Foto:EPA-EFE/Andrej Čukić/Nemanja Jovanović

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj uputio je pismo predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku u kojem, između ostalog, navodi da je dijalog u kojem posreduje Evropska unija pod bivšom visokom predstavnicom Federikom Mogerini ugrozio Kosovo.

Haradinaj je ocenio i da je uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u dijalog sa Beogradom donelo novu energiju u tom procesu, prenosi Kosovo onlajn.

„Dijalog u kojem je posredovala EU pod bivšom visokom predstavnicom Federikom Mogerini odstupio je od značajnih tema, ugrozio postignuća Kosova i ozbiljno narušio kredibilitet EU da posreduje u dijalogu u budućnosti“, navedeno je u Haradinajevom pismu objavljenom na Fejsbuku.

On je dodao da trenutni pristup visokog predstavnika Žozepa Borelja i Lajčaka vidi kao pokušaj „odlaganja konačnog sporazuma i nastavak beskonačnog procesa dijaloga“.

Haradinaj je naveo da Priština pozdravlja ulogu nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona da se lično uključe u postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram