Enver Hodžaj Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da se oko francusko–nemačkog predloga stvorilo previše tajanstvenosti, prenosi Gazeta ekspres.

„Ne treba da stvaramo previše misterije u tumačenju ovog dokumenta, jer iza ovog dokumenta stoje Amerika i EU“, naveo je Hodžaj.

Hodžaj, koji je i bivši kosovski ministar spoljnih poslova, rekao je da bi Kosovo posle rata u Ukrajini trebalo da se repozicionira i preispita svoju spoljnu politiku.

Kako je istakao nakon rata u Ukrajini članstvo u NATO trebalo da bude prioritet Kosova, kao i da je taj cilj trenutno važniji od članstva u UN, prenosi Kosovo Onlajn.

„To je repozicioniranje Kosova za kratkoročne i srednjoročne ciljeve, bez odustajanja od velikih ciljeva. Ne razumem premijera Kurtija zašto on ne proceni ispravno situaciju. Članstvo Kosova u NATO trebalo bi da bude od vitalnog značaja za nas“, izjavio je on.

Članstvo u NATO-u bila bi treća velika pobeda Kosova posle marta 1999. godine, rekao je Hodžaj i dodao da je to moguće ako Srbija odbije proces dijaloga.

„Ako Srbija kaže ne tom procesu, siguran sam da ćemo završiti ugovorom sa Zapadom, što bi bilo otvaranje Kosova za članstvo u NATO. To bi smanjilo srpske hegemonističke napore. Posle marta 1999. ovo bi bila naša treća velika pobeda“, izjavio je on.

BONUS VIDEO – Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar