Meljiza Haradinaj Stubla Foto: Printscreen/YouTube/Tribuna Channel

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljiza Haradinaj Stubla rekla je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da Beograd opstruiše prijem Kosova u međunarodne organizacije, ukljućujući Interpol.

Haradinaj Stubla je povodom navoda srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da prištinske vlasti ne sprovode dogovore, iznela tvrdnju da „Beograd ne sprovodi sporazume“.

Predstavnica Prištine je optužila Srbiju „da ne priznaje krivicu za prošle sukobe“ i ukazala da „mir u regionu neće biti moguć dok kosovski Albanci ne dočekaju pravdu“. Prema njenim rečima, aktivno pomirenje je jedini put napred.

Ona je dodala i da „Kosovo veruje u vladavinu prava ali i u pravedan rat koji su vodili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova“.

Haradinaj Stubla je Srbiju optužila i za kršenje nekoliko tačaka Vašingtonskog sporazuma, navodeći moratorijum, 5G i nestale osobe, kao i da narušava stabilnost u regionu.

„Republika Kosovo je spremna da bude prijateljski sused Srbije“, rekla je predstavnica Prištine i dodala da je vreme da se ide napred ka „konačnom pomirenju“.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja tokom sednice oštro je upozorio Haradinaj Stublu da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

„Uslovi pod kojima predstavnici Kosova mogu da učestvuju na sednicama Saveta bezbednosti su jasno postavljeni“, rekao je ruski ambasador.

Ruski ambasador protestovao je zbog toga što se u uključenju u on-lajn sednicu predstavnice Prištine videla zastava tzv. Kosova.

Ambasador Rusije, koja trenutno predsedava SB UN, rekao je da je nedopustivo kršenje pravila učešća Kosova na sednicama SB UN.

„Ponovo na ekranu vidimo atribute tzv. državnosti Kosova“, rekao je ambasador.

“Podsećamo da su u Savetu bezbednosti usvojena pravila učešća na zasedanjima kada je reč o predstavnicima Kosova i ona se moraju poštovati. Pored toga, želim da kažem, kao predstavnik Rusije, da se na taj način dovodi u pitanje naša saglasnost na poziv Kosovu za učešće na narednoj sednici“, dodao je Nebenzja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar