Haški sud 8. juna izriče pravosnažnu presudu Ratku Mladiću

Politika 30. apr. 202116:08
Podeli:
Foto: EPA/MARTIN MEISSNER POOL

Međunarodni sud u Hagu izreći će pravosnažnu presudu generalu Ratku Mladiću 8. juna, saopštio je danas taj sud.

Generala Mladića (78), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je, 22. novembra 2017, nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su žalbom zahtevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Apelacionim većem koje će doneti pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedava sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije.

Članovi veća su sudije Mustafa El Baža (Mustapha EL Baaj), Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour) sa Jamajke.

Okončanje haškog procesa Mladiću već je par puta odlagano zbog pandemije korona virusa i operacije kojoj je bio podvrgnut u martu prošle godine.

Sredinom novembra prošle godine, bila je odložena i rasprava o stanju u postupku zato što Mladićevi branioci nisu mogli da doputuju u Hag zbog ograničenja usled pandemije, a general je odbio da se zasedanje održi putem video veze.

Mladić je poslednji sud u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine, za vreme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.

Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995. a on je u bekstvu bio do kraja maja 2011, kada su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i, potom, izručile u Hag.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar