Ramuš Haradinaj Foto:Nemanja Jovanović

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši i premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da dijalog sa Srbijom ne bi trebalo da se nastavi bez prisustva Sjedinjenih Američkih Država i da se mini Šengen može ostvariti "tek nakon priznanja Kosova od strane Srbije".

„Kada dođe do priznanja, prepreke se uklanjaju i za Mini Šengen. Sve dok nas Srbija ne prizna, to je nepravedna situacija. Kosovo je u neravnopravnoj poziciji u poređenju sa drugim zemljama u regionu, preokret bi trebalo da bude priznanje Kosova, a zatim i Mini šengen“, rekao je Haradinaj za Ora njuz.

Kada se radi o dijalogu Kosovo-Srbija, Haradinaj poziva na posredovanje SAD u tom procesu.

Povezane vesti:

„U Dijalogu moramo pozvati Ameriku za sto, a ne da napredujemo u dijalogu bez Amerike. EU nije jedinstvena, oni su heterogeni. Imamo 5 zemalja koje još uvek nisu priznale Kosovo. Dvoje visokih zvaničnika EU kojima je povereno pitanje dijaloga dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo, Borel iz Španije, Lajčak iz Slovačke“, kazao je Haradinaj.

On je ocenio da je u interesu Kosova da SAD budu za stolom, pošto oni „nemaju dileme oko suvereniteta Kosova“.

„(Predsednika SAD Džoa) Bajdena, kojeg lično poznajem, zanimaju balkanska pitanja, on poznaje albansko pitanje, i uveravam vas da je idealno vreme da potražimo pomoć SAD“, rekao je Haradinaj.

Kritikovao je Vladu aktuelnog premijera Aljbina Kurtija i zatražio jačanje fronta opozicije protiv njegove Vlade.

„Tokom opozicije, Kurti je izgradio principe, obećanja i stavove koje je promenio nakon preuzimanja vlasti“, rekao je Haradinaj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar