Gat doo, firmi koja godinama unazad dobija unosne poslove od države, Elektroprivreda Srbije (EPS) poverila je posao vredan 1,5 miliona evra. U pitanju je nabavka kablova i provodnika za potrebe proizvodnje uglja, a u konkurenciji tri ponuđača, Gat doo je pobedio. Njen dugogodišnji vlasnik je Dejan Slijepčević, hapšen u Crnoj Gori zbog navodne kupovine glasova, dok je u Srbiji ušetao u strogo čuvane prostorije MUP-a i to u društvu predsednika države Aleksandra Vučića i ministra policije Bratislava Gašića.

Elektroprivreda Srbije (EPS) dodelila je 22. marta posao nabavke kablova i provodnika za potrebe proizvodnje uglja firmi Gat doo iz Novog Sada. U konkurenciji još dva ponuđača, novosadsko preduzeće dobilo je posao vredan skoro 179.000.000 dinara (bez PDV), odnosno nešto više od 1,5 miliona evra.

Po kriterijumu najniže cene i zbog toga što je ispunila sve uslove propisane tenderom, Komisija je utvrdila da su se stekli svi uslovi za dodelu ugovora. Time je Gat doo obezbedio sebi još jedan unosan posao i tako nastavio uspešnu saradnju sa državnim preduzećima i popunjavanjem poslovnog porftfolija.

Radnici GAT-a do sada su učestvovali u rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine, gradnji fudbalskog stadiona u Leskovcu, elektrane “Petka” u Kostolcu i brojnim drugim projektima.

Foto: Dimitrije Goll/Predsedništvo Srbije

Ova novosadska firma je u poslednje dve godine realizovala čitav niz projekata u lokalnim samoupravama od Novog Sada, do Bujanovca, Šida, Novog Pazara i niza drugih opština, ali je sarađivala i s brojnim državnim firmama poput EPS-a, JKP “Toplana” ili institucija poput PIO fonda ili medicinskih instituta.

Vlasnik privođen, pa ušao u strogo čuvane prostorije MUP-a

Pored brojnih infrastrukturnih projekata koji su privlačili pažnju javnosti, nikoga nije ostavila ravnodušnim „karijera“ vlasnika Gat-a Dejana Slijepčevića. On je 2022. godine priveden na aerodromu u Podgorici jer je pokušao da uđe u Crnu Goru sa 19.000 evra, iako je dozvoljeno 10.000.

Izvor podgoričkih „Vijesti“ objasnio je da je Slijepčević, nakon što je priveden, rekao da nije sav novac njegov, već da je iznos preko u vlasništvu pilota i kopilota helikoptera kojim je došao.

Dejan Slijepčević Foto: Jugmedia

On je priveden i u Bosni i Hercegovini zbog unošenje novca i to zbog sumnje da su učestvovali u kupovini glasova u korist opozicionog SDS-a i opozicione predsedničke kandidatkinje Jelene Trivić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kod njih je navodno pronađeno 50.000 evra, kao i predizborni plakati, a među uhapšenima je bio i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Adam Šukalo.

Iako je već tada bio poznat policijskim službenicima, problemi sa zakonom nisu smetali Slijepčeviću da se ušeta u strogo čuvane prostorije MUP-a, odnosno u Komandno-operativni centar.

Prethodne godine Slijepčević je u društvu predsednika Aleksandra Vučića i ministra Bratislava Gašića ušao u bezbednosno osetljive prostorije policije, što su pravnici i stručnjaci ocenili kao veliki propust.

Foto: Printscreen

„Prvo, u Komandno operativni centar nije dozvoljen ulaz osobama koje nisu službena lica, a to je dozvoljeno gospodinu Slijepčeviću. Drugi razlog oko toga šta je sporno na toj fotografiji je taj što je gospodin Slijepčević osoba koja je u zemljama regiona, konkretno u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, hapšena zbog osnovane sumnje da je počinio krivična dela, te je to još jedan od razloga zašto osoba koja ima takvu prošlost ne može da ima pristup Komandno-operativnom centru MUP-a“, rekao je advokat Nikola Lakić.

Poslovi cvetaju, a prihodi rastu

Sve veći broj državnih poslova doprineo je da Gat postane firma koja nema razloga da brine za svoju ekonomsku budućnost.

Samo 2022. Godine zahvaljući višemilionskim poslovima ostvarili su neto dobitak od 235 miliona dinara, dok su godina dana pre toga, odnosno 2021. godine “čisto” zaradili 158 miliona dinara.

Očekuje se da će uskoro Agencija za sprečavanje korupcije objaviti finansijske izveštaje za 2023. Godinu, u kojoj je Gat imao niz projekata vrednih stotine miliona dinara. Na primer, gradili su stadion u Leskovcu vredan 20 miliona evra, dok je posao rekonstrukcije Kliničkog centra Vojvodine parafiran na 685 miliona dinara (bez PDV).

BONUS VIDEO: Pavlović: Novac za Expo 27 i nacionalni stadion ide korporativnom sektoru, što znači manje para za nezaposlene, socijalno ugrožene…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare