Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Politikolog Vujo Ilić kaže da bi ga iznenadilo da na čelu Vlade ponovo bude Ana Brnabić, jer, podseća, nismo imali premijera sa tri mandata, čime bi preskočila i Vučića. Profesor na Fakultetu političkih nauka Čedomir Čupić kaže da na kalkulacije o budućem predsedniku Vlade i ministrima gleda kao na zabavu, jer o svemu tome odlučuje jedan čovek.

Vujo Ilić navodi da je teško naslutiti ko bi mogao da igra ulogu premijera i dodaje da to neće biti Ivica Dačić koji se nudio.

„Mislim da će SPS biti u Vladi, a Dačić će biti ministar, pominje se da će Mali biti jedan od kandidata za premijera. Treba razmišljati zašto je Ana Brnabić bitla tako korisna 2017. kada je došla na premijersko mesto, bila je jak adut za međunarodno okruženje, imala je dobre odnose sa Zapadom, iz gej zajednice i nije bila previše opterećena aferama. Kada poredimo sa Malim, biće teže da se predstavi, opterećen je aferama, to je nešto što ga ne kvalifikuje“, objasnio je Ilić.

Profesor Čupić dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “ čovek koji je istrenirao zloupotrebu funkcije“ i da ima tri kriterijuma za postavljanje na funkcije.

„Poslušništvo, lojalnost i ucena. S tim što je ucena vezana za polsušnike i lojalne, vi ih tako kontrolišete. Četvrti faktor je spoljni. Ako spoljni faktor podržava Vučića, on će prihvatiti ova tri kriterijuma. Drguo je što javnost treba da se zabavlja o ličnostima. Vučić će to da odluči a Zapad će da prihvati. Jedino ostrvo kada su u pitanju sankcije Rusiji je Srbija, Zapad može to da reši za dva minuta. Možete da napravite sankcije da Srbija ne može da preživi. Zato te kalkulacije ko će biti u Vladi ne treba u ozbiljnim političkim razmišljanjima da budu prisutne, jer je to zabava i igra. Sutra kada bi Amerika odlučila uvodiš sankcije ili ne, on će to da uradi kako oni izdiktirau jer imaju moć“, rekao je Čupić.

Ilij pojašnjava da postavljanjem ministara vlast već gleda na sledeće izbore i kako će birači reagovati.

„Ova Vlada je bila specifična, u glavnim resorima nisu bili ljudi koji su na strani Rusije, fejkovan je pluralizam, 12 novih ministara, moguće da će se opet osvežiti scena. Nemao opoziciju u parlamentu, ali imamo 11 žena u Vladi, to su simulacije demokratskog procesa i pluralizma“, rekao je Ilić.

Na pitanje kako vidi sukob Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović, Čupić odgovara – da li mislite da u SNS neko može da uradi nešto a da ne bude smenjen?

„Zašto nije smenjen Stefanović, Zorana Mihajlović? Kakav onaj Jugović, oni ga puste, sve je to režija, malo prema Zapadu. To su mnogo veće igre, ali on je taj koji je uzeo u ruke, te ličnosti ništa ne znače. Da li će Vesić biti ministar to nema veze. Što se tiče biračkog tela to je interesno telo, dobili su poslove, oni imaju unutrašnje mržnje, ali ne smeju. Jovanjica, gde bezbednosne snage učestvuju u čuvanju toga, jedan policajac otkriva, mislite da on nije znao. Nisu oni smeli to. Saznali su kad je DEA ušla. Te aere ne znače ništa za obične ljude jer su ucenjeni. Seljak je ucenjen jer nema mogućnosti da ne bude ucenjen. Imate višnje, trešnje, sutra će ga kazniti jer ih neće otkupiti i staviti u hladnjače. Hiljade načina ima da obične ljude držite ucenjenim“, rekao je Čupić.

Za politiku Vlade, Ilić kaže da je to politika omnibalansiranja, odnosno pokušaj da sa svima imate neke stvari koje vas povezuju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar