Avdulah Hoti Foto:EPA-EFE/MALTON DIBRA

Put Dečani-Plav izgradićemo bez buke u televizijskim studijima, u saradnji sa opštinom Dečani i poštujući zakone Kosova, još jednom se javnosti večeras obratio kosovski premijer Avdulah Hoti.

Danima u medijima i kosovskoj javnosti, traje izjašnjavanje o putu Dečani-Plav koji se pravi duže od pola decenije uz podršku opštine Dečani i centralnih kosovskih institucija.

Od oko 30-ak kilometara magistralnog puta, oko 5 kilometara prošlo je kroz Specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani, čemu se snažno suprotstavljaju monasi.

Nakon novog apela međunarodnim predstavnicima i zvaničnom Beogradu koji je usledio prošle nedelje, radovi su još jednom zaustavljeni, ovog puta na zvaničan zahtev Hotija.

Kroz više objava ovih dana, kosovski premijer poručio je da se kosovski zakoni moraju poštovati, te da je Kosovo mozaik različitih vera i kultura, a zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u kosovskoj tradiciji, ali, istovremeno i da razume važnost izgradnje puta između Dečana i Plava.

Manastir se ne protivi izgradnji puta, već prolasku trase puta kroz SZZ, a zakoni moraju da se poštuju, ponavlja iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava Janjić. Podseća na odluku o izgradnji zaobilaznice koja je doneta još 2014, u vreme kada je premijer bio Hašim Tači.

„Ovo rešenje je jedino rešenje u okviru postojećeg zakona o Specijalnim zaštićenim zonama“, naznačio je Janjić objavljujući i skicu obilaznice oko manastira.

Iako kaže da želi dogovor sa manastirom, sa druge strane Baškim Ramosaj je večeras za N1 objasnio da „alternativni put“ koji je predvideo dogovor iz 2014, prolazi kroz „teški geografski teren koji nije prilagođen za kretanje ljudi, niti robe, već za ekstemne sportove“.

Za to vreme kosovski mediji obiluju komentarima koji idu u prilog izgradnji puta ali i naglašavaju negativnu ulogu odnosa srpske strane sa manastirom prema Kosovu.

Hoti sprovodi Vučićeve zahteve, a put Dečani-Plav je od nacionalnog značaja, poručuje Samoopredeljenje.

Ramosaj Hotija optužuje da je izdao zahtev za obustavu radova usled međunarodnog pritiska. Istoričari se na kosovskim televizijima, novinama i na portalima smenjuju sa porukama kako su Visoki Dečani „nasleđe Kosova, ne Srbije“, da su „senka Srbije“ i da će se zahtevi Srbije „povećavati“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar