Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Lista "Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa – Pokret volim selo svoje – Eko park” pokrenula je inicijativu da se u Kragujevcu formira skupštinska većina bez odbornika Srpske napredne stranke (SNS).Nosilac liste Slađan Rakić je pozvao sve ostale liste koje su prešle cenzus, da se priključe inicijativi i formiraju vlast bez SNS.

Kazao je da je Kragujevac glasao za novu vlast i za promene, te da zbog toga pozivaju sve političke organizacije, izuzev naprednjaka, da im se pridruže i da zajedno formiraju gradsku vlast.

„Da budemo prvi grad u Šumadiji i Srbiji gde će vlast formirati opozicioni odbornici!“, rekao je Rakić.

Rakić je rekao novinarima „da matematika pokazuje“ da je SNS osvojila 38 odborničkih mandata i da joj je za skupštinsku većinu potrebno još šest.

Ostalih devet lista koje su prešle cenzus imaju zajedno 49 odborničkih mandata, od ukupno 87, a za većinu je neophodno 44.

Lista koju predvodi Rakić je na trećem mestu po broju osvojenih glasova na lokalnim izborima sa 11,9 procenata.

Rakić je rekao da najpre poziva Socijalističku partiju Srbije (SPS) i njenog lidera u Kragujevcu Ivicu Momčilovića, kao i lidera Pokreta 300 Kragujevčana Dušana Zeku Aleksića, da im se pridruže.

Ponudio im je sve eventualne funkcije njegove liste, samo da se pridruže inicijativi.

Rekao je da “ ima nade“ i objasnio da bi mogla da se formira neka vrsta tehničke vlade oročena do novih lokalnih izbora koji će, kako je naveo, biti fer i slobodni.

Kazao je da garantuje da se niko od 11 odbornika sa njegove liste „neće prodati SNS-u ni za kakve pare“.

Jovica Radovanović iz Pokreta „Volim selo svoje“ pozvao je na „ujedinjenje za oslobođenje“, te rekao da se, „ova istorijska šansa ne sme propustiti“.

Od 12 proglašenih lista na lokalnim izborima u Kragujevcu njih deset su osvojile odborničke mandate u gradskoj skupštini.

Lista „Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane“ imaće 38 odborničkih mandata, a koalicija „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac“ zauzeće 14 odborničkih mesta.

Treća je lista „Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa – Pokret volim selo svoje – Eko park“, koja je osvojila 11 odborničkih mandata.

Lista „Nova snaga – Nikola Nešić“ imaće šest odbornika u gradskom parlamentu, koliko i Socijalistička partija Srbije sa listom „Ivica Dačić – premijer“.

U gradsku skupštinu ulazi i lista „Za Kragujevac – Znamo se! Dr Miroslav Stojanović Džiga“ sa četiri mandata, koliko će imati i lista „300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić – Svetla tačka“.

U gradski parlament ulaze i manjinske liste „Pokret Kragujevac prestonica – Srbija Kraljevina – Ruska stranka“ sa dva osvojena mandat.

Po jedan mandat imaće lista Slovaka „Jako i hrabro“ i lista „Boris Kovačević Šuma – Moj svet Kragujevac! Šumadijski blok 21 – Crnogorska partija“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare