Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/Zoran Lončarević

Nakon najava iz Srbije o podizanju novih optužnica protiv oficira HV-a, hrvatski suverenisti su najavili da očekuju da DORH podigne optužnice protiv Aleksandra Vučića i bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića za podsticanje terorizma na tlu Republike Hrvatske.

„Hrvatski suverenisti traže od Vlade Republike Hrvatske jasan i odlučan odgovor na najave iz Srbije o podizanju novih optužnica protiv hrvatskih veterana i generala iz Domovinskog rata. Cilj ovih optužnica je pre svega još jedan jalov pokušaj zvaničnog Beograda da izjednači žrtvu i agresora“, navodi se u saopštenju hrvatskih suverenista, prenosi Danas pisanje Večernjeg lista.

Dodaju da je uprkos presudama međunarodnih sudova, koje jasno pokazuju i broj osuđenih i izrečene zatvorske kazne, da je Srbija glavni krivac za rat na teritoriji bivše države, a da srpski zvaničnici vreme je glavni krivac za ratne zločine, zvanični Beograd bombarduje hrvatske branitelje lažnim optužnicama želi da stvori suprotan utisak i prebaci deo krivice na žrtve.

„Izostanak jasnog i odlučnog odgovora može imati dalekosežne posledice po bezbednost Republike Hrvatske i odnose u susedstvu. Stoga se pitamo zašto se DORH nikada nije detaljnije bavio ulogom i aktivnostima bivših i sadašnjih srpskih zvaničnika na okupiranim teritorijama Hrvatske tokom Domovinskog rata, a nikada nije podigao optužnice protiv aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dr. bivšeg predsednika Tomislava Nikolića zbog izazivanja terorizma na teritoriji Republike Hrvatske, o čemu jasno svedoče brojni audiovizuelni zapisi“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Hrvatska slavi Dan pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare