Vjosa Osmani
Vjosa Osmani tokom glasanja Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poslanici Skupštine Kosova nakon neuspeloh prvog glasanja nisu ni u ponovljenom krugu glasanja izabrali predsednika privremenih institucija u Prištini, jer je u sali bilo prisutno svega 78 poslanika, a za kvorum je neophodno da ih u sali bude 80, javlja Kosovo onlajn.

Tokom pauze koja je usledila posle predstavljanja kandidata za predsednika Kosova Vjose Osmani i Nasufa Bejte, Odbor za zakonodavstvo je verifikovao kandidature oba kandidata. Time su se stekli uslovi za nastavak sednice.

Prvi i jedini govornik je bio šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Evner Hodžaj koji je ponovio stav svoje stranke da neće dati podršku Vjosi Osmani za izbor na mesto predsednika Kosova.  On je izjavio da je izbor šefa države veoma značajan čin i zahteva veliki i širok kompromis među političkim partijama.

Nakon ovog izlaganja poslanici Enver Hodžaj i Bedri Hamza su napustili sednicu skupštine, tako da su trenutno prisutna 82 poslanika. Niko više od prisutnih nije se javio za reč.

Poslanici AAK i Srpske liste nisu prisutni u sali. U toku je prvi krug glasanja, poslanici glasaju pojedinačno.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti nije glasao, kao ni poslanici DSK, Driton Seljmanaj i Agim Veljiu.

Predsednik nije izabran u prvom krugu tajnog glasanja jer je bilo prisutno svega 78 poslanika, a za kvorum je neophodno da ih u sali bude 80.

(Izvor: Kosovo Onlajn)

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar