Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Čelnici Republike Srpske, koji su danas u pratnji premijerke Srbije Ane Brnabić obišli radove u Hramu Svetog Save u Beogradu izrazili su divljenje onim što je učinjeno i najavili da će i Srpska pomoći završetak Hrama. Premijer RS Radovan Višković najavio je da će sledeće nedelje biti prebačena određena novčana sredstva da, kako je rekao, "ovo zajedno u oktobru otvorimo i našim generacijama ostavimo da ovo čuvaju vekovima i godinama".

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veličanstveni hram san mnogih generacija Srba i da čine sve i da Srpska pravoslavna crkva ojača i njene vrednosti kao i srpsko pismo i ćirilica.

„Svima onima koji su pomogli da ovo bude završeno, Srbija, Rusija i Republika Srpska, svakako služi na čast da su učestvovali u veličanstvenom izvođenju nečega što ce istorija pamtiti, zabeležiti i što će se generacije koje budu dolazile ovde diviti naporima generacije koja je to uspela da uradi“, naveo je Dodik.

Hram je pečat ovog vremena, a Srpska i Srbija zajedno sa svim Srbima u svetu treba da budu ponosni na ovakav poduhvat, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Hram Svetog Save postao je simbol Beograda i ima ogroman verski, tradicionalni i kultuno-istorijski značaj za sve Srbe.

„Hram završavamo za dva meseca“, rekao je episkop ramezijanski Stefan, prenosi RTRS.

Najveći deo radova i fresaka unutar Hrama je završen, a posebno se ističu mozaik Hrista Pantokratora i Hristovog vaznesenja koje je uradio ruski ikonopisac Nikolaj Muhin, a Bogorodica iza oltara je gotovo istovetna kopija mozaika u Svetoj Sofiji.

Dodik, Cvijanović i premijer RS Radovan Višković prethodno su se danas sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Brnabić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar