Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković pokušala je na današnjoj sednici Skupštine Srbije da demantuje pisanje našeg portala o mobingu koji je sprovodila nad jednim od svojih zaposlenih, a koji je protiv nje pokrenuo i dobio tužbu.

„Zbog javnosti i zbog ugleda koji Narodna banka Srbije ima u ovoj državi, angažujući najbolje studente i najbolje kadrove, što dokazuju i rezultati koje ostvarujemo, ja moram da iznesem istinu. Prvo, da li ste ikada čuli tvrdnju da je jedan čovek autor Zakona o osiguranju ili bilo kog zakona u nekoj instituciji? Svaki zakon je plod rada neke radne grupe, mnogo šire, svih delova u toj instituciji i tvrditi da je neko autor nekog zakona, pa i Zakona o Narodnoj banci Srbije, je potpuna besmislica ili iskrivljena slika o sopstvenoj vrednosti ili o tome kako se zakoni pišu i donose. Radi se o netačnim i vrlo tendecioznim navodima, koji su zasnovani na informacijama koje jedan od portala u javnosti našoj smišljeno radi već neko vreme. Želeći da naruši ugled Narodne banke Srbije, a da prethodno uopšte nije proveren kredibilitet sagovornika“, rekla je Tabaković na sednici parlamenta na kojoj bi trebalo da bude izabrana po treći put za guvernera NBSS. Uprkos optužbama za mobing.

Zatim je nastavila.

„Ono što želim da javnost zna, jeste da je kompletna diskusija izneta na osnovu presude koja je ukinuta. Ne postoji ni jedna jedina pravosnažna sudska presuda kojom je NBS ili njen rukovodilac utvrđen kao odgovoran za zlostavljanje na radu. Apsolutna je neistina da je pomenuto lice žrtva zlostavljanja, jer je on 16. septembra 2014. ggodine, na moj predlog, imenovan za jednog od rukovodilaca, a ta je odluka doneta na osnovu njegove stručnosti. Obavljao je razne poslove, ali na mnoogo nižim nivoima pre mog dolaska u NBS. A trenutno to lice koje je zlostavljano i prema kojem se sprovodi mobing je pomoćnik direktora Centra za posebnu kontrolu za sprečavanje pranja novca. Pa zaključite, građani Srbije, kako se to neko mobinguje“, rekla je guvernerka NBS.

„Sudski spor koji imenovani vodi ne samo da nije okončan, već je i odluka drugostepenog suda takva da ukazuje na nepotpunost tužbe i na odsustvo radnji zlostavljanja na radu. U konkretnom slučaju radi se o subjektivnom doživljaju lica koje nema mnogo veze sa realnošću. A istupanjem u medije taj gospodin je pokazao da ne poštuje ni sud pred kojim se vodi postupak, ni instituciju u kojoj i dalje obavlja posao rukovodioca i da jednostavno nema elementranog poštovanja ni za svoje kolege, ni guvernera koji mu je pružio priliku da obavlja te poslove, a i tvrdeći da je on samostalni autor tog zakona. Narodna banka Srbije, želim to da istaknem, posebno vodi računa o stručnom kadru, ima potpisane ugovore sa svim visokoškolskim ustanovama i fakultetima u Srbiji, Republici Srpskoj i visokoškolskim ustanovama sa KiM, gde najjbolji studenti dolaze na letnju praksu“, zaključila je Tabaković.

Odakle onda dve presude, guvernerka?

Uprkos ovim tvrdnjama guvernerke Tabaković, u januaru ove godine Viši sud ju je osudio za mobing, na ponovljenom suđenju po tužbi zaposlenog radnika NBS Srđana Milovanovića.

Srđan Milovanović Foto: NBS

“Utvrđuje se da je (Milovanović, prim. aut) pretrpeo zlostavljanje na radu kod tužene Narodne banke Srbije koje je u periodu od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine izvršeno od strane odgovornog lica guvernera Jorgovanke Tabaković“, navodi se u presudi Višeg suda u koju je portal Nova.rs imao uvid.

Viši sud je potvrdio navode Milovanovića da jedino njega Tabaković premestila u novoformirano Odeljenje za istraživanje i analizu poslovanja društva za osiguranje i dobrovoljnih penzionih fondova, u kojem, osim njegovog, nikada nije bilo popunjeno nijedno radno mesto. Tako je Milovanović izolovan, pritom nije dobio nijedan radni zadatak, a pored svega, NBS na čelu sa Tabaković nije utvrdila štambilj ovog odeljenja, pa ni zvanična pisana komunikacija nije bila moguća.

„Zlostavljanje koje tužilac trpi je sistemsko zlostavljanje s obzirom da ga trpi od visoko pozicioniranog funkcionera, guvernera Jorgovanke Tabaković, a koje se sprovodi u dužem vremenskom periodu, nečinjenjem, odnosno nedavanjem radnih zadataka, kako bi se tužilac naveo da da otkaz čime mu je ugrožen lični i profesionalni integritet“, navodi se.

Narodna banka Srbije ponovo se žalila na presudu.

U prvostepenoj presudi navodi se da je Tabaković od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine, tužiocu „na neposredan i posredan način protivzakonito pogoršala uslove rada, stvorila ponižavajuće i neprijateljsko okruženje, stavila tužioca u položaj potpune izolacije i time na direktan način dovela do povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, kao i zdravlja tužioca, a sve kako bi navela zaposlenog da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos, što je tužena Narodna banka Srbije dužna da prizna i trpi”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare