Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Agencija za sprečavanje korupcije, koja vodi evidenciju o imovini i prihodima državnih funkcionera, toliko retko proverava podatke da je imovinu najvećeg broja aktuelnih ministara, predsednika skupštine Ivice Dačića i predsednika Republike Aleksandra Vučića poslednji put kontrolisala pre čak sedam godina. Postupci vanredne kontrole koje je Agencija pokrenula za dvojicu ministara - Ratka Dmitrovića i Sinišu Malog u toku su već četiri godine.

A koliko su pouzdani registri imovine o kojima brine Agencija najbolje ilustruje podatak da se njihovi podaci ne slažu čak ni sa drugim zvaničnim javnim bazama podataka, kao što je katastar, navodi Pištaljka.

Ovaj istraživački portal dalje piše, da se podaci ova dva državna registra, Agencije za sprečavanje korupcije i katastra nepokretnosti, već sedam godina ne slažu ni kada je u pitanju imovina Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Tv Happy

Po katastru, Vučić poseduje dva stana od 118 kvadratnih metara i od 30 kvadratnih metara, dok je na sajtu Agencije veći stan izbrisan iz imovinske karte još 2014. godine.

Iako su mediji pre pet godina pisali da nije jasno čiji je taj veći stan, Agencija nije učinila ništa da bi proverila podatke i tačno ih prikazala, navodi Pištaljka.

Reč je o stanu na Novom Beogradu koji je Aleksandar Vučić dobio na korišćenje od države 1998. godine dok je bio ministar informisanja, a koji je kasnije otkupio. Vučić je za portal Krik rekao da je on 2013. godine stan poklonio bivšoj supruzi. Krik je objavio i ugovor o poklonu ovog stana.

Problem je i što jedini relevantan i po zakonu nadležan organ za evidenciju vlasništva nad nekretninama – katastar nepokretnosti, nije zabeležio prenos vlasništva već se stan u katastru i dalje vodi na ime Aleksandra Vučića.

Iako su ovu razliku u registrima još pre pet godina uočili novinari i o tome izvestili javnost, Agencija i dalje tvrdi da problema nema. Iz Agencije smo dobili informaciju da su oni izveštaje o imovini i prihodima predsednika poslednji put proveravali redovnom kontrolom pre sedam godina i da tada nisu utvrdili nepravilnosti.

„U postupku provere Izveštaja Agencija vrši upoređivanje podataka iz izveštaja sa podacima nadležnih državnih organa”, piše u odgovoru Agencije. Agencija je odbila da Pištaljci dostavi dokumenta o kontroli imovinskih kartica.

U imovinskoj karti Ivice Tončeva nema „Tončev gradnje“

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

I imovinska karta ministra bez portfelja Novice Tončeva pokazuje da podaci Agencije osim što nisu upareni sa katastrom, nisu upareni ni sa Agencijom za privredne registre, koja takođe ne garantuje za pouzdanost podataka u svojim registrima. Tako se u poslednjoj imovinskoj karti Novice Tončeva ne može pročitati da je on vlasnik firme „Tončev gradnja”, iako je po podacima APR-a on jedini vlasnik te firme.

Agencija beleži podatke o imovini i prihodima Novice Tončeva od 2010. godine, kada je on obavljao funkciju predsednika opštine Surdulica. Od 18 izveštaja o imovini Tončeva, u sedam je firma prijavljena dok u ostalim imovinskim izveštajima nije. APR u ovom periodu nije zabeležio nijednu promenu vlasništva „Tončev gradnje”.

Firma „Tončev gradnja” često pobeđuje u postupcima javnih nabavki, a svega četiri meseca pre nego što će Tončev biti izabran za ministra njegova firma dobila je posao od države. Ministarstvo zdravlja 15. juna 2020. godine na tenderu je izabralo „Tončev gradnju“ za posao krečenja i adaptacije toaleta u zdravstvenim ustanovama. Apsurd je da iako u imovinskoj karti Tončeva za 2020. godinu firma nije evidentirana ovaj posao jeste zabeležen u registru javnih nabavki u kojima učestvuju firme u vlasništvu funkcionera.

Imovinsku kartu Novice Tončeva Agencija je poslednji put kontrolisala 2012. godine i tada nije utvrdila nijednu nepravilnost.

Agencija za sprečavanje korupcije nije odgovorila na pitanje Pištaljke koja je svrha registara o imovini i prihodima funkcionera ako podaci u registru nisu tačni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare