Iako bi sednice Skupštine trebalo da budu mesto gde će vlast i opozicija raspravljati o zakonskim predlozima i debatovati o ključnim pitanjima, odavno je parlament postao mesto gde se češće vređa nego što se daju konstruktivni predlozi. Ni ovaj saziv nije ništa drugačiji, ali da je lestvica uvreda, prostakluka i primitivizma pomerena na viši nivo postarao se šef poslaničkog kluba SNS Milenko Jovanov.

Deo javnosti koji i dalje nije izgubio strpljenje da prati sednice Skupštine Srbije. iz zasedanja u zasedanje može da uoči neprimeren nastup narodnog poslanika i šefa naprednjaka u Skupštini, MIlenka Jovanova. Ne može da prođe nijedna sednica a sve češće ni replika u Narodnoj skupštini, a da Jovanov ne vređa političke neistomišljenike.

Naziva ih izdajnicima, lopovima, kradljivcima, pijanicama, za šta do sada nije dobio ni opomenu predsednika Skupštine Vladimira Orlića. Budući da je na odgovornoj poziciji, sa koje može umnogome da utiče na predlaganje zakona i konačno njihovo usvajanje, bivši član DSS rešio je da radi po drugom principu – izabrao je da bude teška artiljerija u napadima na opoziciju.

Milenko Jovanov

Nije strano ni u evropskim parlamentima da poslanici žuštro reaguju, uđu u neprimerenu debatu sa drugim kolegama, ali Jovanov je odavno prešao granicu pristojnosti. Tome u prilog ide i poslednje zasedanje u Skupštini gde je Jovanov gotovo tri dana ulazio u okršaj sa opozicionim poslanicima.

„Sramota je da vas trojica niste slušali koleginicu, stvarno je sramota što je niste čuli kada se uvredljvo izrazila o vladajućoj stranci… Cakiću, za tebe znam da slušaš, ali znam da ne razumeš, tako da džabe slusaš“, rekao je Jovanov poslaniku Nebojši Cakiću.

„Zašto u svemu vidite Vučića, ja stvarno ne mogu tu da vam pomognem. To treba neko drugi da vam pogleda, stvarno ništa nisam učio vezano za to“, rekao je Jovanov jednom od poslanika.

Najviše energije i medijske pažnje privukla je debata Jovanova i poslanika Aleksandra Ćute Jovanovića.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/

„Verujem da ga iz Zagubice niko neće isterati dok ne pronađe tu javnu kuću i to je prosto tako. Znam da ste vi pobrkali stvari, tekovine, nisu iste kao i tekućine. Vama je neko rekao da treba da zastupate tekovine zelene politike, a vi ste se uhvatili tekučine i ne ispuštate. Prestanite da radite to i recite vašim poslanicima da vam ne nose vinjak na sednice. Odbori nisu mesto za to, probajte to da razumete i objasnite svojim poslanicima da to nije normalno… Superheroj Ćuta, tu je da reši problem bilo koji… Šta ste vi rešili? Tražili ste da ukine svaki rudnik u ovoj zemlji, sram vas bilo. Kao što uništavate vinjak, tako ste i energetiku“, rekao je Jovanov i dodao:

„Ista ekipa, ista banda, dođe u Novi Sad i oni dođu da kažu Novosađanima da im ne treba most. Zašto, pa zato što ta banda dođe i kaže ne treba vam most. On je taj koji vodi celu Srbiju (Ćuti Jovanoviću), ko si bre ti da kažeš ljudima u Zagubici? Ko si bre ti? Dođete ti i Ratko Ristić i pričate šta treba da se radi, ko Nikolica s prikolicom. Pa je l ima neko još osim vas dvojice“, govorio je između ostalog Jovanov.

To je samo deo repertoara koji Jovanov iz sednice u sednice primenjuje kao deo taktike za obračun sa opozicijom, što je odavno prevazišlo sve granice parlamentarne debate.

Od DSS do SNS, od mladog momka koji podseća na Vučića do njegove „udarne pesnice“ u parlamentu

Pažljivi pratioci političkih prilika u Srbiji čuli su za ime Milenka Jovanova još u vreme kada je bio predsednik Pokrajinskog odbora DSS. Iz tog perioda ostala je upamćena njegova izjava da će ta stranka formirati “jezičke patrole“ kojima će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom.

Tražio je i da se s mesta predsednice stranke smeni Sanda Rašković Ivić, zbog njenog stava da DSS treba da napusti koaliciju sa SNS u Beogradu i Novom Sadu.

Nakon epizode u DSS, Jovanov se otisnuo u naprednjačke „vode“, što je pohvalio i lider SNS Aleksandar Vučić.

“Ima jedan mlad momak koji je kod nas došao iz DSS. Nije hteo da se pojavljuje šest meseci. Reč je o Milenku Jovanovu iz Kikinde. On ima izvanrednu energiju, borac je bez straha i mane. Podseća me na vreme kad sam ja bio mlad. Ima izvanrednu budućnost pred sobom. Zapamtite to ime“, rekao je tada Vučić.

vučić

Od kada je ušao u parlament Jovanov neprestano vređa opoziciju, što je u više navrata činio kada je reč o poslaniku DS Srđanu Milivojeviću.

„Ovaj čovek je mleo pse u pljeskavice, a sad bi da melje ljude u ćevape. Bilo je hokus-pokus, uđe pas, a izađe pljeskavica. Optužio je Sudsko veće da je primilo pare.. A ko odlučuje, ako ne veće? Je li genije? Je li primerak. Da sam imao priliku da ranije čujem ovo izlaganje, ja bih podneo amandman na drugačije definisanje Ministarstva zdravlja, jer je ovo očigledan dokaz da ono ne funkcioniše kako treba i da ne pokriva kako treba bolesnike“, rekao je Jovanov.

Milenko Jovanov, Marina Raguš Skupština Srbije Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Na jednoj od sednica Miroslava Aleksića iz Narodne stranke nazvao je ponavljačem, a Borislavu Novakoviću poručio da će ga u stranci „vezati za stolicu“.

“Boro (Novakoviću) opet nisi pio lekove… Boro, opet ćete kritikovati u stranci i vezati za stolicu, smiri se i pravi se da si normalan“, poručio je sramno Jovanov.

Iz sednice u sednicu princip je isti – Jovanov vređa, opozicija negoduje, a Orlić ćuti. To je za sada zaostavšina i poslednjeg saziva Skupštine, ali i Jovanova. Kada se jednog dana bude pažljivije budu proučavali stenogrami sa sednica Skupštine, kod Jovanova će, po svemu sudeći biti najviše posla.

Bonus video:  „Ološu, bedniče, jedeš splačine…“: Uvrede odzvanjale salom, poslanici glasanjem okončali burnu sednicu Skupštine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare