Foto: Shutterstock

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili rekao je u Briselu da su sagovrnike, na bilateralnom i tripartitnom sastanku upoznali sa mogućnostima koje nudi nova Uredba CBK za transfer sredstava iz drugih zemalja na Kosovo.

On je, kako prenosi koha.net, novinarima rekao da ta uredba ostaje na snazi i da se neće menjati.

Kazao je da se na sastancima razgovaralo o tehničkim modalitetima „finansiranja građana iz Srbije, legalnim i transparentnim kanalima na bankovnim računima korisnika u evrima, na osnovu predloga CBK upućenog Narodnoj banci Srbije“.

Dodao je da Uredba omogućava prenos sredstava legalno, putem bankarskih kanala, na račune korisnika u evrima.

„Razgovor se odnosio na naš predlog koji smo pre izvesnog vremena uputili NBS, gde smo izrazili spremnost da olakšamo jedno od postojećih rešenja za prenos sredstava“, kazao je on.

Rekao je i da „niko iz EU nije doveo u pitanje mandat i ovlašćenja CBK da reguliše ovo pitanje, ili način na koji ga je regulisala“, ali da je „zabrinutost izražena u vezi sa uticajem na određenu (srpsku) zajednicu“.

Kazao je da CBK nije pregovarala i nije bila uključena u pregovarački proces. Prema njegovim rečima, naširoko su informisali sagovornike o Uredbi „i njenom pozitivnom uticaju na ekonomiju zemlje“.

„Po instrukciji EU sastali smo se i sa tehničkom delegacijom Srbije. Na sastanku nije bilo političkog prisustva. Dali smo svoj doprinos da nas EU ispravno razume“, kazao je on.

Takođe, kako je kazao, „tehnička rešenja su moguća i primenljiva, bez ikakvih promena bilo koje zakonske regulative“.

„Na ovaj način postoji mogućnost da srpski građani prihvate pomoć od Srbije ukoliko ona odluči da je prenese“, rekao je.

Naveo da pitanje dinara nije bilo predmet rasprave, već se, kako je objasnio, razgovaralo o Uredbi u celini.

„Rešenje postoji i funkcioniše, kroz tehničko rešenje koje podrazumeva transfer između dve države, odnosno transfer sredstava iz Srbije na Kosovo, zvaničnim kanalima“, kazao je on.

„Iako smo očekivali prisustvo predstavnika NBS, čini se da je njihova delegacija preko Ministarstva finansija pokrila ovo pitanje. Mi kao CBK smo završili svoj posao i na pošiljaocu sredstava je koju će pravnu opciju da koristi“, rekao je Ismaili.

Uredba CBK, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara. Ova odluka je, prema oceni EU, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu, koja je koristila dinar i u toj valuti dobijala pomoć od Srbije. Stoga je EU za danas sazvala sastanak kako bi se pronašlo rešenje za to pitanje.

***

BONUS VIDEO – O sudbini dinara na Kosovu odlučuje Brisel: Redovi za srpkom valutom u Kosovskoj Mitrovici sve duži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar