrebiti u cilju učvršćivanja nacionalističke ideologije ‘srpskog sveta’. Ideologija ‘srpskog sveta’ nije ništa drugo nego preimenovani projekat ‘velike Srbije’ – politike koja je inspirisala i podržavala genocid u Srebrenici i brojne ratne zločine na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova“, navela je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare