Foto: Nova S

Vujo Ilić iz organizacije "Crta" i Dušan Milenković, politički konsultant iz Centra za društveni dijalog bili su današnji gosti emisije "Među nama" sa kojima je novinarka Maja Nikolić razgovarala o problematici biračkog spiska.

ilić je rekao da to što danas govori vlast, kako je birački spisak nikad uredniji, su govorili i svi prethodni ministri nadležni za birački spisak, odnosno ministri državne uprave.

„Svaki ministar ponavlja da birački spisak nikada nije bio ažurniji, a sa druge strane, uvek se pojavljuju pozivi za birače koji su ili preminuli ili ne žive na navedenoj adresi. Građani su u pravu što im to unosi određenu vrstu zabune ali oko toga se možda prevelika fama pravi. Znamo da postoji veliki raskorak između broja birača u biračkom spisku i procene broja punoletnih građana Srbije. Možemo da zaključimo da tu postoje više procesa koji utiču na to da birački spisak ne odgovara najviše stvarnosti. Jedno je to što imamo mrtve duše, birače za koje znamo da su preminuli, a koji su i dalje u biračkom spisku, to znači da se radi o nekoj grešci u administraciji“, rekao je između ostalog Ilić.

Sa druge strane, Milenković je ocenio da je birački spisak stvar poverenja.

„Najveći problem biračkog spiska u Srbiji jeste to što donosi veliku dozu nepoverenja građana u ceo izborni proces, a onda i ceo izborni sistem. Taj problem postoji dugo i on će postojati dok god postoji birački spisak manje ili više pre svega zbog ljudi koji žive u inostranstvu, ali i drugih“, rekao je između ostalog Milenković.

Pogledajte celo gostovanje:

BONUS VIDEO: Utisak nedelje 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram