Novi Sad prestonica kulture Foto: FoNet/NS 2022NSEPK V.Veličković

U Novom Sadu broj upisanih u birački spisak u proteklih skoro mesec dana skočio je za 179, saznaje 021.rs.

Kako je Grad Novi Sad počeo da objavljuje na sajtu i dokumenta o brisanju iz biračkog spiska zbog smrti, kada se uzme u obzir da su u poslednjih tridesetak dana na osnovu ovih podataka izbrisane 74 osobe, realan broj novoupisanih u proteklih mesec dana je oko 250, prenosi 021.rs.

Podatke o ukupnom broju upisanih u birački spisak 021.rs je dobio od Gradske uprave za opšte poslove na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Iz ove uprave su naveli da je 11. marta 2024. u Jedinstvenom biračkom spisku na teritoriji Novog Sada bilo upisano 340.446 birača. Pre toga, 14. februara su nam po istom osnovu dostavili podatak da je upisano 340.267 birača.

Ovim je nastavljena stagnacija broja birača nakon naglog skoka posle završetka izbora 17. decembra prošle godine. Naime, ovo je za 3.156 više upisanih nego na decembarskim izborima, kada je za republičke izbore u Novom Sadu bilo 337.290 birača.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je Pokret za obnovu Kraljevine Srbije na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja dobio podatke za ranije mesece, znamo da se tokom oktobra i novembra broj birača u Novom Sadu smanjio za oko 3.000, a potom samo desetak dana posle glasanja povećan je za 3.000.

Posle toga staje sve i u proteklih osamdesetak dana broj upisanih u birački spisak je porastao za 351 birača.

Međutim, realan broj novoupisanih birača je veći kada se uzme u obzir da je bilo brisanja na osnovu smrti. Ovi podaci su postali nedavno dostupni na sajtu Grada, a kažimo da iz lokalne uprave ni posle dve nedelje nisu za 021.rs objasnili po kom osnovu i zašto se sada ovi podaci objavljuju kada ranije nije bilo takve prakse.

Ova neočekivana transparentnost u delu podataka tako omogućava da se vidi da su od novembra do sada iz biračkog spiska izbrisane 124 osobe, od kojih u poslednjih mesec dana, tačnije prvih dana marta, njih čak 42.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Sada kada sve saberemo – podatke iz jedinstvenog biračkog spiska i broj obrisanih na osnovu smrti, dolazi se do toga da je u proteklih osamdesetak dana, tj. od početka godine, broj birača u Novom Sadu realno veći za oko 460.

Kako je do lokalnih izbora ostalo oko 90 dana, jer redovni treba da se održe tokom juna ili najkasnije jula, ukoliko se nastavi ovaj trend, matematički i statistički gledano trebalo bi da broj birača ne bude veći za oko 1.000 nego nakon dostignutog broja posle decembarskog glasanja i naglog upisa preko tri hiljade ljudi.

Ovde podsećamo i da je u biračkom spisku za pokrajinske izbore na teritoriji Novog Sada bilo 340.178 birača, što je oko 3.000 više u odnosu na spisak za republičke izbore. Ovaj nesklad između pokrajinskog i republičkog spiska do kraja nije objašnjen, mada je navodno razlika od 3.000 posledica toga što se na republičkim izborima moglo glasati i u mestu u kom se birač zatekao na dan glasanja, a za pokrajinu to nije moglo.

Pojedine opozicione stranke su baš u toj razlici nalazile osnovu za tvrdnju da je deo birača iz Novog Sada „preseljen“ u Beograd radi glasanja.

Akcija progresivne Vojvodine je analizom biračkih spiskova utvrdila da je od aprila 2022. do decembarskih izbora u Novom Sadu upisano više od 38.000 birača. Oni su do tog podatka došli uzimajući u obzir broj osoba koje su postale punoletne, broj umrlih i druge javno dostupne podatke.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar