Viola fon Kramon Foto: Sabah ARAR / AFP / Profimedia

„Ni u jednom trenutku nismo razgovarali o unutrašnjem uređenju SPC, niti doveli u pitanje njenu autokefalnost i jedinstvo“, oglasila se ovog popodneva Viola fon Kramon, potvrdivši jučerašnje navode vladike Grigorija.

Jedan tvit Viole Fon Kramon nakon prekjučerašnjem sastanka sa vladikom Grigorijem, koji je odmah i obrisan, već treći dan „diže prašinu“.

„Grigorije i albanski lobista hoće da rasture srpsku crkvu“; „Viola fon Kramon: Grigorije mi rekao da SPC više ne postoji“, „ZAPADU JE SRPSKA CRKVA PRST U OKO, RAZBIJANJE IM JE OD STRATEŠKOG ZNAČAJA! Viola napravila omašku da SPC ne postoji ili su motivi OPASNIJI?!“ i danas su naslovi u srpskim tabloidima i programima televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

Viola fon Kramon pohvalila se na Tviteru sastankom sa episkopom Diseldorfskim SPC.

„Konstruktivna i otvorena diskusija sa Episkopom Grigorijem, Srpskom Pravoslavnom Crkvom, Eparhijom Diseldorfskom i cele Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj“, objavila je Kramon uz zajedničku fotografiju u sedištu Eparhije ispred panoa na kojem dominira logo SPC i naziv na dva jezika – srpskom i nemačkom „Srpska Pravoslavna Crkva, Eparhija Diseldorfsko-nemačka“.

Ova objava pokrenula je lavinu komentara, uglavnom negativnih – Albanaca sa jedne strane, i Srba sa druge. Dok su Albanci iznosili stav protiv Crkve i Srbije, Srbi su uglavnom ili branili ili napadali istovremeno i samog Vladiku i evropsku poslanicu, kao one koji ne štite srpske interese.

Kada je fon Kramon pokušala da odgovori na kritiku jedne korisnice da je „SPC ruski entitet“, objašnjavajući da je ustrojstvo eparhija pri SPC – samostalnije, ona je u odgovoru napisala i: „Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva’, ovo su vrlo autonomne eparhije što je različito u odnosu na Katoličku crkvu. Razgovaraj sa Vladikom i bićeš iznenađena“.

U međuvremenu je uklonila ovaj tvit, ali je već bilo kasno.

„SKANDAL Viola fon Kramon ukinula SPC“, Viola fon Kramon: „Ne postoji Srpska pravoslavna crkva“, „Grigorije najveća sramota SPC: Sastao se sa Violom, glavnom lobistkinjom za NEZAVISNO KiM (FOTO)“ – bili su momentalni naslovi u tabloidima.

Vučić: Svaki pametan čovek razume kako je Fon Kramon došla do toga da SPC ne postoji

„Fon Kramon učinila je sve kako bi uništila Srbiju, a vi zaključite kako je došla do toga da SPC ne postoji“, ranije danas poručio je srpski predsednik, doduše, uz naznaku da on „ne mora dalje ništa da govori“, jer mu se čini „da svaki pametan čovek to odlično razume“.

Sinoć se oglasila i Srpska pravoslavna crkva koja je kazala da u Nemačkoj postoji SPC kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije, a njen Ustav važi svuda, te da crkvene vlasti i Sabor SPC postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, ali i eparhijskog arhijereja.

Kasno uveče oglasilo se i sam vladika Grigorije u zasebnom saopštenju.

„Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe fon Кramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve“, kazao je.

Konačno, treći dan od tvita koji je pokrenuo ove reakcije, oglasila se i sama Fon Kramon, zahvalivši se još jednom Vladiki na, kako je kazala, „konstruktivnom razgovoru“.

„Zaista, ni u jednom trenutku nismo razgovarali o unutrašnjem uređenju Srpske Pravoslavne Crkve, niti doveli u pitanje njenu autokefalnost i jedinstvo“, poručila je.

Fon Kramon tvrdi da ostaje čvrsto posvećena međuverskom dijalogu, te da u tom smislu ceni vredan doprinos verskih poglavara poput vladike Grigorija.

Sa druge strane, kaže da je njena poruka „imala za cilj da ukaže na lepotu pluraliteta mišljenja i pristupa unutar jedne, nedeljive Srpske pravoslavne crkve“.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić o povlačenju Zakona o eksproprijaciji: Nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi, nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar