Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP / Profimedia

Koordinator prištinskih institucija zadužen za dijalog Beograda i Prištine Skender Hiseni rekao je danas da su u Briselu vođeni teški razgovori na nivou eksperata. Prema njegovim rečima, sve to izaziva zabrinutost da Srbija namerava da se povuče, da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces odugovlači i na kraju upadne u nešto što neće prihvatiti.

Hiseni je u izjavi nakon današnjeg sastanka delegacija Beograda i Prištine, odgovornost prebacio na srpsku stranu koja, kako tvrdi, “nije konstruktivna” i namerno ”odugovlači proces” dijaloga o normalizaciji odnosa.

Prema rečima šef prištinske delegacije, Srbija je na sastanku u Briselu pokušala da ponovo otvori neke teme iz sveobuhvatnog sporazuma za je koje, kako kaže, već postignut dogovor, piše Koha.

„Sve ovo potvrđuje moju zabrinutost da Srbija namerava da prolongira proces, i da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, a to je da se proces odugovlači i na kraju upadne u nešto što uopšte nećemo prihvatiti”, rekao je Hisenii i poručio da međutim Između Beograda i Prištine ne može doći do drukčijeg sporazuma sem onoga koji podrazumeva međusobno priznaje.

„Međutim, Kosovo je danas nastavilo da bude veoma konstruktivno u pogledu zaštite svojih interesa, ali istovremeno je strana koja ima za cilj da postigne mirovni sporazum i normalizaciju sa Srbijom. Taj sporazum bi neizbežno trebalo da donese i međusobno priznavanje Kosova i Srbije. Ne može biti drugog dogovora“, dodao je Hiseni.

Kako je naveo, postoje takva pitanja sada i postojaće u budućnosti i zauvek će postojati sporna pitanja između „dve suverene i nezavisne države“.

„Biće tema koje nisu prisutne u današnjim vestima, ali mogu se pojaviti jednog dana. Ali okvir koji garantuje postupanje i rešenje i primenu bilo kog dogovora o bilo kojim postojećim pitanjima je međusobno priznavanje. Bez ovog okvira, možemo se samo uvući u još deset godina gubljenja vremena potpuno nepotrebno i produbiti nesuglasice koje su već velike“, naglasio je Hiseni.

Kosovski koordinator za dijalog je naveo da se „Srbiji ne sme dozvoliti da taj proces manipuliše“, jer, prema njegovim rečima, „postoje vrlo ozbiljni znaci da je planirana manipulacija celim procesom“.

Dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje EU nastavljen je 16. jula, nakon što je obustavljen krajem 2018, kada je Vlada Kosova uvela taksu na srpsku robu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar